Υγεία

Η ιστορική απάντηση του Τζόνας Σολκ για την πατέντα του εμβολίου πολιομυελίτιδας

Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση του ιολόγου Τζόνας Σολκ για το αν κατοχύρωσε την πατέντα του εμβολίου του κατά της πολιομυελίτιδας έμεινε στην ιστορία. Δείτε το σχετικό video.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύς λόγο για τις πατέντες των εμβολίων για τον κορωνοϊό και για το αν αυτές θα έπρεπε να αρθούν, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή.

Παρακάτω θα δείτε ένα ιστορικό video. Ο άνθρωπος που εφηύρε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, ο Τζόνας Σολκ, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου του.

Ο Αμερικανός ιόλογος, ο οποίος με τη δουλειά του έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, χαμογέλασε και είπε: “Η πατέντα ανήκει στους ανθρώπους. Δεν υπάρχει πατέντα βασικά. Υπάρχει πατέντα για τον ήλιο;”

Ο διάλογος αυτός έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 50. Ο Σολκ δεν κατοχύρωσε καμία πατέντα αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τον κάνει βαθύπλουτο. Συνέχισε την έρευνα, συνέχισε να εκδίδει βιβλία και πέθανε το 1995 αφού πρώτα είχε λάβει μέρος σε έρευνες για το εμβόλιο κατά του HIV.

Όλη η επικαιρότητα