Γυναίκα Υγεία

Η υγεία του δέρματος, η πάροδος του χρόνου και η εναλλαγή των εποχών

Ακούστε το άρθρο

Από την αισθητικό του Α.Π.Θ Ματίνα Χειράκη

Πώς προετοιμάζουμε το δέρμα μας πριν από το καλοκαίρι Ζούμε –ίσως- στην ομορφότερη αλλά και σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Ο ήλιος που είναι η πηγή ζωής και ζεστασιάς, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμη πιο έντονος και απαιτεί προσοχή από μικρούς και μεγάλους. Αναγκαία λοιπόν κρίνεται η φροντίδα του δέρματος και η προστασία του με προϊόντα περιποίησης και φυσικά με την υποστήριξη των ειδικών για να διατηρήσουμε και το καλοκαίρι ένα υγιές, λαμπερό και φωτεινό δέρμα.. Με την άνοδο της θερμοκρασίας και την υψηλή ακτινοβολία η ενυδάτωση του δέρματος και ειδικότερα του προσώπου αποτελεί την πιο βασική «θεραπεία» για απαλή και ελαστική επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η έκθεση στον ήλιο, μπορεί να στοιχίσει αρκετά στο δέρμα μας, ειδικά αν αυτό δεν τύχει της κατάλληλης φροντίδας πριν αλλά και μετά. Η θάλασσα, ο ήλιος και ο αέρας αφυδατώνουν το δέρμα μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να χάνει την ελαστικότητα της, να γεμίζει με λεπτές γραμμές και να φαίνεται πρόωρα γερασμένη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αφυδάτωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να προσβάλλει όλους τους τύπους δέρματος και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ενυδατωμένο δέρμα έχει καλύτερη ελαστικότητα και σφριγηλότητα ενώ ευαισθητοποιείται λιγότερο από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Βέβαια ένα εξίσου σημαντικό θέμα που απασχολεί τις γυναίκες είναι και αυτό της κυτταρίτιδας για το οποίο υπάρχει λύση και μάλιστα με πραγματικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά μας τα εξηγεί η πτυχιούχος της Αισθητικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Ματίνα Χειράκη που εκτός από πιστοποιημένες γνώσεις έχει και τεράστια εμπειρία μέσα από το κέντρο αισθητικής & Spa που διατηρεί στον Πύργο.

Κυρία Χειράκη είμαστε στον τελευταίο μήνα της άνοιξης, πως προετοιμάζουμε το δέρμα μας για το καλοκαίρι ;
Ξεκινάμε με ένα βαθύ καθαρισμό προσώπου απομακρύνοντας το περιττό σμήγμα. Συνεχίζουμε με κάποιες θεραπείες αντιοξειδωτικές για να προστατεύσουμε το δέρμα από την έντονη ακτινοβολία και τις βλάβες που δημιουργεί και παράλληλα προετοιμάζουμε και το σώμα με προϊόντα απολέπισης και πολύ καλή ενυδάτωση φυσικά.

Ποιες τακτικές εφαρμόζουμε για την απώλεια πόντων σε διάφορα σημεία του σώματος;
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια πόντων, την βελτίωση της κυτταρίτιδας, την καλύτερη κυκλοφορία αλλά και ανόρθωση είναι η μάλαξη. Συνδυάζοντάς τη με ειδικά προϊόντα και σωστή διατροφή η κάθε γυναίκα μπορεί να απολαύσει ένα εκπληκτικό και μάλιστα πολύ γρήγορο, ορατό και κυρίως ασφαλές αποτέλεσμα.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε αντηλιακή κρέμα;
Το βασικό κριτήριο είναι ο χρωματικός τύπος του δέρματος. Ένα χρώμα ανοιχτό και ευαίσθητο δε προστατεύεται το ίδιο με ένα σκούρο. Στα λευκά δέρματα επιλέγουμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας δηλαδή πάνω από 30 SPF. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι η υφή των προϊόντων αυτών. Στο λιπαρό δέρμα πρέπει να εφαρμόζονται πιο λεπτόρευστες υφές αντηλιακών ενώ στο ξηρό δέρμα πιο ενυδατικές.

Για την περιοχή γύρω από τα μάτια τί πρέπει να κάνουμε;
Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο και χρήζει ειδικής φροντίδας. Το καλοκαίρι προστατεύουμε την περιοχή με ειδικές αντηλιακές ματιών και χρησιμοποιούμε κρέμες με λίγο πιο παχύρευστη μορφή κυρίως για ηλικίες άνω των 35.

Οι κρέμες αρκούν ή χρειάζονται πιο εξειδικευμένες θεραπείες;
Η πάροδος του χρόνου και η εναλλαγή των εποχών δημιουργούν και διαφορετικές ανάγκες περιποίησης του δέρματος. Τις περισσότερες φορές μια κρέμα δεν είναι ποτέ αρκετή. Έτσι χρειάζεται η βοήθεια ειδικού για να καλύψει επαρκώς αυτές τις ανάγκες και τα όποια προβλήματα με εξειδικευμένες θεραπείες. Γενικά ένα αξιοσέβαστο πλάνο φροντίδας εμπεριέχει θεραπείες που γίνονται λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα και λίγο πριν το καλοκαίρι.

Πόση αξία έχει η κατανάλωση νερού;
Αυτό πια είναι γνωστό σε όλους. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η ενυδάτωση γίνεται πρώτα από μέσα. Η μη επαρκής πρόσληψη νερού έχει άμεσα αποτελέσματα στο δέρμα πλην όλων των άλλων συνεπειών. 8-10 ποτήρια την ημέρα θεωρείται ιδανικό.

Από την εμπειρία σου ποια λάθη πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οι γυναίκες;
Οι περισσότερες δεν αγαπούν αρκετά τον εαυτό τους. Αυτό ενέχει κινδύνους μη σωστής αξιολόγησης των αναγκών τους. Η φροντίδα που παρέχουμε στον εαυτό μας πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι πρόχειρη. Επίσης έχουν πολύ άγχος που δε βοηθάει καθόλου. Θα συμβούλευα ηρεμία και χαμόγελο. Με αυτό τον τρόπο είμαστε πάντα πιο όμορφες !!!

Όλη η επικαιρότητα