Ηλεία

Η ΠτΔ στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρχ. Ολυμπίας: «Χρέος της πολιτείας να στηρίξει τους πολίτες» (pics)

Κ. Σακελλαροπούλου: Χρέος της Πολιτείας να στηρίξει τους πολίτες στην Αρχαία Ολυμπία
Ακούστε το άρθρο

«Xρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και να στηρίξει αμέριστα τους πολίτες στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε όλες τις περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πύρινη λαίλαπα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή της στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παυλόπουλος & Γιάννης Τσουκαλάς

Η επίσκεψη της ξεκίνησε από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια για την απειλή που διέτρεξε ο χώρος από την πυρκαγιά.

Έπειτα, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, έφτασε στην  πυρόπληκτη Κοινότητα των Πευκών (Βύλιζα).

Εκεί, η κα Σακελλαροπούλου συνάντησε την κα Κανέλλα Διονυσοπούλου, της οποίας η οικία κάηκε ολοσχερώς από τις φωτιές και μίλησε μαζί της για λίγα λεπτά.

Στο καφενείο του χωριού συνομίλησε με κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί για να μοιραστούν μαζί της την αγωνία και τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η ΠτΔ, άκουσε με προσοχή τα όσα της ανέφεραν, ενώ τόνισε πως η παρουσία της εκεί είναι συμβολική και ότι πρέπει να γίνει σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων.

Μετά το τέλος της επίσκεψής της στις Πεύκες, επισκέφθηκε την πυρόπληκτη Κοινότητα της Καυκανιάς, όπου η κα Σακελλαροπούλου χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους κατά την άφιξη της στο χωριό, ενώ μικρά παιδιά τις έδωσαν λουλούδια και ζωγραφιές.

Κάθισε στο καφενείο, μαζί με κατοίκους, με τους οποίους συνομίλησε για όσα τους απασχολούν και για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η  πύρινη λαίλαπα.

Στη συνεχεία μετέβη στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας όπου επισκέφθηκε το χώρο συγκέντρωσης των προμηθειών που προορίζονται για τις πυρόπληκτες περιοχές και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νεαρούς εθελοντές. Αμέσως μετά  παρευρέθηκε σε ευρεία σύσκεψη με φορείς και πληγέντες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλιού, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ.Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Θοδωρής Βασιλόπουλος,  ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ.Γιώργος Γεωργιόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρόη Αντωνοπούλου, οι Βουλευτές κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας και Κλαδέου κ. Παναγιώτης Μαντάς και κα Ευγενία Φωτοπούλου αντίστοιχα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των αγροτών, κτηνοτρόφων και επιχειρηματιών που επλήγησαν.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης η κα Σακελλαροπούλου άκουσε τις τοποθετήσεις τόσο από εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων που μετέφεραν την αγωνία των πολιτών οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες του και τα μέσα βιοπορισμού τους.

Στην παρέμβαση της η Πρόεδρος εξέφρασε τη οδύνη της για τις καταστροφές που είδε, και τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε σε τρείς βασικούς άξονες:

«Η στήριξη των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της περιοχής που είμαι σίγουρη ότι υπάρχει σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας». «Και το τρίτο» σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου «είναι πως θα διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον», ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές, στους ξένους και στους Έλληνες εθελοντές και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία και τη στήριξή της και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε όλοι μαζί, αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία για ένα νέο και καλύτερο μέλλον. Καμία φωτιά δεν μπορεί να κάψει την αγάπη όλων για τον τόπο μας. Με αγάπη και με ενότητα θα τον ξανακάνουμε τον τόπο μας όπως πριν και ακόμα καλύτερο».

Αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά, την ανακούφισή μου για τη διάσωση του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, και κυρίως τη συμπαράστασή μου στους πληγέντες. Η σκέψη μας είναι κοντά σε όλους εκείνους που είδαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα ζώα τους να χάνονται στη μανία της φωτιάς».

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο πρόεδρος της Τ.Κ Ολυμπίας, κ. Παναγιώτης Μαντάς και ανέφερε τα εξής:

«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, Σας ευχαριστούμε για την τιμητική παρουσία σας σήμερα εδώ, η οποία αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τον τόπο και τους ανθρώπους του, που 14 χρόνια μετά δοκιμάζονται ξανά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσω ότι, χάρη στην υπερπροσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη στήριξη της κεντρικής Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών, αλλά και την αυτοθυσία των εθελοντών και κατοίκων, αυτή τη φορά, ευτυχώς, δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Φτάνοντας στην Ολυμπία, όπως κι εσείς θα διαπιστώσατε, ο οικισμός, στο εσωτερικό του, δεν έχει πληγεί. Ωστόσο, οι πληγές είναι πολλές και ανοιχτές.  Περιμετρικά και στις γειτονικές κοινότητες, οι ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες. Μολονότι οφείλω να τοποθετηθώ για την Τ.Κ της Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία και εκπροσωπώ, ωστόσο θα πρέπει σας επισημάνω ότι η Ολυμπία, στηρίζεται από την ευρύτερη περιοχή και τις υπόλοιπες Τ.Κ, ως το διοικητικό κέντρο του δήμου.

Το μεγάλο διακύβευμα λοιπόν για εμάς είναι να μη χαθεί χρόνος.  Να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ολυμπία, με δράσεις και έργα που θα θωρακίσουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – την περιοχή από τις συνέπειες της πυρκαγιάς, και θα περιφρουρήσουν τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της στην οικούμενη, ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως τον σημαντικότερο τόπο πανανθρώπινων αξιών και των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, μας γεμίζει χαρά και ελπίδα ότι οι προσδοκίες για την διαφύλαξη όλων των παραπάνω, φτάνουν σε ευήκοα ώτα».

Όλη η επικαιρότητα