WEB tv Ηλεία

Η «μάχη» της Μουσειολογίας – Στα χαρακώματα για το μηχανογραφικό και την αβέβαιη τύχη της σχολής

Ακούστε το άρθρο

Με την αγωνία να κορυφώνεται,  οι Ηλείοι μετρούν αντίστροφα και από μέρα σε μέρα αναμένουν τη δημοσιοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου, όπου θα καθορίζεται ο  αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο και συνεπώς και στα τμήματα Μουσειολογίας του Πύργου και  Γεωπονίας της Αμαλιάδας.

Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων    θα γίνει εμμέσως γνωστό  και ποιά τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν -λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα- στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Την ίδια στιγμή η απόφαση της Συγκλήτου για το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας βρίσκεται στο τραπέζι αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής  Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Στη συνέχεια η αξιολόγηση από τα μέλη  της ΕΘΑΑΕ  θα λάβει την άγουσα για το  Υπουργείο Παιδείας και πρωτίστως προς το  Μέγαρο Μαξίμου.

Στο τέλος  δε θα κριθεί αν η Ηλεία θα παραμείνει στον Ακαδημαϊκό χάρτη με τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας.

-Για Μουσειολογία: «Κάποιος κορόιδευε τους Ηλείους»

-Καμία αναφορά για τμήμα Γεωπονίας

-Το ατόπημα του υπουργού με την Αρχαία Ολυμπία

-Οργισμένη αντίδραση Καλαματιανού και Κατρίνη

Ως εμπαιγμό σε βάρος των Ηλείων χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Ευάγγελος Συρίγος την ύπαρξη τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο απαντώντας χθες σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δ. Καλαματιανού και Μ. Κατρίνη, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το μέλλον των δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα, καθώς και για το τι επιφυλάσσει το Μηχανογραφικό Δελτίο που θα δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε αρκετές φορές ότι δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση από την Ηλεία για το Ακαδημαϊκό μέλλον της. Να σημειωθεί ότι η μοναδική πρόταση που υπάρχει για το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή, είναι του αν. καθηγητή κ. Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο υφυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, παρά μόνο για το τμήμα Μουσειολογίας, αλλά και η αναφορά του για την Αρχαία Ολυμπία που την χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα της… Πελοποννήσου!

Ο υφυπουργός  αφού αρχικά αναφέρθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου της 22ας Μαρτίου υπέρ της συγχώνευσης  του τμήματος Μουσειολογίας  με τμήμα Αρχαιολογίας Ιστορίας στην Πάτρα και την  συγχώνευση και μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε: «Η εισήγηση έχει σταλεί στην ΕΘΑΑΕ. Ένα πρώτο ερώτημα είναι ποια είναι τα κριτήρια, βάσει των οποίων βγήκε η απόφαση. Έχουμε τον νόμο 4485/2017 ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δύο κριτήρια: όταν λέει ιδρύονται συγχωνεύονται και όταν λέει ότι επιβάλλεται από τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών η αποφοίτων ανά μέλος ΔΕΠ  και όταν η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ ότι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία  στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βασίζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών».

«Κάποιος κορόιδευε τους Ηλείους»

Και ο υφυπουργός συνέχισε: «Από την ώρα που βρίσκεται ενώπιον της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση. Διότι αν πάρω θέση καταργώ το ρόλο της ΕΘΑΑΕ. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνο αφού δει την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ. Επομένως οποιοδήποτε άλλο σχόλιό μου επ’αυτού του θέματος  δεν μπορεί να γίνει. Θα κάνω μόνο ένα σχόλιο σε αυτό που είπε ο κ. Κατρίνης για το τμήμα Μουσειολογίας. Ένα τμήμα Μουσειολογίας το οποίο  στα περισσότερα Κράτη της Ευρώπης  δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό τμήμα και είναι μεταπτυχιακή κατεύθυνση ή κατεύθυνση εσωτερικώς σε κάποιο άλλο τμήμα που κάνει Αρχαιολογία και με ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να βγούμε και να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία, ότι κάποιος τους κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τέτοια τμήματα τα οποία δεν είχαν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι βασικό να το συνειδητοποιήσουμε» .

«Δεν υπάρχει πουθενά»

Μάλιστα στη δευτερολογία του ο κ. Συρίγος τόνισε με νόημα: «Θα ήθελα να δω πόσα τμήματα Μουσειολογίας  υπάρχουν στην Ισπανία και την Ιταλία ή σε μια άλλη χώρα που έχει πολλές αρχαιότητες όπως κι εμείς. Ας το δούμε έτσι για να καταλάβουμε τι λέμε. Υπάρχουν μεταπτυχιακές κατευθύνσεις σε κάποιες περιπτώσεις αλλά αυτοτελές τμήμα Μουσειολογίας εγώ δεν έχω δει. Περιμένω να δω και την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ , μακάρι να διαψευστώ, αλλά ως τώρα επειδή το έψαξα αρκετά δεν μπόρεσα να το βρω.»

Ανοιχτός σε προτάσεις

Και ο κ. Άγγελος Συρίγος συνέχισε: «Είμαι ανοικτός σε προτάσεις σας, έχουμε επανειλημμένως μιλήσει μαζί, είμαι ανοικτός λοιπόν σε προτάσεις σας να δούμε τι μπορούμε  να κάνουμε  με βάση σοβαρές προτάσεις  για το μέλλον Πανεπιστημιακών τμημάτων  στο νομό Ηλείας. Έχω ήδη αναφερθεί στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας και τι μπορεί να γίνει σε σχέση με την Αρχαία Ολυμπία. Το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις σοβαρές επί του θέματος.»

Τμήματα χωρίς αξιολόγηση

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο συνάδελφος κ. Καλαματιανός στη δευτερολογία του επεσήμανε ακριβώς το πρόβλημα που υπάρχει με την ΕΘΑΑΕ και το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε σε αυτή την αίθουσα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν έρχεσαι και καταθέτεις πρόταση για να φτιαχτεί ένα νέο τμήμα, πρέπει αυτή η πρόταση υποχρεωτικώς να αξιολογηθεί. Δηλαδή το τμήμα έχει αντίκρυσμα; Τα παιδιά θα βρουν δουλειά ή θα κάνει στρατιές ανέργων; Υπάρχουν υποδομές για να το κάνεις; Αν δεν υπάρχουν πόσο καιρό θέλουν για να φτιαχθούν; Στην προκειμένη περίπτωση παρότι υπήρχε νόμος, η κυβέρνηση επέλεξε να τον ακυρώσει στην πράξη, ιδρύοντας τμήματα χωρίς καμία αξιολόγηση.»

Ισχυρή η γνώμη του Πανεπιστημίου

Αιτιολογώντας την πρωτολογία του όπου αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις στους βουλευτές κ.κ. Καλαματιανό και Κατρίνη, είπε: «Αν εγώ πω ότι θα κάνω το Α ή το Β ακυρώνω την ύπαρξη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαιδεύσεως. Θα θέλατε να βγω και να πω ότι την ακυρώνω, αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μου επιβάλλει να σας πω ότι θα σεβαστώ την απόφασή της και βάσει αυτής, να κρίνω. Και πώς κρίνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Πάλι δεν κρίνουμε κατά το δοκούν αλλά βάσει των ισχύοντων νόμων. Και οτιδήποτε και να γίνει πάντα θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου, εκτός αν ακολουθήσουμε την παλαιά μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ όπου αγνοούμε τους νόμους και λέμε αλλάζουμε με ένα καινούργιο νόμο.»

Σχολή Πολιτισμού

Σε ότι αφορά στην ίδρυση σχολής Πολιτισμού ο υφυπουργός ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει πρόταση για ίδρυση αυτόνομης σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία μέχρι στιγμής στην Υπηρεσία μας.»

Ο υφυπουργός Παιδείας και στη δευτερολογία του τόνισε την ανάγκη διαλόγου αλλά με σοβαρές προτάσεις από την Ηλεία. Συγκεκριμένα είπε: «Το κρίσιμο για το Υπουργείο Παιδείας είναι να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά όχι με βάση τα θέλω μας, αλλά με βάση τις δυνατότητες του νομού και τις ανάγκες του νομού. Αυτό είναι κάτι που περιμένω, η πόρτα μου είναι διαρκώς ανοικτή για σοβαρές προτάσεις. Για την Αρχαία Ολυμπία σας έχω πει ότι θεωρώ ότι είναι το ισχυρό χαρτί του νομού Ηλείας και πιστεύω ένα από τα δύο ισχυρά χαρτιά ολόκληρης της Πελοποννήσου. Να δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε σωστά. Το να πετροβολάμε απλά και να λέμε δεν μας αρέσει το ένα δεν μας αρέσει το άλλο δεν είναι κάτι δημιουργικό. Περιμένω και πραγματικά το εννοώ αυτό, η πόρτα μου είναι ανοικτή σε κάθε σοβαρή πρόταση.». Ο υφυπουργός μάλλον αγνοεί ότι η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί σημείο Παγκόσμιας ακτινοβολίας και όχι μόνο της Πελοποννήσου.

ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ απαντήστε επιτέλους, ποιες είναι οι αποφάσεις σας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας;

Σε ρεσιτάλ υπεκφυγών από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο, εξελίχθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με την οποία ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, επανέφερε στη Βουλή το μείζον θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας.

Ο κ. Καλαματιανός με την επιχειρηματολογία του και την παράθεση συγκεκριμένων γεγονότων έθεσε, ουσιαστικά, προ των ευθυνών τους το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση.

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι Πανεπιστημιακά Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο, δε μπορούν να καταργηθούν με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς τη συζήτηση του κρίσιμου αυτού θέματος στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός άσκησε δριμεία κριτική στην επιλογή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να μη λάβει καθόλου υπόψη της τα σοβαρά επιχειρήματα και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις των φορέων της Ηλείας, που μεταξύ άλλων πρότειναν τη λειτουργία Σχολής Πολιτισμού στο νομό.

Απευθυνόμενος στον κ. Συρίγο, δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την κυβερνητική επιλογή της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα θέσει χιλιάδες μαθητές εκτός των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Παράλληλα, του υπενθύμισε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, το Πανεπιστήμιο πρότεινε τη ραγδαία μείωση των εισακτέων φοιτητών κατά 60% περίπου.

Επίσης, τόνισε ότι η απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των καθηγητών και των σπουδαστών τους, θα οδηγήσει σε ακαδημαϊκή, επιστημονική, ερευνητική, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση και απομόνωση το νομό Ηλείας, καταδικάζοντάς τον ουσιαστικά σε υπανάπτυξη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Η Ηλεία δεν χωράει στον πανεπιστημιακό χάρτη που διαμορφώνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.»

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης για την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και την μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας στο Μεσολόγγι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα μεν, αλλά δε δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για τον αποκλεισμό της Ηλείας από το χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Η Ηλεία φαίνεται ότι δε χωράει στο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που διαμορφώνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Δεν ξεκαθάρισε αν θα συμπεριληφθούν τα 2 τμήματα με έδρα τον Πύργο και την Αμαλιάδα στο φετινό μηχανογραφικό ενώ δε δείχνει διατεθειμένη να διαμορφώσουμε από κοινού και με συναίνεση ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης για τα δύο τμήματα της Ηλείας, που η λειτουργία τους υπονομεύθηκε απροκάλυπτα από την αρχή.

Οχυρώνεται πίσω από τη θέση ότι θα σεβαστεί την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών και της ΕΘΑΕ, με τη διαφορά ότι το Πανεπιστήμιο προτείνει να ενταχθεί το Τμήμα Μουσειολογίας στο φετινό μηχανογραφικό αλλά με μικρότερο αριθμό εισακτέων, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ΕΘΑΕ και αν σε αυτή περιλαμβάνονται όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Όλα αυτά συμβαίνουν δύο μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Και φυσικά, η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει απάντηση για ένα ακόμα ζήτημα: την ίδρυση Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία.

Όλη η επικαιρότητα