Κόσμος

Η Μεσόγειος έγινε για πολλοστή φορά υγρός τάφος μεταναστών

Ακούστε το άρθρο

Η Μεσόγειος έγινε για πολλοστή φορά υγρός τάφος μεταναστών – Τουλάχιστον 5 άνθρωποι πνίγηκαν και 100 διασώθηκαν όταν η φουσκωτή βάρκα που επέβαιναν βυθίστηκε.

Για ακόμα μία φορά η Μεσόγειος έγινε τόπος τραγωδίας. Η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών του ναυτικού δυστυχήματος μπορεί να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Περίπου 100 άτομα ταξίδευαν για περίπου δύο ημέρες πάνω σε μια λέμβο που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης, με την Open Arms να συντρέχει σε βοήθεια, ανέφερε η ΜΚΟ.

Πρόσθεσε ότι πραγματοποίησε την επιχείρηση διάσωσης μόνη της, με μόνο δύο ταχύπλοα σκάφη και έξι διασώστες. Το ανθρωπιστικό πλοίο της οργάνωσης είναι το μοναδικό που επιχειρεί σήμερα στη Μεσόγειο.

Οι διασώστες έπεσαν στο νερό για να σώσουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πήδηξαν στη θάλασσα όταν το φουσκωτό σκάφος που είχε αναχωρήσει από τη λιβυκή πόλη Σαπράθα, τους βυθίστηκε όχι μακριά από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

“Μεταξύ των επιζώντων έχουμε δύο μωρά και πέντε παιδιά, καθώς και δύο έγκυες γυναίκες. Η ιατρική τους κατάσταση δεν είναι καλή, τους βοηθάμε, αλλά θα χρειαστεί να μεταφερθούν για ιατρική περίθαλψη”, πρόσθεσε.

“Αυτό συμβαίνει όταν αφήνεις ανθρώπους στη θάλασσα για μέρες”, τόνισε η φιλανθρωπική οργάνωση στο Twitter.

Μεσόγειος: Βυθισμένα όνειρα 

Χθες Τρίτη, η Open Arms διέσωσε 88 ακόμη επιβαίνοντες στο σκάφος, με 20 περίπου μέλη πληρώματος. Η φιλανθρωπική οργάνωση τόνισε ότι θα ζητήσει τώρα από τη Ρώμη να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν στο κοντινό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

“Οι συνθήκες στη θάλασσα είναι τώρα καλές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσα πολλά σκάφη που επιχειρούν τον διάπλου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βερόνια Αλφόνσι, εκπρόσωπος της ιταλικής Open Arms.

“Πρέπει οι κυβερνήσεις να θεσπίσουν μια νέα κοινή επιχείρηση θαλάσσιας διάσωσης και ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να παρέχουν ασφαλείς οδούς μετακίνησης και διαφυγής”, δήλωσε ο Ρικάρντο Γκάτι, πρόεδρος του ιταλικού τμήματος της Open Arms.

Η Ιταλία είναι η κύρια διαδρομή για τους μετανάστες που αναχωρούν κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη με προορισμό την Ευρώπη.

Περίπου 30.800 άτομα έχουν φτάσει από τις αρχές του χρόνου, με τους αριθμούς να αυξάνονται και πάλι μετά από χρόνια πτώσης του αριθμού των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, έπειτα από προσπάθεια της με την ηγεσία της Ιταλίας να διαταράξει τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να υποστηρίξει τη λιβυκή ακτοφυλακή στις επιχειρήσεις ανάσχεσης σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες.

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία επτά χρόνια, από τις 3 Οκτωβρίου 2013, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

via

Όλη η επικαιρότητα