Ηλεία Πολιτισμός

Η Σοφία Αγραπίδη από την Ανδραβίδα παρουσιάζει 52 ποιήματα ποικίλης θεματολογίας

Ακούστε το άρθρο

Με τη Συλλογή Ανατολή που θα ανατείλει στη δύση του 2020

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να κυκλοφορήσει η ποιητική συλλογή «Ανατολή ψυχής / Ποιήματα και στοχασμοί απ’ της ζωής μου το ταξίδι», ένα υπέροχο πραγματικά ταξίδι ζωής μέσα από τα μάτια και την πένα της Σοφίας Αγραπίδη, από την Ανδραβίδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και εμπνευσμένη δουλειά μέσα από την οποία η λογοτέχνης μας αποκαλύπτει τις λεπτές έννοιες και ισορροπίες των ερεθισμάτων που δέχεται.. Στη φθινοπωρινή μας συζήτηση που ακολουθεί μου δόθηκε η ευκαιρία να τη γνωρίσω και διαφορετικά, ξεδιπλώνοντας ευαισθησίες και μνήμες από τα παιδικά χρόνια στην Ανδραβίδα, την ανάγκη για συγγραφή, τον εθελοντισμό και πολλά άλλα.

Τί είναι η ποίηση για εσάς ;
Ποίηση για εμένα είναι η εξωτερίκευση όσων φύονται στους εσωτερικούς μας λειμώνες ως συναισθήματα και σκέψεις, που γίνονται στίχοι στέλνοντας μηνύματα μέσα από τη λυρικότητα του ποιήματος. Ποίηση ! – Η βαθιά εσωτερική αποκάλυψη.

Η ποίηση στην εποχή μας έχει αποδέκτες ή η τεχνολογία έχει συρρικνώσει τη δυναμική της ;
Η ποίηση ανέκαθεν ήταν επιλογή μελέτης λιγότερων αναγνωστών απ΄ ότι ο πεζός λόγος αλλά ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται σε κάθε εποχή, να μεγαλουργεί με ιδιαίτερη αξία. Η τεχνολογία γενικά έχει «συρρικνώσει» τον παραδοσιακό τρόπο διαβάσματος σε όλα τα είδη, αλλά την ποίηση την ταξιδεύει στο ευρύ κοινό μέσω σελίδων ή άλλων πηγών που υπάρχουν.
Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι δεν αναζητούσαμε το στιχουργό των τραγουδιών αλλά τα συνδέαμε με τον ερμηνευτή κάτι που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει εξισορροπηθεί.

Από που εμπνέεστε ; Η εποχή μας έχει ερεθίσματα ;
Αέναη εμπνεύστρια είναι η φύση, μέγας εμπνευστής ο ουρανός. Ακόμη οι ανθρώπινες καταστάσεις, ο έρωτας με την ευρεία του έννοια, οι άνθρωποι με τις απίστευτες ιστορίες που βρέθηκαν στο διάβα μου. Σπουδαία ερεθίσματα γραφής αποτελούν το νόημα της ζωής κι ο ρόλος μας στη γη που ήρθαν μετά από τον θάνατο των γονιών μου στη μετεφηβική ηλικία.
Η εποχή μας είναι πλούσια σε ερεθίσματα με διττή βάση την απογοήτευση από τη μια, την ανάγκη για ελπίδα από την άλλη.

Μιλήστε μας για τη συλλογή σας  Ανατολή Ψυχής.. σαν τίτλο τον νιώθω ενεργειακό και θετικό..
Η «Ανατολή Ψυχής» σηματοδοτεί την έναρξη της συγγραφικής μου πορείας η οποία αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα συνεχιστεί και με δημιουργήματα του πεζού λόγου. Ο τίτλος προέρχεται από ένα ομώνυμο ποίημα που συνδέει την ανατολή της φύσης με την εσωτερική μέθη, η οποία γίνεται αισθητή όταν βρίσκεται κανείς σε αμεσότητα με την ελπιδοφόρα νότα τ’ ουρανού κάθε πρωί, όταν νιώθει την αγάπη των ψυχών που έφυγαν..αλλά είναι εδώ. Το περιεχόμενο συνθέτουν πενήντα δύο ποιήματα ποικίλης θεματολογίας σε συνδυασμό με σχετικές σκέψεις μου. Το πρώτο μου βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μου αδερφό ο οποίος αποτελεί την πυξίδα για τη μεγάλη αγάπη μου προς τα βιβλία, τον γραπτόλόγο, τον άνθρωπο και τη φύση. Η Ανατολή..θα ανατείλει στο τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΕΦΑΛΟΣ ;
Η συνεργασία προέκυψε όπως η απόφαση για την έκδοση, απλά, ήρεμα κατόπιν ώριμης σκέψης. Όπως κάνω πάντα έτσι και τώρα δεν θέλησα να αξιοποιήσω τις οικογενειακές, προσωπικές γνωριμίες, φορείς όπου ανήκω σαν μέλος ως μοχλό πίεσης για οποιαδήποτε προδιαγραφή ή για ανεύρεση εκδοτικού οίκου. Είμαι χαρούμενη γιατί σε δύσκολη εποχή που όλοι οι τομείς βάλλονται επέλεξα έναν εκδοτικό οίκο που μόλις δημιουργήθηκε.. Βέβαια το παρελθόν του, μέσω περιοδικού, ημερολογίου , λογοτεχνικών διαγωνισμών χαρακτηρίζει την αξιοπρεπή υπόστασή του στον χώρο του λόγου που όντως είναι πολύ αξιόλογα.

Διάβασα στο βιογραφικό σας το πλούσιο εθελοντικό σας έργο. Κυρία Αγραπίδη, τί σημαίνει εθελοντισμός για εσάς και πόσο θεωρείτε ότι τον έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα.
Ο εθελοντισμός συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή μου στο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό επίπεδο. Όταν μοιραζόμαστε, όταν θυσιάζουμε τον ή από τον πολύτιμο χρόνο μας, αγαπημένα αντικείμενα, όταν στερούμαστε κάποιες ανέσεις προκειμένου να νιώθουμε ότι ένας άνθρωπος χαμογελά, όταν αποτελούμε μια κλωστή στο υφαντό του πολιτισμού…τότε αιτιολογούμε τον όρο άνθρωπος, τότε αξίζει να λέμε ότι ζούμε. Η κοινωνία μας σήμερα έχει ανάγκη την προσφορά μέσω του εθελοντισμού περισσότερο από άλλες εποχές, κυρίως μετά τη λεγόμενη οικονομική κρίση.
Κλείνοντας αυτή την απάντηση θα αναφέρω τη φράση του αγαπημένου ποιητή Τάσου Λειβαδίτη« Ο κόσμος μόνο όταν το μοιράζεσαι υπάρχει» όπως και το αριστούργημά του«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» .

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας λογοτέχνες ;
Η γενιά του ’30 ανήκει στις ακλόνητες λογοτεχνικές μου αγάπες, υπάρχουν όμως αρκετοί λογοτέχνες της σύγχρονης εποχής που μου αρέσουν και τους μελετώ. Εννοείται πως τιμώ τους Ηλείους παλιούς και νέους συγγραφείς. Δεν αναφέρομαι λεπτομερώς σ΄ αυτή την απάντηση γιατί θα χρειαστούν πολλές σελίδες..

Τί θυμάστε έντονα από τη γενέτειρά σας Ανδραβίδα ;
Η Ανδραβίδα είναι ο συνδετικός μου κρίκος με τη ζωή, εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα, διατηρώ το μοναδικό μου σπίτι, συνδράμω σε κάποιους πολιτιστικούς φορείς. Με ανεξίτηλα χρώματα είναι ζωγραφισμένες οι μνήμες των παιδικών μου χρόνων. Η πατρική μου οικογένεια, το σπίτι μας που αν και φτωχό αρχιτεκτονικά, είχε περίσσια αγάπη κι εγώ πολλά ρούχα, πολλά παιχνίδια, πολλά βιβλία. Από την ίδια παλέτα είναι οι εικόνες της παιδικής μου παρέας, των σχολικών χρόνων, τα παιχνίδια, οι βόλτες για ανεμώνες και παπαρούνες στις εξοχές, τα αστεία τεχνάσματα που σκαρώναμε.

Η Σοφία Αγραπίδη…

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανδραβίδα, υπηρέτησε για 27 χρόνια στον Στρατό Ξηράς. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα από το Τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ, παρακολουθεί σεμινάρια Ψυχολογίας και η καθημερινότητά της είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό. Στα ενδιαφέροντά της ανήκουν η εκμάθηση παραδοσιακών χορών, η ιστορία – αρχαιολογία, η μελέτη βιβλίων και ο γραπτός λόγος για τον οποίο έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με θέμα την ποίηση και το διήγημα, αρθρογραφεί κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα