Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Η παρουσία της Πολιτείας ήταν ισχυρή στο πλευρό των συμπολιτών μας!»

Την πρώτη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία έκανε η Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Ευσταθία Γιαννιά
Ακούστε το άρθρο

Την αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ηλεία, έκανε με δηλώσεις της στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων την ΟΡΤ με τον Παναγιώτη Παυλόπουλο, η Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά.

H κ. Γιαννιά υπογράμμισε ξανά πως κύριο μέλημα ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και τόνισε πως σε γενικές γραμμές η Πολιτεία ήταν δίπλα στους συμπολίτες μας ικανοποιώντας κάθε αίτημα της Περιφέρειας.

Η κ. Γιαννιά ανέφερε:

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη Περιφέρεια που δοκιμάστηκε από τις απειλητικές πυρκαγιές. Άνθρωποι, κρατικός μηχανισμός και φορείς δοκιμαστήκαμε σκληρά. Ως Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας, θέλω να πω ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι που εμπλεκόμαστε από καθήκον στην διαχείριση μιας κρίσης έχουμε βαθιά ενσυναίσθηση του τι συμβαίνει.  Δεν είναι απλό, θέλει γνώσεις και αφοσίωση.

Ο καινούριος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων ψηφίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020 και λίγες μέρες αργότερα ήρθε η πανδημία. Δεν μπόρεσε δηλαδή, να ολοκληρωθεί σε επίπεδο πρόληψης και εκπαίδευσης. Εμείς εδώ στην Δυτική Ελλάδα προσπαθήσαμε να έχουμε ένα μίνιμουμ επικοινωνίας και συναίνεσης με όλους τους φορείς.  Παρά την καταστροφή στον φυσικό πλούτο, δεν κινδύνευσαν ζωές συνανθρώπων μας και η παρουσία της Πολιτείας ήταν ισχυρή στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας λειτούργησε κέντρο επιχειρήσεων, είχε επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πάτρας και με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είχαμε στην διάθεση μας ό,τι ζητήσαμε  και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέθεσε για την διάσωση από αέρος τρία ενάερια μέσα για την διάσωση ανθρώπων που κινδύνευαν στα δυσπρόσιτα χωριά της ορεινής Ηλείας.

Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται και η φωτιά στις συνθήκες που βιώσαμε φέτος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αυτός ήταν και ο λόγος της προληπτικής, έγκαιρης και οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων.

Αυτή είναι η πρώτη αποτίμηση  και ήδη η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν κάνει τις επιτροπές. Ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες αποζημιώσεις και θεωρώ ότι σε λίγο διάστημα θα υπάρξει η αρωγή και η αποκατάσταση των συμπολιτών μας.

Όλη η επικαιρότητα