Η κοινωνία που τα «ξέρει όλα»…

Share

«Εγώ θα σου πω»… «εμένα άκου που ξέρω»… «βρε άσε τι λένε, κάτσε να σου εξηγήσω»ή αλλιώς το φαινόμενο του «ξερολισμού» Αυτή η μάστιγα.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως αυτό το κακό συνήθειο ως Έλληνες, το είχαμε από πάντα… σίγουρα όμως το παρατηρώ να αυξάνεται και να πολλαπλασιάζεται με απίστευτους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Ο οδηγός ταξί – πολιτικός αναλυτής, η κομμώτρια – ψυχαναλύτρια, ο έμπορος – οικονομικός αναλυτής, ο υπάλληλος στο ΙΚΑ – αστροφυσικός, η νηπιαγωγός – φωτογράφος – μοντέλο του instagram, η γειτόνισσα που ασχολείται με τα οικιακά και έχει βάσιμες υποψίες πως ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ θέλει να της βάλει τσιπάκι για να της ελέξχει την συνείδηση, η φίλη της που θα της πει «ελα βρε, πόσταρε εκεί στο facebook αυτό που θα σου στείλω και δεν θα μπορέσουν να σου κλέψουν ούτε ένα φαιό σου κύτταρο».

Και να μην σας τα πολυλογώ, όλοι όσοι – ένας θεός ξέρει γιατί – θέλουν να έχουν γνώμη και άποψη για πράγματα που δεν γνωρίζουν ούτε στο ελάχιστον. Όλοι όσοι θέλουν να νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και αρνούνται κατηγορηματικά να δεχθούν την συμβουλή και την θέση εκείνων που έβγαλαν τα ματάκια τους πάνω από τα βιβλία και έφαγαν τα νιάτα τους στα έδρανα των πανεπιστημίων.

Πριν λίγες μέρες πήγα να αγοράσω μερικά φρούτα και έπιασα την χαζοκουβέντα… και ξέρεις τι με ενόχλησε πιο πολύ όταν άκουσα την κυρία Μαρία την μανάβισσα να μου λέει πως δεν υπάρχει κορωνοϊός; Όχι τόσο το δεδομένο ότι διαλαλεί μια τόσο επικίνδυνη και ανυπόστατη πληροφορία, αλλά ότι η κυρία Μαρία πιστεύει βαθιά μέσα της πως εκατομμύρια επιστήμονες, γιατροί, λοιμωξιολόγοι σε αυτόν εδώ τον πλανήτη κάνουν λάθος, κι εκείνη τους «ανακάλυψε» και δεν θα την «πατήσει».

Η κυρία Μαρία λέει φοράει την μάσκα μόνο για το πρόστιμο, κι αν τυχόν είχε παιδί που πηγαίνει τώρα στο σχολείο δεν θα το έστελνε. Γιατί η κυρία Μαρία, η οποία πήρε απολυτήριο Γυμνασίου με 5 τενεκέδες λάδι συμφωνία, η πανεπιστήμονας, βάζει κάτω κάθε ειδικό που μετά από ατελείωτες ώρες μελέτης και δοκιμών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μάσκα είναι ένα ισχυρό μέσο προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Φεύγοντας από το κατάστημα, την ρώτησα αν γέννησε η κόρη της που ήταν έγκυος. Κι όταν έλαβα θετική απάντηση, της ζήτησα να μου πει αν ήταν εύκολη γέννα. Φυσικά μου απάντησε γουρλώνοντας τα μάτια, «κάναμε την επισκληρίδιο, κι όλα καλά, όχι σαν εμάς παλιά που παιδευόμασταν από τους πόνους», μου είπε. «Πάλι καλά που έχει εξελιχθεί η επιστήμη κ. Μαριά μου ε;», σχολίασα, με την κ. Μαριά να μου γνέφει λέγοντας μου «εννοείται παιδί μου, το συζητάς;»…

Τι να συζητήσω κι εγώ λοιπόν; Αυτοί είμαστε…

Η κοινωνία που τα ξέρει όλα, η κοινωνία που αμφισβητεί κάθε ειδικό, αλλά όταν πέφτουμε στην ανάγκη τους «πάλι καλά» λέμε…