Πολιτική

Θερμό επεισόδιο: Σε ετοιμότητα για άμεσο απόπλου το Π.Ν. – Γιατί είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις προετοιμασίες στο ναύσταθμο – Ανεφοδιασμός, συντήρηση και πανέτοιμα τα πληρώματα να βγουν ξανά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οι φετινοί εορτασμοί για τον Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Άγιο Νικόλαο, βρήκαν τον ελληνικό Στόλο σε κατάσταση επιφυλακής, με το καθεστώς Ερντογάν να επιμένει απτόητο και αμετανόητο στις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα πληρώματα των Μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων βρήκαν την ευκαιρία να «πιάσουν στεριά» για λίγες ημέρες ξεκούρασης, ώστε να δουν μετά από καιρό τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία για να συντηρηθούν και να ανεφοδιαστούν όλες οι Μονάδες.

Άλλωστε, τα πληρώματα των μονάδων κρούσης, φρεγατών, κανονιοφόρων, πυραυλακάτων και υποβρυχίων βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες μακριά από τα σπίτια τους, έχοντας αποδείξει επανειλημμένα επί του πεδίου τον επαγγελματισμό, την εμπειρία και την ελληνική ναυτοσύνη. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία, ο ελληνικός Στόλος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τόσο τον Ιούλιο, όταν βγήκαν μαζικά από τον ναύσταθμο του Ακσάζ περισσότερα από 15 τουρκικά πλοία και επιχείρησαν να κατευθυνθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όσο και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν το Oruc Reis εισέβαλλε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν εκεί πραγματοποιώντας επίδειξη σημαίας και στέλνοντας μήνυμα ισχύος στην Άγκυρα.

Οι απαντήσεις που έδωσε, δυναμικές και άμεσες. Το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, όταν εκείνη πήγε να την απομακρύνει από την περιοχή όπου έπλεε το ερευνητικό Oruc Reis, το ξετρύπωμα των τουρκικών υποβρυχίων στο «στενό» του Καφηρέα και μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου και φυσικά η «ασπίδα» γύρω από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης όταν πλησίασε στα 8 μίλια ο τουρκικός στολίσκος που συνόδευε το Oruc Reis, είναι μερικά από τα πολλά «κατορθώματα» του ελληνικού Στόλου τους τελευταίους μήνες.

Ο φετινός εορτασμός του Προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου δεν επέτρεψε εορταστικές εκδηλώσεις με κόσμο και πανηγυρισμούς. Μόνο ευχές για καλές θάλασσες και το συντομότερο να επανέλθει η ηρεμία στο Αρχιπέλαγος. Αυταπάτες ωστόσο δεν τρέφει κανείς, ιδίως η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Στο ΓΕΝ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι Τούρκοι θα επανέλθουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, θέτοντας για μια ακόμη φορά σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Άγκυρα εξάλλου δεν κρύβει σε καμία περίπτωση τις προθέσεις της να διατηρήσει ψηλά την ένταση, αναμένοντας τις αποφάσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ για ενδεχόμενες κυρώσεις. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από την έκδοση δυο ακόμα προκλητικών NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μάλιστα σε δύο περιοχές – «φωτιά», η μία κοντά στη Ρόδο και η άλλη νοτίως της Κρήτης.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» αναμένουν την επόμενη κίνηση του «σουλτάνου και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Για το λόγο αυτό έχει δοθεί εντολή άμεσης συντήρησης και ανεφοδιασμού όλων των Μονάδων του Στόλου, αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων.

Στόχος είναι η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα και η άμεση αντίδραση όταν και όπου απαιτηθεί. Είναι λογικό λοιπόν στους ναυστάθμους να επικρατεί αναβρασμός και να δίνεται μάχη με το χρόνο ώστε τα πλοία που επέστρεψαν πίσω για συντήρηση να είναι το συντομότερο έτοιμα να αποπλεύσουν για το ανατολικό Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Τονίζουμε πως, παρά την απόσυρση για λίγες ημέρες μονάδων του Στόλου στους ναυστάθμους, σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους υπάρχει πάντα σημαντικός αριθμός πλοίων και υποβρυχίων, ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρήσει η Άγκυρα.

Υπενθυμίζουμε τέλος, πως την ώρα που στους ναυστάθμους επικρατεί πυρετός προετοιμασιών για να ξαναβγούν οι μονάδες στο Αρχιπέλαγος, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού «τρέχει» με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες διαδικασίες το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών. Η περίπτωση των αμερικανικών φρεγατών MMSC είναι στο προσκήνιο και συνδέονται άμεσα και με την απόκτηση των πανίσχυρων αντιτορπιλικών Arleigh Burge. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί στις ΗΠΑ το επίσημο, αλλά μη δεσμευτικό, έγγραφο με το ελληνικό ενδιαφέρον (LOR), με την Αθήνα ωστόσο να μην κλείνει σε κανέναν «μνηστήρα» την πόρτα, ιδίως στη Γαλλία η οποία διαθέτει τις πανίσχυρες Belh@rra, στην απόκτηση των οποίων είχαμε φτάσει πολύ κοντά τους προηγούμενους μήνες.

Πηγή: Newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα