Ηλεία

Η Φιλαρμονική Λεχαινών στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάιο του 2021

Ακούστε το άρθρο

Λαμπρές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας

Οι μελωδίες της έχουν ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχουν πλαισιώσει εκδηλώσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, κάνοντας υπερήφανη ολόκληρη την Ηλεία.

Ο λόγος για τη Φιλαρμονική Λεχαινών που έχει καταφέρει να διακριθεί μέσα από το πλούσιο έργο της. Αυτό που διαπίστωσα -και το θεωρώ εξαιρετικό- είναι το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της και τη συμμετοχή νεαρών ατόμων, κάτι που εξασφαλίζει τη συνέχειά της.

Ιδρύθηκε το 1932 από τον Γεώργιο Κατσούφη και αποτελεί μέχρι και σήμερα το καμάρι της περιοχής. Απαρτίζεται από 60 μουσικούς στη κύρια μπάντα και περίπου 30 μαθητές. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής, στο Μεσολόγγι, στην Κόνιτσα, στην Κεφαλονιά, στο Αιτωλικό, σε θρησκευτικές εορτές, σε παρελάσεις κ.ά.

Όπου κι αν πήγε άφησε θετικές εντυπώσεις αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Όλοι οι συντελεστές της καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια αξιοποιώντας κυριολεκτικά «τα πάντα» για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με βασικότερο τον Αρχιμουσικό Ευρυσθένη Χατζηγιάννη που έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση από το 2016.

Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΥΡΥΣΘΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

 

Στόχος μου είναι η μουσική να γίνει για τα παιδιά τρόπος ζωής τους

 

Συζητήσαμε με τον μαέστρο κ. Ευρυσθένη Χατζηγιάννη, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με τη μουσική εδώ και δεκαετίες, από τότε που πήγαινε στη Β’ Δημοτικού και γράφτηκε στο Ωδείο. «Στόχος μου είναι να κάνω τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τη μουσική ως παιχνίδι, να την εισάγω στην καθημερινότητά τους, να γίνει τρόπος ζωής τους. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε εύκολα ένα παιδί μπορεί να μυηθεί στον κόσμο της μουσικής. Θεωρώ καταλυτικό τον ρόλο της οικογένειας γιατί στην αρχή το παιδί χρειάζεται παρότρυνση. Σχετικά με το πόσες ώρες σε πρόβες απαιτούνται πριν από μία εκδήλωση μας είπε «πάρα πολλές και τον τελευταίο μήνα πριν από τη συναυλία αφιερώνω εξ’ ολοκλήρου τον εαυτό μου και ασχολούμαι αποκλειστικά με την προετοιμασία της. Η γενική πρόβα είναι η πιο όμορφη και δημιουργική στιγμή, όμως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που πρέπει να διευθετήσει ένας μαέστρος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι καλός μαέστρος είναι να έχεις πολύ καλή ακοή. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Ludwig von Beethoven.  Όσο για τη σημασία της μουσικής στη ζωή του μας είπε..  «Η μουσική για εμένα εκτός από επάγγελμα είναι και τρόπος ζωής. Μέσω αυτής μπορώ να εκφράζω τα συναισθήματά μου, να επικοινωνώ με τους συνανθρώπους μου, να μεταδίδω και να λαμβάνω γνώσεις».

ΕΛΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ

 

Ευχαριστώ τους γονείς μου που μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο της μουσικής 

  

Η Ελίνα Παναγιώταρου θα πάει στη ΣΤ’ Δημοτικού και τον Δεκέμβριο θα γίνει 11 χρ.. ‘Ηδη έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στη φιλαρμονική παρακολουθώντας μαθήματα και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις εντός και εκτός νομού, όπως μας λέει και η ίδια. «Το καλοκαίρι του 2018 μου πρότειναν οι γονείς μου να πάω… και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ. Θυμάμαι εκείνο το απόγευμα τον μαέστρο που μου είχε δείξει διάφορα μουσικά όργανα. Όταν είδα το κλαρινέτο κόλλησα, μου άρεσε και το επέλεξα. Παρακολουθώ μαθήματα 3 με 4 φορές την εβδομάδα, έχω λάβει μέρος σε πέντε συναυλίες και σε πολλές εκδηλώσεις. Και επειδή μου αρέσει πάρα πολύ διαμορφώνω έτσι το πρόγραμμά μου για να τα συνδυάζω όλα, επειδή έχω και άλλες δραστηριότητες. Ευχαριστώ πολύ τους γονείς μου που με πήγαν και μου έδωσαν την ευκαιρία για να γνωρίσω τον θαυμάσιο κόσμο της μουσικής. Όσο για τον μαέστρο μας είναι μοναδικός και είναι ο λόγος που συνεχίζω. Ξέρει τον τρόπο να κάνει το παιδί να αγαπήσει τη μουσική, όλοι τον αγαπάμε και τον θαυμάζουμε. Και χαίρομαι πολύ που ήρθε και η φίλη μου η Βανέσα..».

 

ΒΑΝΕΣΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η μουσική με ξεκουράζει και φτιάχνω έτσι το πρόγραμμά μου για να τα συνδυάζω όλα.

Η Βανέσα -όπως καταλάβατε- είναι η φίλη της Ελίνας, που θα πάει και αυτή στην ΣΤ’ Δημοτικού και που με αφορμή το ρεπορτάζ έγιναν τα δύο κορίτσια και δικές μου φίλες….

Η Βανέσα, συμμετέχει σχεδόν 2 χρόνια στα δρώμενα της φιλαρμονικής μετά από παρότρυνση της φίλης της.  Έχει επιλέξει και αυτή το κλαρινέτο, το θεωρεί εύκολο και με όμορφους ήχους. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει τα συνδυάζει όλα, χωρίς να αγχώνεται.  Άλλωστε όπως μας είπε η μουσική επειδή της αρέσει πολύ, την ξεκουράζει.  Θέλει να ευχαριστήσει τους γονείς της που την παρότρυναν σε αυτή την επιλογή της και όπως μου εκμυστηρεύτηκε όταν ακούει τη μπάντα να παίζει η μητέρα της- Νάντια και αυτή- συγκινείται και φυσικά καμαρώνει.  Θυμάται με μεγάλη χαρά τη συμμετοχή της σε εκδήλωση στο Μεσολόγγι και χαμογελώντας θέλει να ευχαριστήσει τον μαέστρο της, που είναι ένας εκπληκτικός και χαρούμενος άνθρωπος, που βοηθάει πάρα πολύ, που εξηγεί απορίες, που φροντίζει να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα και πολλά ακόμη…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΓΚΟΣ

Το όραμά μας είναι να ξεφύγουμε από τα τυπικά όρια μιας επαρχιακής φιλαρμονικής

Στα σχέδια της Φιλαρμονικής αναφέρθηκε ο πρόεδρός της κ. Ανδρέας Μίγκος «Οι Φιλαρμονικές που δεν είναι δημοτικές, δεν έχουν μόνιμους πόρους χρηματοδότησης, έτσι κάναμε αίτηση το 2018 στο Leader Ηλείας και το 2019 εγκρίθηκαν 35.000 ευρώ για αγορά 50-60 νέων οργάνων, μας είπε. Όραμά μας είναι να ξεφύγουμε από τα τυπικά όρια μιας επαρχιακής φιλαρμονικής και να δείξουμε το έργο μας παντού, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει με τις εμφανίσεις που κάνουμε κάνοντας υπερήφανα τα Λεχαινά και τον δήμο ως πολιτιστικοί του πρεσβευτές».

Επόμενα σχέδια πρόσθεσε ο κ. Μίγκος είναι η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ πνευστών και Κρουστών για μουσικούς, η οργάνωση σχολής για κάθε ομάδα οργάνων, η κυκλοφορία DVD με τραγούδια για το οποίο έχουν γίνει γυρίσματα σε αξιοθέατα για την προώθηση και του τουρισμού μας. Επίσης θα συνεχίσουμε τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις με αποκορύφωμα αυτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο του 2021. Εξετάζουμε προτάσεις για φεστιβάλ στο εξωτερικό, στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και επιπλέον θέλουμε να μεταστεγαστεί η Φιλαρμονική στον χώρο του ΑΣΟ στα Λεχαινά. Η προσπάθεια είναι συλλογική και ευχαριστώ το συμβούλιο, τα παιδιά, τους γονείς τους, τους κατοίκους του δήμου και τον μαέστρο μας Ευρυσθένη Χατζηγιάννη για την εκπληκτική δουλειά που που έχει καταφέρει να μεταλλάξει τη Φιλαρμονική».

Όλη η επικαιρότητα