Ελλάδα Κόσμος

Η κυβέρνηση Ζάεφ έκανε το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων

Ακούστε το άρθρο

Την εισήγηση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποσναγιόφσκι.

Η είσηση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ και αποφασίστηκε να σταλεί στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση πριν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων προτείνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και την τροποποίηση των άρθρων 3 και 49 του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα η πρόταση για το άρθρο 3 θα προβλέπει ότι «η “Μακεδονία” δεν έχει εδαφικές βλέψεις» ενώ για το άρθρο 49 ότι «η “Μακεδονία” ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εκπροσώπων του “μακεδονικού” έθνους και όλων των πολιτών μας που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς να υπονοεί εμπλοκή στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις υπό καμία μορφή και για οποιοδήποτε λόγο».

Στην ερώτηση αν η έγκριση της πρότασης σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για την υπερψήφιση των αλλαγών, ο κ. Μποσναγιόφσκι απάντησε ότι η κυβέρνηση εκκινεί τις διαδικασίες και αναμένει οι βουλευτές να ακολουθήσουν τη θέληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα