Ηλεία

Η ιστορία του Δημαρχιακού Μεγάρου Κρεστένων

Το κτίριο αυτό κτίστηκε τον προ-προηγούμενο αιώνα το 1870,
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σταθόπουλος

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε απεικονίζει το κτίριο του σημερινού ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, όπως ήταν το 1983, όταν το παρέλαβε η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ με πρόεδρο τον ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ. Περίοδος 1983-1986.

Το κτίριο αυτό κτίστηκε τον προ-προηγούμενο αιώνα , περίπου το 1870, είναι  100 τ.μ.  διώροφο και με υπόγειο και ήταν κατοικία του μεγαλέμπορου ΧΑΡ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Το  1924 το αγόρασε ο ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1923, με σκοπό να το ενοικιάσει για στέγαση στο νεοσυσταθέν ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ (ΦΕΚ 79/8-4-1924) με δύο (2) τάξεις( Α΄ + Β΄) και μέχρι να αποκτήσει ιδιόκτητο κτίριο.

Στη συνέχεια λειτούργησε ως ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μέχρι την ανέγερση του  ιδιόκτητου κτιρίου του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Το 1953, μετά τους σεισμούς της ΖΑΚΥΝΘΟΥ νοικιάστηκε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ και μέχρι την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου. Εγώ και η σύζυγός μου Βούλα περάσαμε πολλά χρόνια στο κτίριο αυτό, είχαμε δασκάλους τον Γ. ΑΘΑΝΑΣΌΠΟΥΛΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΟΪΔΟΥΛΑ ΠΛΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΤΑ ΝΑΝΟΥ,  ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ .

Κάποια περίοδο λειτούργησε και ως Μονομελές Πλημμελιοδικείο ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ.

Τα δομικά στοιχεία του κτιρίου αυτού είναι τα εξής: Είναι πέτρινο, διώροφο με υπόγειο  συνολικής επιφάνειας 3 χ 100 = 300 τ.μ. οι τοίχοι έχουν πλάτος 2 περίπου μέτρα και είναι δεμένοι με ισχυρά σίδερα στα κατάλληλα σημεία, για  αυτό δεν έχει πάθει τίποτα  από τους πολλούς σεισμούς.

Το 1983, με τις οδηγίες της αρχιτέκτονας  ΘΕΩΝΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ υπαλλήλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ καθαρίστηκε  πλήρως και έμεινε μόνο ο σκελετός  και  προχώρησε  η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ κτιρίου.( νέα κεραμοσκεπή, και  εσωτερική διαρρύθμιση σκάλες, παράθυρα, διαχωριστικά κλπ είναι όλα  ξύλο-κατασκευές από την εταιρεία ΑΒΕΞ Πατρών).

Όταν ο συνδυασμός «ΝΕΑ  ΚΡΕΣΤΑΙΝΑ» με εμένα επικεφαλής  κατέβηκε στις Κοινοτικές εκλογές το 1982, είχε συντάξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα  με ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, που είχε ανάγκη η ΚΡΕΣΤΕΝΑ, κανείς δεν πίστευε ότι θα υλοποιείτο πλήρως από το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της περιόδου 1983-1986. Συγκεκριμένα έγιναν :

Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ.

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ (ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟΣ) ΔΡΟΜΟΣ ,ο οποίος αν δεν γινόταν,  ίσως να μην  υπήρχε  σήμερα ΚΡΕΣΤΕΝΑ.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ που εκκρεμούσε από το 1901 !!!

Η αγορά του ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΕΧΝΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ.

Η  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ.

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΤΕ.

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ.

Το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ και πολλά  άλλα.

ΤΑ ΜΙΚΡΟΕΡΓΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ, ΕΔΙΝΑΝ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, οι οποίοι ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

“Σημ”:  Mε το συμβόλαιο 3546/1972 ο ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, μη μπορώντας να συντηρεί το κτίριο, το οποίο είχε καταστεί  ετοιμόρροπο και επικίνδυνο  λόγω των σεισμών  του 1965 το δωρίζει στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ με τον όρο να το κατεδαφίσει και να ανεγείρει νέο.

Ευτυχως,  η κοινοτητα δεν το πειραξε μέχρι το 1982 και ήρθε η τελευταία  ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ (1983-1986) ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ και να το παραδώσει έτοιμο προς λειτουργία στην ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ  κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ.

Από τότε έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια και το κτίριο παραμένει ΑΓΕΡΩΧΟ καλύπτοντας τις ανάγκες του ΔΗΜΟΥ.

Για την ιστορία, το τελευταίο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ  (1983-1986) είχε τους εξής  συμβούλους:

Πρόεδρος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδροι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΗΣ και ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΧΕΜΩΝΑΣ και σύμβουλοι  οι ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ.,  ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΟΥΡΗΣ ΧΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και  ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Όλη η επικαιρότητα