Lifestyle Smile

Η Natalie Portman έζησε τον τρόμο του να σεξουαλικοποιείται ως παιδί

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, η Natalie Portman έχει μιλήσει δημόσια για τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε στην παιδική και εφηβική της ηλικία ως ηθοποιός. Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast “Armchair Expert” με τον Dax Shepard, η Natalie Portman αποκάλυψε ότι ακόμα κι αν ήταν μικρή σε ηλικία καταλάβαινε ότι της ανέθεταν «σεξουαλικοποιημένους» ρόλους, πράγμα που την οδήγησε να οχυρώσει τον εαυτό της για να προφυλαχθεί από την αντικειμενοποίησή της.

Συγκεκριμένα, η Natalie Portman αναφέρθηκε στις ταινίες “Leon: The Professional”, η οποία γυρίστηκε το 1994 και “Beautiful Girls” του 1996. Η Natalie Portman έκλεισε τα 12 στο set της πρώτης από τις δύο ταινίες. Στην δεύτερη υποδύεται ένα 13χρονο κορίτσι που έχει σχέση με έναν ενήλικα.

«Σίγουρα καταλάβαινα ότι με παρουσίαζαν σαν κάποια Λολίτα», σημείωσε η ηθοποιός. «Το να σεξουαλικοποιούμαι σαν παιδί, στέρησε κάτι από τη δική μου σεξουαλικότητα γιατί με έκανε να φοβάμαι», είπε η βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία “Black Swan”, Natalie Portman.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν την εντύπωση καθώς μεγάλωνα ότι είμαι τρομερά σοβαρή και συντηρητική. Συνειδητά το καλλιέργησα αυτό γιατί ήταν ένας μηχανισμός για να νιώθω ασφαλής. Αν κάποιος σε σέβεται δεν θα σε αντικειμενοποιήσει», σημείωσε για τον τρόπο που χρειάστηκε να περιφρουρήσει τον εαυτό της η Natalie Portman.

Όταν το 1997 της προτάθηκε ο επώνυμος ρόλος στην ταινία “Lolita” του Adrian Lyne, εκείνη τον απέρριψε. Από τη μιά το υπερβολικά ακατάλληλο περιεχόμενο και από την άλλη η δική της επιθυμία να μην αντιμετωπιστεί έτσι στην πραγματική της ζωή, την οδήγησαν να πει το «όχι» στον ρόλο που υποδύθηκε τελικά η Dominic Swayne. Η ταινία ήταν η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Nabokov που αφορά στην εμμονή και την ερωτική σχέση ενός μεσήλικα με ένα 12χρονο κορίτσι. Το να απορρίπτει ρόλους και να αρνείται να γυρίσει ερωτικές σκηνές ή σκηνές φιλιών, έγινε μέρος του μηχανισμού άμυνας που έχτιζε η Natalie Portman.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο podcast η Natalie Portman το να έχεις περιβάλλει τον εαυτό σου με τέτοια αυστηρότητα στην εφηβεία σου, είναι δύσκολο. «Σε αυτή την ηλικία, έχεις τη δική σου σεξουαλικότητα και τη δική σου επιθυμία και θέλεις να ανακαλύψεις πράγματα και θέλεις να είσαι ανοιχτή», είπε χαρακτηριστικά. «Αλλα δεν νιώθεις ασφαλής, ειδικά όταν υπάρχουν μεγαλύτεροι άνδρες και ενδιαφέρονται για σένα και εσύ σκέφτεσαι “Όχι, όχι, όχι, όχι”», σημείωσε η ηθοποιός.

Η Natalie Portman μίλησε πρώτη φορά για τη «σεξουαλική τρομοκρατία» που βίωσε μετά την ταινία “Leon: The Professional”, στα 13 της χρόνια, στο Women’s March του 2018, έναν χρόνο αφού το #MeToo έσκασε σαν βόμβα μεν, αναμενόμενη δε, στο Hollywood. Τότε ήταν που είχε περιγράψει πώς το πρώτο γράμμα θαυμαστή της που άνοιξε περιείχε τη φαντασίωση βιασμού που είχε ένας ενήλικας μαζί της. Τότε ήταν που είπε ότι ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός έκανε ζωντανά αντίστροφη μέτρηση για τη στιγμή που θα γινόταν 18 ετών «κατ’ ευφημισμό την ημερομηνία που θα ήταν νόμιμο να κοιμηθεί κάποιος μαζί μου», όπως είχε πει.

«Κατάλαβα πολύ γρήγορα, ακόμα κι αν ήμουν 13ων ετών, ότι αν εξέφραζα τη σεξουαλικότητά μου, θα ένιωθα μη ασφαλής», είχε πει τότε η Natalie Portman. Ο Dax Shepard σχολίασε τα λεγόμενά της και σημείωσε ότι πολλοί σταρ της Disney όπως η Miley Cyrus και η Bella Thorne έχουν βρεθεί στο αντίθετο άκρο. Οι ρόλοι που τους δίνονταν ήταν πάντα “clean – cut” κι εκείνες εξέφραζαν έντονα τη σεξουαλικότητά τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους. «Αυτό είναι αλήθεια», είπε η Natalie Portman.

Η ηθοποιός κατάφερε όχι μόνο να διαχειριστεί όλα όσα την φόβιζαν σε νεαρή ηλικία αλλά και να συνεχίσει εντυπωσιακά την καριέρα της. Πλέον είναι 39 ετών, παντρεμένη με τον Γάλλο χορογράφο και χορευτή Benjamin Millepied και μητέρα δύο παιδιών, της Amalia και του Aleph.

via

Όλη η επικαιρότητα