Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Εταίρος της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης του «Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών»

Ακούστε το άρθρο

   Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στη σύσταση της Θεματικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών «Ολυμπία». Η συμμετοχή της, ως εταίρος, έρχεται να ισχυροποιήσει τον σκοπό και τους στόχους του Πάρκου Ολυμπιονικών, για την ανάδειξη, καλλιέργεια και αξιοποίηση των ιδεωδών του Ολυμπιακού Πνεύματος.  

   Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Γιαννόπουλος, εισηγούμενος το θέμα, αναφέρθηκε στον κύριο σκοπό της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, σχετικά με την ανάδειξη και καλλιέργεια των παγκόσμιων μηνυμάτων και αξιών που απορρέουν από τον πολιτιστικό πλούτο που έχει συσσωρευτεί στη διάρκεια των αιώνων στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στους επιμέρους στόχους για την διάδοση των ιδεωδών της εκεχειρίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι». Κι όλα αυτά θα γίνουν μέσα από την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων – η δημιουργία πολιτιστικών περιπτέρων σε ξένες αντιπροσωπίες για την προβολή της κουλτούρας τους, η δημιουργία και λειτουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων γλυπτικής, μουσικής και εικαστικών, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης αλλά και οπτικοακουστικής βάσης δεδομένων σε θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας κ.α. Σημείωσε δε πως, ανάμεσα στους εταίρους που έχουν ήδη υπογράψει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, συγκαταλέγονται, εκτός του Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικοί αλλά και επιχειρηματικοί φορείς, συλλογικότητες, οργανισμοί κ.α, δημιουργώντας έτσι ένα πεδίο εναρμόνισης και συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υλοποίηση ενός τόσο εμβληματικού έργου, που ουσιαστικά στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που ήδη διαθέτει η περιοχή.

«Το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών “Ολυμπία” ιδρύθηκε πριν αρκετό καιρό και αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων με αγάπη και όραμα για τον τόπο τους, αλλά και πίστη για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ολυμπία σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην σύγχρονη εποχή. Με την επισφράγιση της συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην Σύμπραξη, ως εταίρος, ισχυροποιείται έτι περαιτέρω αυτός ο θεσμός και είμαι βέβαιος πως, μέσα από αυτή την συνεργασία, μπορούν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας και το σύγχρονο Ολυμπιακό γίγνεσθαι», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος στην εισήγησή του.

Τέλος, όπως εξήγησε στο σώμα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ως Εταίρος της Σύμπραξης, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας υποστήριξη σε επιστημονικό και σε τεχνικό επίπεδο, και πιο συγκεκριμένα, πληροφόρηση επί των χρηματοδοτικών κονδυλίων.

Όλη η επικαιρότητα