Αγροτικά Πολιτική

“Θα ενισχύσουμε μόνο τους σταφιδοπαραγωγούς” – Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαιώνει την εφ. «Πατρίς»

Όσα είπε ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε δηλώσεις του.
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τους σταφιδοπαραγωγούς προτίθεται να ενισχύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάσει τα όσα είπε ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε δηλώσεις του, απορρίπτοντας παρεμβάσεις για τα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας που έχουν συσσωρευτεί.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» που ανέδειξαν το θέμα μεταφέροντας τις απόψεις των αγροτών αλλά των επιμελητηρίων Ηλείας και Αχαΐας μέσω της κοινής επιστολής που είχαν αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ.

Όπως ανέφερε ο κ Λιβανός, τα  αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εμπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις, είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Δηλαδή αποδέχθηκε τον ισχυρισμό των παραγωγών πως σε καμία περίπτωση τα αποθέματα δεν αποτελούν προϊόν μείωσης της ζήτησης και των εξαγωγών λόγω πανδημίας όπως η Παναιγειάλιος Ένωση είχε επικαλεστεί ως επιχείρημα, ζητώντας την  παρέμβαση του Υπουργείου για απορρόφηση των 8000 τόνων που βρίσκονται στις αποθήκες της.

Σχετικά με την πτώση της τιμής της ο κ. Λιβανός διαχώρισε την εμπορική τιμή από την τιμή στον παραγωγό.  Όπως είπε “πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά τα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εμπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου. Και το ίδιο θα πράξει και για την εφετινή σοδειά, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Θύμισε δε ότι σε αποζημιώσεις παραγωγών έχουν δοθεί λόγω covid-19, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Με τη διαδικασία των de minimis έχουν δοθεί 141 εκατ και “μέσα στην κόλαση των πυρκαγιών, δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο και δώσαμε 40% προκαταβολή σε όσους επλήγησαν από τον παγετό. Βρισκόμαστε κοντά στους παραγωγούς. Δεν μπορούμε, εκ της θέσεώς μας, να βρεθούμε κοντά στις εταιρείες, ακόμα κι αν αυτές είναι συνεταιριστικές”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Λιβανός.

Στη σωστή κατεύθυνση

Για εξέλιξη που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση κάνουν λόγο οι παραγωγοί της Ηλείας που όμως είναι και λίγο διστακτικοί μέχρι να δουν να γίνεται πράξη η εξαγγελία αυτή του κ Λιβανου.

Ιδίως τη στιγμή που η τιμή έχει πάρει την κατηφόρα και εκτιμάται ότι έως και σήμερα κυμαίνεται στο 1,10 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι ο παραγωγός την είχε πουλήσει με 1,50.

“Είναι προς την σωστή κατεύθυνση  η εξαγγελία του Υπουργού αλλά περιμένουμε να το δούμε να γίνεται πράξη. Εμείς εκείνο που ζητάμε και αποτελεί πάγιο αίτημά μας είναι η διασφάλιση της τιμής του προϊόντος και της προοπτικής της καλλιέργειας. Είναι ένα μοναδικό προϊόν η σταφίδα που συμβάλλει στην τοπική και εθνική οικονομία και θα πρέπει το Υπουργείο να φροντίσει για την επιβίωση της καλλιέργειας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ  Θανάσης Βομπίρης. Ένα αίτημα που επανειλημμένως είχαν εκφράσει στο Υπουργείο οι σταφιδοπαραγωγοί είτε με υπομνήματα είτε κατά την διάρκεια συναντήσεων που είχαν με την πολιτική ηγεσία και που φαίνεται ότι παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.

“Ναι είναι σωστό το μέτρο αλλά να το δούμε να γίνεται πράξη. Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι η τιμή να μην κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά γιατί δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα. Αυτό που είπε ο Υπουργός μας γεννά μία αισιοδοξία αλλά θα πρέπει να το δούμε να γίνεται πράξη”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σοπίου κ Λευτέρης Σταυρόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του παραγωγού από το Σόπι κ Χρήστου Σταυρόπουλου. “Περιμένουμε να δούμε να γίνεται πράξη τα όσα είπε ο Υπουργός για το θέμα της ενίσχυσης των παραγωγών σταφίδας. Η στήριξη της τιμής στον Παραγωγό είναι προς στην σωστή κατεύθυνση γιατί αν η τιμή πέσει κάτω από την περσινή δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα της καλλιέργειας με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί τα φάρμακα”, υποστήριξε ο κ Χρήστος Σταυρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα