Αρθρογραφία

Η ποιοτική δημοσιογραφία έχει λαμπρό μέλλον

Ακούστε το άρθρο

Πολλοί θέτουν το ερώτημα: Είναι χρήσιμες οι εφημερίδες, σε μια εποχή που κυριαρχεί το διαδίκτυο;

Απαντούμε ότι, ιδιαιτέρως σήμερα, που ο λαϊκισμός εξαπλώνεται παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά χρήσιμες.

O «μεταφυσικός των media» Μάρσαλ ΜακΛούαν είχε πει ότι η άνοδος των ηλεκτρονικών μέσων θα σηματοδοτούσε μια νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία και στα μέσα που χρησιμοποιεί, προφητεύοντας κατά κάποιο τρόπο το θάνατο των εφημερίδων.

Δεκαετίες μετά αποδεικνύεται στην πράξη πως η χρήση ενός νέου μέσου δεν έχει απαραίτητα ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των παλαιότερων.

Αντίθετα, τα παλαιά μέσα αναπροσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και συχνά «αγκαλιάζουν» τα νέα μέσα.

 Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Από τη δεκαετία του ’30 με τη ραδιοφωνία και από τη δεκαετία του ’50 με την τηλεόραση ο τύπος έμαθε να μοιράζεται τις λειτουργίες του, να προσαρμόζεται και να αντέχει.

Ας δούμε ως παράδειγμα μακροβιότητας την εφ. «Πατρίς» που σε λίγες, στις 11 Νοεμβρίου, συμπληρώνει 118 χρόνια.

Η εγκυρότητά της και η παρουσία της σε διάφορους τομείς της ζωής, την κάνει χρήσιμη σε πολλά και διαφορετικά κοινά, με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Την κάνει χρήσιμη για κάθε ενημερωμένο πολίτη.

Στην εφ. «Πατρίς» υπάρχουν πληροφορίες και σχόλια για την τοπική επικαιρότητα, την πολιτική, τις ιδεολογίες, την οικονομία, τις διεθνείς ειδήσεις, τον αθλητισμό, τις τέχνες, τον πολιτισμό. Είναι η πιο πλήρης αφήγηση της ημέρας – της κάθε ημέρας. Κι όχι μόνο…

Η εφ. «Πατρίς» δεν αποτελεί μόνο πηγή κάλυψης της επικαιρότητας. Μετασχηματίζεται  σε κέντρο επεξεργασίας, ανάλυσης και συσχέτισης της ενημέρωσης. Πέρα από τις παραδοσιακές λειτουργίες (ενημέρωση, ψυχαγωγία), μετατρέπεται σταδιακά (κι όχι εύκολα) σε τράπεζα δεδομένων και πηγή πληροφόρησης, απαραίτητη για τους σύγχρονους αναγνώστες που βομβαρδίζονται από πλήθος ενημερωτικών εκροών και παράλληλα έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους.

Διερευνά εκ μέρους των αναγνωστών της και ταξινομεί τη συνεχή ροή των δεδομένων. Ο στόχος της είναι να αποτελεί απαραίτητο εργαλείο από όπου θα ξεκινά κάποιος για θέματα που τον ενδιαφέρουν και τον απασχολούν. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα οι πολίτες έχουν ανάγκη από προσανατολισμό στον λαβύρινθο της επικαιρότητας.

Γι’ αυτό και επαναπροσδιορίζει τον ορισμό της είδησης και εμφανίζει πολυμέρεια όσον αφορά τις πηγές που χρησιμοποιεί και τα θέματα που καλύπτει.

Όπως θα έχετε ίσως διαπιστώσει η ειδησεογραφία της εφημερίδας έχει προσανατολιστεί σε θεματολογίες που αφορούν τον τρόπο και τις συνήθειες ζωής, στη καθημερινότητα του.

Στην εφ. «Πατρίς» δεν υπάρχει θέση για τη συνωμοσιολογία, την κινδυνολογία, την τερατολογία και το κουτσομπολιό. Υπάρχει πρωτογενές ρεπορτάζ , διασταυρωμένες ειδήσεις και αναλύσεις των ειδικών.

Με αξιοθαύμαστη συνέπεια αντιστέκεται στο λαϊκισμό, υπερασπίζοντας με σθένος τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Αναδεικνύει τις ευκαιρίες και προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, αντί για τις εύκολες «κλάψες» για την «παραμελημένη περιοχή».

Στόχος μας είναι η διεξοδική ανάλυση και η προοπτική των θεμάτων που παρουσιάζει. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η έντυπη δημοσιογραφία του κοντινού μέλλοντος οφείλει είναι περισσότερο ερμηνευτική και ερευνητική δημοσιογραφία και λιγότερο απλή παροχή ειδήσεων και σχολίων.

Λεωνίδας Ε. Βαρουξής

Δ/ντής εφ.«Πατρίς»

Όλη η επικαιρότητα