Μεσσηνία

Η Καλαμάτα αποκτά πιλοτικό δίκτυο 5G

Ακούστε το άρθρο

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς κ. Νάσος Ζαρκαλής, με την εταιρεία να συμμετέχει και να υποστηρίζει, ως πάροχος δικτύου, την υλοποίηση του έργου.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους παρόχους δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G στη χώρα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις, νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, αλλά και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η επένδυση στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αποτελεί στρατηγική επιλογή, που θα αξιοποιήσει το ικανότατο έμψυχο δυναμικό της χώρας, θα περιορίσει ή και θα αναστρέψει ακόμα το φαινόμενο του “brain drain”, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης, με βάση την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων 5G στη χώρα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, μέρος του οποίου θα αποτελέσει και ο οδικός χάρτης της ανάπτυξης των δικτύων πέμπτης γενιάς. Η χώρα μας προχωρά συντονισμένα στην επίτευξη των επικαιροποιημένων στόχων που θέτει η ΕΕ για το 2025 (Gigabit Society) και συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη που αναπτύσσουν πιλοτικά δίκτυα πέμπτης γενιάς. Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τις δράσεις ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΓΓΤΤ, αποτελούν καταλύτες για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή και την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της παραγωγής, θέτοντας τις βάσεις για σύγχρονη και δίκαιη ανάπτυξη, με ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μαγκλάρας, δήλωσε: “Η Ελλάδα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στον τομέα των ευρυζωνικών υποδομών, κερδίζει το χαμένο έδαφος και αναβαθμίζεται στους σχετικούς δείκτες αξιολόγησης, ενώ μπαίνει και στο χάρτη των δικτύων 5ης γενιάς, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με τις εταιρείες/παρόχους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι ώστε να έχουμε την ευκαιρία ως χώρα να προετοιμαστούμε καλύτερα για την πλήρη ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς και την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία”.

O Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Ε. Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας από τους 3 Δήμους στην Ελλάδα που επιλέχθηκε για την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου 5ης γενιάς (5G) και δήλωσε ότι: “Τα δίκτυα της πέμπτης γενιάς είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο για τους φοιτητές, για τον επιχειρηματικό κόσμο, για τους επαγγελματίες κι αυτό γιατί θα βελτιώσουν σημαντικά την ελκυστικότητα της πόλης, θα λύσουν πάρα πολλά προβλήματα και στο θέμα των επικοινωνιών και στο θέμα των δικτύων και θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και το γενικό εκσυγχρονισμό της Καλαμάτας. Με το δίκτυο 5ης γενιάς (5G) η Καλαμάτα κατακτά τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020”.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς κ. Νάσος Ζαρκαλής, δήλωσε: “Τα δίκτυα 5ης γενιάς αποτελούν μια ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που δεν πρέπει να χαθεί, και είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργείου και της πολιτείας για τη δημιουργία πιλοτικών δικτύων 5G ώστε να αξιολογήσουμε στην πράξη περιπτώσεις χρήσεων και να προετοιμάσουμε τις συνδεδεμένες πόλεις του μέλλοντος. Η WIND ως στρατηγικός μεγάλος επενδυτής σε υποδομές νέας γενιάς, σε κινητή και σταθερή, δεσμεύεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα με συνεχιζόμενες επενδύσεις και τεχνογνωσία. Χαιρόμαστε που με την αρωγή του Δήμου Καλαμάτας θα αναπτύξουμε ένα από τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα 5G, σε μια πόλη που πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι άρρηκτα δεμένη με την τεχνολογία. Έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά ήδη, με τη δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών της WIND στην Καλαμάτα και η συνεργασία μας θα επεκταθεί πλέον και στη νέα γενιά της κινητής τηλεφωνίας, το 5G.”

Πηγή: techgear.gr

Όλη η επικαιρότητα