Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον περιορισμό της πανδημίας

Ακούστε το άρθρο

Στις διαρκείς προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς και τους ειδικούς, για ενημέρωση των πολιτών, ελέγχους τήρησης των μέτρων προφύλαξης, αλλά κυρίως εμπέδωσης της γνώσης για το μέγεθος του κινδύνου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση σχετικά με την πανδημία και τις δράσεις της Περιφέρειας, με τον κ. Φαρμάκη να σημειώνει ότι πρόκειται για μία κρίση που δοκιμάζει τον πλανήτη και φυσικά, συνολικά την χώρα.

«Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι εύθραυστη και πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που προτείνουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεών της προς κάθε κατεύθυνση, ενώ εστιάζοντας στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, τόνισε πως οι δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη και ανακούφιση των παραγωγικών τάξεων της περιοχής, φέρνουν αποτέλεσμα.

Αναλυτική παρουσίαση       

Την αναλυτική παρουσίαση των δράσεων της ΠΔΕ πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μπροστά μας υπάρχει ένα δύσκολο τρίμηνο το οποίο θα κρίνει πολλά για την υγειονομική εικόνα», προσθέτοντας πως η Περιφέρεια στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε δυνατότητα που έχει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση έλαβαν μέρος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης και ο Γενικός Γραμμάτεας του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Χρήστος Γιαννικούλης.

Συζήτησαν και για “Χρυσή Αυγή”

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, συζήτησε το ζήτημα πολιτικής καταδίκης και θεσμικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «με τις αποφάσεις της η Δικαιοσύνη ήρθε να επισφραγίσει και να ντύσει με επιχειρήματα αυτό που η ψήφος του ελληνικού λαού επέβαλε», ωστόσο παρατήρησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο αποπομπής της παράταξης και των εκφραστών της από τα συλλογικά όργανα, παρουσιάζοντας την απόφαση που συνολικά η παράταξη της πλειοψηφίας έχει πάρει, προκειμένου να υπάρξει εκ των πραγμάτων θεσμική απομόνωση της Χρυσής Αυγής.

«Στην περίπτωση που υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τις οποίες η πλειοψηφία κρίνεται από την ψήφο της προσκείμενης στην Χρυσή Αυγή παράταξης, ο συνδυασμός Όλα από την Αρχή, θα αποσύρει δική του ψήφο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη θωράκισης της δημοκρατικής διαδικασίας. «Εμείς αυτή την απομόνωση θα την κάνουμε πράξη γιατί η δημοκρατία και η νομιμότητα αποτελούν τον οδηγό μας» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Εκδηλώσεων του 1821, στην οποία μετέχει ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στην Χρυσή Αυγή, ο κ. Φαρμάκης σχολίασε πως όταν προτάθηκε να εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις στην Επιτροπή Διοργάνωσης Εκδηλώσεων για το 1821, κανείς δεν πρότεινε να εξαιρεθούν παρατάξεις, ενώ σε άλλο σημείο αναρωτήθηκε γιατί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έπραξε το ίδιο, όταν ήταν πλειοψηφία και περιφερειακή Αρχή.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει αποστείλει ήδη επιστολές προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκησης και την Ενωση Περιφερειών, με την οποία ζητά η Πολιτεία να εξασφαλίσει το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου, όσοι πρεσβεύουν τέτοιες απόψεις να μην έχουν πρόσβαση σε δημοκρατικά εκλεγμένα Συμβούλια. «Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να απαιτήσουμε από την ίδια τη δημοκρατία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να υψώσουν εκείνες τις ασπίδες που δεν θα επιτρέψουν ξανά να τεθούν ζητήματα αμφισβήτησης των δημοκρατικών μας θεσμών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα