Περιβάλλον

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής φέρνει νέες θέσεις εργασίας

Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προειδοποιήσεις κάποιων πολιτικών, ότι η δράση για την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως ορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού, θα είναι καταστροφική για τις θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας, μία έρευνα υποστηρίζει το αντίθετο.

Ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι οι θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα θα αυξηθούν κατά 8 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια παγκόσμια βάση δεδομένων που καταγράφει το ενεργειακό αποτύπωμα εργασιών σε 50 χώρες, ανάμεσα στις οποίες οικονομίες που παράγουν ορυκτά καύσιμα. Μέσω αυτής διαπίστωσε ότι περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία της ενέργειας, με πιθανότητα αυτοί να φτάσουν τα 26 εκατομμύρια, αν επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Παλιότερη έρευνα έδειξε ότι οι πολιτικές υπέρ του κλίματος θα μπορούσαν να αυξήσουν τις καθαρές δουλειές στον τομέα της ενέργειας κατά 20 εκατομμύρια ή και παραπάνω. Ωστόσο αυτή η εκτίμηση στηριζόταν μόνο σε εμπειρικά δεδομένα των χωρών που ανήκουν στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), και μέσω πολλαπλασιαστή τα αποτελέσματα γενικεύονταν για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αύξηση των «καθαρών» θέσεων εργασίας

Ωστόσο τα δεδομένα ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στις περιοχές, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η εξόρυξη ενός εκατ. τόνου άνθρακα απαιτεί 725 εργαζόμενους στην Ινδία, ενώ στις ΗΠΑ μόλις 73.

«Αυτό το σύνολο δεδομένων κάνει την ανάλυση πιο βασισμένη στην… πραγματικότητα, αντί να χρησιμοποιεί πολλαπλασιαστή», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Sandeep Pai, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης ως μέρος του διδακτορικού του στο ινστιτούτο πόρων, περιβάλλοντος και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Σύμφωνα με το σενάριο-στόχο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες να διατηρηθούν κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου των προ-βιομηχανικών επιπέδων, από τις συνολικές θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα το 2050, το 84% θα είναι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 11% στα ορυκτά καύσιμα και το 5% στα πυρηνικά, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αν και οι εργασίες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων – που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος (80%) των τρεχουσών θέσεων εργασίας ορυκτών καυσίμων – θα μειωθούν απότομα, οι απώλειες αυτές πρέπει να αντισταθμιστούν από την αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν οι χώρες, εκτίμησαν οι ερευνητές.

Νικητές και ηττημένοι από την «μάχη» με την κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, ενώ οι περισσότερες χώρες θα βιώσουν καθαρή αύξηση θέσεων εργασίας, η Κίνα και οι χώρες εξαγωγής ορυκτών καυσίμων όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μεξικό θα μπορούσαν να έχουν καθαρές απώλειες.

Αναμφίβολα, θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Οι νικητές θα είναι άτομα που αναλαμβάνουν αυτές τις θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και υπάρχουν τα οφέλη για την υγεία του καθαρού αέρα και των καθαρότερων πόλεων – αλλά θα υπάρξουν επίσης άνθρωποι, εταιρείες και κυβερνήσεις που θα χάσουν, δήλωσε ο Pai.

«Γι’ αυτό… θέλουμε να εργαστούμε για μια ‘δίκαιη’ μετάβαση, να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε.

«Το θέμα είναι ότι αν δεν ευθυγραμμιστούν το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο διαφορετικών χωρών, νομίζω ότι αυτή η τεχνολογική μετάβαση δεν θα συμβεί σύντομα», κατέληξε.

Όλη η επικαιρότητα