Αρθρογραφία

Θα λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία;

Ακούστε το άρθρο

Την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει το νέο Σχολικό έτος 2021-2022 και το ερώτημα πλανάται σε όλες τις οικογένειες των μαθητών και μαθητριών : Θα λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία ή θα οδηγηθούμε πάλι στην τηλεκπαίδευση και στο webex;

Πρακτικά το μόνο που γνωρίζουμε είναι το περιεχόμενο μιας ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε στις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτή τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσέρχονται η με βεβαίωση εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ δυο φορές την εβδομάδα. Οι μαθητές με βεβαίωση εμβολιασμού η αυτοδιαγνωστικό τέστ δυο φορές την εβδομάδα. Τα υπόλοιπα «θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών». Με απλά λόγια …δεν ξέρουμε και πολλά.

Ακόμη χειρότερα όμως δεν ξέρουμε τίποτε περισσότερο από όσα ξέραμε πέρσι τέτοια εποχή. Τότε που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς, οι μαθητές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και γενικώς οι πάντες τόνιζαν ότι η χρονιά πρέπει να ξεκινήσει με προγραμματισμό ανάλογο της οξύτητας του προβλήματος της πανδημίας. Δηλαδή μέτρα που θα διασφαλίσουν λιγότερα παιδιά μέσα στις τάξεις, αυξημένο προσωπικό καθαριότητας, σχεδιασμός καθαριότητας ανάλογος με τις ανάγκες προστασίας από τον Covid 19, ελέγχους του ΕΟΔΥ με τέστ συστηματικούς και στοχευμένους, ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Τίποτε από αυτά – όπως θυμάστε- δεν έγινε.

Έναν χρόνο αργότερα γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι συνθήκες με τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία συνέβαλαν στην διάδοση του Covid 19. Απόδειξη το ότι …έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και έμειναν κλειστά για τους περισσότερους μήνες της σχολικής χρονιάς. Στο πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση αυτό είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι με την μετάλλαξη «Δέλτα» να είναι η κυρίαρχη εκδοχή του Covid 19, εάν τα σχολεία ανοίξουν υπό τις ίδιες συνθήκες, έχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι από τις κυριότερες εστίες μετάδοσης. Κανείς δεν αμφισβητεί το ότι η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, πρέπει να είναι για πολλούς λόγους το ζητούμενο. Όμως με την κατάλληλη προετοιμασία και υποδομή.Το αν και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, θεωρητικά, θα το εισηγηθεί η «επιτροπή των ειδικών» και η κυβέρνηση θα αποφασίσει.

Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα η κυβέρνηση εστιάζει για την ώρα (καθώς υπολείπονται αρκετές μέρες έως το άνοιγμα των σχολείων) στα εξής 10 σημεία για την έναρξη της χρονιάς:

– Έχουν ήδη εξεταστεί και θα προσδιοριστούν εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση κρουσμάτων στα σχολεία ώστε να μην κλείνουν τάξεις ή ολόκληρο σχολείο όταν υπάρχουν κρούσματα όπως γινόταν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

– Διαφοροποιημένα θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εξειδικευτούν τις ημέρες, που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων.
– Προτροπή να εμβολιαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από 12 έως 17 ετών.

– Σε όποιες περιοχές είναι εφικτό θα υπάρχουν μικρότερα τμήματα

– Οι δήμοι στις περιπτώσεις, που υπάρχει δυνατότητα θα προσφέρουν αίθουσες για να λειτουργήσουν επιπλέον σχολικά τμήματα

– Σχέδια για εμβολιαστικά κέντρα σε πανεπιστήμια και σχολεία.

– Οι εκπαιδευτικοί που δε θα εμβολιασθούν τελικά, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.

– Όσοι εκπαιδευτικοί αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν.

– Ήδη έγινε σημαντικός αριθμός μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού.

– Σχεδιασμός για τεράστιο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα πάγια κενά αλλά και οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αρνηθούν να εμβολιασθούν ή ασθενήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς .

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργήσουν τα σχολεία φέτος κανονικά με δια ζώσης μαθήματα και όχι όπως πέρυσι, όπου το μεγαλύτερο διάστημα τα σχολικά συγκροτήματα έμειναν κλειστά και οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα εξ αποστάσεως με ότι προβλήματα προκάλεσε αυτό στη μαθησιακή διαδικασία των παιδιών.

*Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management | Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Όλη η επικαιρότητα