Ηλεία

Η Κορυφή και η Ηλεία «αποχαιρέτησαν» τον Σπύρο Θανόπουλο

Ακούστε το άρθρο

Αγωνιστής για τον τόπο, τις ιδέες και τον αγροτικό κόσμο

Ένα ιδιαίτερα δραστήριο, εργατικό και έντιμο άτομο της Αυτοδιοίκησης και του Αγροτικού Συνδικαλισμού, ο Σπύρος Παν. Θανόπουλος από την Κορυφή του Δήμου Πύργου «έφυγε» από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους και τους αναρίθμητους φίλους που είχε σε όλη την Ηλεία.

Ο Σπύρος Θανόπουλος ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής, και βρισκόταν πάντα στην «πρώτη γραμμή» των διεκδικήσεων για τον τόπο του και τις παραγωγικές τάξεις. Εξαιρετικός οικογενειάρχης και νοικοκύρης σε ότι έκανε, ήταν άνθρωπος ευθύς και άμεσος. Εξέφραζε την άποψή του χωρίς περιστροφές και αφήνει τώρα παρακαταθήκη το ήθος, τον προσηλωμένο τρόπο δουλειάς του, την ανιδιοτελή προσφορά του.

Υπήρξε επί πολλά χρόνια στέλεχος της Ν.Δ. που ενέπνεε τον σεβασμό και την αγάπη των συνεργατών του. Ήταν ακόμη μαχητικό μέλος της άλλοτε ισχυρής Διοίκησης της πολυμελούς Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας, ενώ διακρίθηκε και ως αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ περισσότερο της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής.

Τον Σπύρο Θανόπουλο αποχαιρέτησαν χθες συγγενείς και φίλοι από τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου του χωριού του.

Συγκινητικό ήταν το συλλυπητήριο μήνυμα του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα που ανέφερε για τον φίλο του μεταξύ άλλων:

«Αποδέκτης της προσωπικής εμπιστοσύνης του»

«Για 10ετίες ο Σπύρος Θανόπουλος, στους χώρους αυτούς ανέπτυξε ζηλευτή δραστηριότητα και διακρίθηκε για την αγωνιστηκότητά του, την εντιμότητά του και την προσφορά του στα κοινά. Οι αρετές του αυτές έτυχαν γενικής αναγνώρισης, γι’ αυτό και τιμήθηκε επανειλημμένως με σημαντικά αιρετά αξιώματα. Τα οποία υπηρέτησε με ήθος και τίμησε με αξιοπρέπεια όσο λίγοι στον τόπο μας. Στην κοινότητα Κορυφής, πρόεδρος συνεταιρισμ ού, μετά της διοίκησης της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας, μέλος της διοίκησης επαγγελματικών Συλλόγων για χρόνια. Όπου κι αν συμμετείχε, έβαζε την προσωπική του σφραγίδα της αυτοτελούς δράσης και της αποτελεσματικής προώθησης των κοινών προβλημάτων που κάθε φορά του εμπιστεύονταν οι συμπολίτες και συνάδελφοί του. Πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. διακεκριμένο για πολλά χρόνια, αγωνίστηκε με αυταπάρνηση από διάφορες κομματικές θέσεις για την προώθηση και την εξάπλωση των ιδεολογικών και προγραμματικών θέσεων της φιλελεύθερης παράταξης.

Ευτύχησα επί μακρόν να είμαι φίλος του και αποδέκτης της προσωπικής και πολιτικής εμπιστοσύνης του.

Εύχομαι να είναι αιώνια η μνήμη του και στην οικογένειά του ο Ύψιστος να χαρίζει υγεία και παρηγοριά».

«Ήσουν φίλος ανεκτίμητος»

Για τον «ανεκτίμητο» όπως τον χαρακτήρισε συνεργάτη του, μίλησε και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΑΣ Διονύσης Πατσούρης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ήσουν από τους ανθρώπους που ανοίγουν δρόμο και οδηγούν μπροστά, που ήξεραν να διακρίνουν το ουσιώδες ανάμεσα στα ανούσια. Ήσουν άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό, από αυτούς που βλέπουν μακριά, όλα αυτά τα είχες Σπύρο και μαζί και πάνω από αυτά είχε απέραντη καλοσύνη, τρυφερότητα και σπάνια ευγένεια, μια μεγάλη αγκαλιά για τους ανθρώπους.

Αγωνιστήκαμε μαζί για μια καλύτερη αγροτιά. Πετύχαμε μαζί νίκες και θεωρώ πως αφήσαμε πίσω μας μαι μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό άφησες όλους εμάς που είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε από κοντά πολύ πιο φτωχούς και απαρηγόρητους.

Δούλευες πάντα αθόρυβα και σεμνά προσφέροντας ό,τι περισσότερο μπορούσες με ειλικρίνεια και συνέπεια. Ήσουν άριστος επαγγελματίας, γιατί ήσουνα πάντα υπεύθυνος, δεν ακολούθησες ποτέ υπόγεια διαδρομή. Ήσουν για μένα ο πολύτιμος, ο ανεκτίμητος φίλος».

«Αφοσιώση και ανιδιοτέλεια»

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε επίσης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Γαβράς επισημαίνοντας:

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του αγαπητού μας συναγωνιστή Σπύρου Θανόπουλου.

Ο Σπύρος Θανόπουλος υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Μεθοδικός και εργατικός άφησε το στίγμα του στην τοπική κοινωνία και αγωνίστηκε για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που τον αποχαιρετά με οδύνη.

Όλη η επικαιρότητα