Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους

ενημερωση κορωνοιου
Ακούστε το άρθρο

Η μετάλλαξη «Δέλτα» δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας, τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε ότι, αν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο σε νοσηλείες και θανάτους και «θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους πολίτες».

Η ίδια τόνισε ότι η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν 86% και 66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι παραμένει «υπό μελέτη η χορήγηση δύο τύπων εμβολίων».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι βασικά όπλα είναι η «ενημέρωση και πειθώ» και πως «εσχάτη λύση θα είναι η υποχρεωτικότητα».

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν κάνει διακοπές», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι «το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και στην τήρηση των μέτρων».

Στο 31% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ακόμα ένα εμβολιαστικό ορόσημο πέτυχε η χώρα καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον πλήρως τον εμβολιασμό τους, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 31%. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση είναι 43% (περισσότεροι από 4.550.000 πολίτες).

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί θα υπερβούν τους 100.000.

Όσον αφορά στις παραδόσεις, είπε ότι από την Pfizer το τρίτο τρίμηνο θα παραλάβουμε συνολικά 4 εκατ. δόσεις, από την Moderna 300.000 δόσεις, ενώ από την J&J 150.000 τον Ιούνιο και 171.000 τον Ιούλιο.

Αναφορικά με την 2η δόση με το εμβόλιο της ΑΖ, είπε ότι ποσοστό προσέλευσης ανέρχεται σε 93 με 98%, ποσοστό που κινείται στην ίδια περιοχή όπως και στα άλλα σκευάσματα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι στην Αττική κάποιος μπορεί να κλείσει σήμερα ραντεβού και αύριο κιόλας να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Moderna.

Πρόσθεσε δε ότι παραμένει εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού και προχώρησε σε έκκληση για να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες, προκειμένου «να παραμείνουμε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών:

Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86%, το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%.
Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%.
Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.

Όπως ανακοινώθηκε, πλέον οι τακτικές ενημερώσεις θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα- μία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια κάθε Πέμπτη μετά την σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα κρούσματα

Στα 406 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα καταγράφηκαν 16 νέοι θάνατοι, ενώ 277 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την Ελλάδα.

Από το σύνολο των σημερινών κρουσμάτων, τα 213 εντοπίζονται στην Αττική (94 χθες), ενώ 32 στη Θεσσαλονίκη (21 χθες). Διεξήχθησαν 22.359 τεστ με την θετικότητα να ανέρχεται στο 1,82%. [Διαβάστε]

Self test

Στο θέμα της διάθεσης των self-tests αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως είπε «η κυκλοφορία του ιού συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για τον σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού».

Για το ενδεχόμενο επανέναρξης διάθεσης των self-tests από τα φαρμακεία, επισήμανε πως η κυβέρνηση αναμένει την τελική απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως εξήγησε, όπου υπάρξει πρόβλημα με αντιδράσεις φαρμακοποιών, όπως για παράδειγμα τώρα στην Αχαΐα, τα tests θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ. Αναμένουμε να λυθεί το θέμα και στην Αττική, είπε η κ. Πελώνη. [Διαβάστε]

Μάσκες

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξεταστεί το θέμα κατάργησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από την Επιτροπή Ειδικών, όπως ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Όλοι ελπίζουμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτό δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας, σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα αυτό στην Επιτροπή των Ειδικών», σημείωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα