Επιχειρήσεις Ηλεία

Θετική η αγορά του Πύργου στα self tests – «Θα δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας και επιτέλους θα δουλέψουμε…»

Ακούστε το άρθρο

Επεκτείνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή self test σε μία σειρά επαγγελματικών κλάδων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Όπως προβλέπεται, οι εργαζόμενοι καλούνται να υποβληθούν σε self test, τα γνωστά τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορωνοϊό και προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αρνητικού self test από τη σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα, τα self test θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες.

Λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Ο κόσμος της αγοράς βλέπει θετικά αυτό το μέτρο, καθώς θα ενισχύσει όπως λένε το αίσθημα της ασφάλειας και στους ίδιους, αλλά και στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει φόβος για τη μετάδοση του ιού, γεγονός που έχει επιφέρει και μείωση στην κίνηση των επιχειρήσεων τους.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα self test την εβδομάδα. Οι εργοδότες είναι δε υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self test.

Η διάθεσή τους θα αρχίσει από τις 19 Απριλίου και οι δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από την Δευτέρα 19 έως και την Κυριακή 25 του μήνα. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα τα προμηθεύονται δωρεάν τα τεστ από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Αν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει rapid ή μοριακό τεστ με δαπάνη δική του ή της επιχείρησης θα έχει και αυτή τη δυνατότητα.

Αν ο εργαζόμενος προσέλθει χωρίς να κάνει το self test, τότε ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί την εργασία του και απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής, μέχρι να συμμορφωθεί ο εργαζόμενος με αυτό το μέτρο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται ξεκινούν από 300 ευρώ, ενώ αν βρεθεί εργοδότης με εργαζόμενο που είναι θετικός, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Βλέπουν θετικά το μέτρο

Οι επαγγελματίες του Πύργου βλέπουν θετικά αυτό το μέτρο, δηλώνοντας ότι τα τεστ θα αυξήσουν το αίσθημα της ασφάλειας και θα επιτρέψουν στον κόσμο να βγει στην αγορά και να ψωνίσει ή να καλλωπιστεί εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χωρίς να φοβάται για την εξάπλωση του ιού.

Γιώργος Αλμπάνης – κομμωτής

«Κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ καλό ως μέτρο, το να γίνονται αυτά τα self test, για να ξέρει και ο κόσμος σίγουρα ότι είμαστε καθαροί, ότι δεν υπάρχει ιός στο εργασιακό μας περιβάλλον και όσο μπορούμε να προστατέψουμε τους γύρω μας. Η όλη κατάσταση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον κόσμο, είναι φοβισμένοι, είναι διστακτικοί στο να κλείσουν κάποια ραντεβού, αφού μένουν πάρα πολλές ώρες μέσα στο κομμωτήριο. Είναι σαφώς μειωμένη η δουλειά μας. Είμαστε σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι γύρω στο 50 με 60% κάτω.

Σπύρος Μπλάθρας – έμπορος αθλητικών ειδών

«Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο, πιστεύω ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Το είδαμε και στα σχολεία. Θα το δούμε και στο λιανεμπόριο και δεν νομίζω ότι θα ξανακλείσουμε. Τα πράγματα οδεύουν προς το καλύτερο, αλλά θα πρέπει, για να έχουμε ένα καλοκαίρι με τουρισμό, μιας και η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό, να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα. Πρέπει να εφαρμοστούν από όλους με θρησκευτική ευλάβεια, για να πάμε προς το καλύτερο. Και ο πελάτης θα νιώθει ασφάλεια και εμείς θα νιώθουμε ασφαλείς, και θα φύγει ο φόβος από τον κόσμο, γιατί είναι πολύς ο κόσμος ο οποίος φοβάται. Υπάρχει ένας φόβος, είχαμε μία κάμψη προς τα τέλη Μαρτίου, η αγορά όμως αρχίζει μετά τις 10 Απριλίου να ανακάμπτει και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η κίνηση θα ανέβει».

Αντώνης Καρατουλιώτης – ιδιοκτήτης καφετέριας

«Είναι κάτι το οποίο μας βολεύει στο να γίνεται, είναι κάτι εύκολο και μας δίνει και μία σιγουριά. Είναι πιστεύω κάτι που είναι χρήσιμο για να ανοίξει ο κλάδος, θα μας βοηθήσει στο να νιώθουμε σίγουροι και εμείς και οι πελάτες,  αφού ερχόμαστε σε συναναστροφή με πολλούς ανθρώπους καθημερινά. Έτσι θα παραμείνει ανοιχτή η εστίαση. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να μην ξανά κλείσουμε, γιατί καταλαβαίνει και το ίδιο το κράτος, ότι αν ξανακλείσει αυτός ο κλάδος, έχει τελειώσει. Και η οικονομία αυτής της χώρας ζει μέσα από την εστίαση, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως ιδιοκτήτες».

Φώτης Βασιλακόπουλος – έμπορος

«Είναι ένα θετικό μετρό από την μεριά της Κυβέρνησης νομίζω, για την ασφάλεια και του προσωπικού, αλλά και για τον κόσμο που θα προσέρχεται στα καταστήματα. Όλοι τώρα θα είναι πιο ήρεμοι σε σχέση με το αν θα πρέπει να βγουν, αν θα είναι ασφαλείς, θα δημιουργήσει ένα πιο θετικό κλίμα στην αγορά, μία ψυχολογία διαφορετική από αυτή που ξέραμε έως τώρα».

Ξένια Ζούβελου – έμπορος υποδημάτων

«Είναι ένα ικανοποιητικό μέτρο μιας και ο καθένας θα μπορεί να κάνει το τεστ και να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει πιο ελεύθερα και μέσα στα καταστήματα. Θα είναι θετικό και για μας, για να νιώθουμε ασφάλεια για να υποδεχτούμε τον κόσμο. Είναι μία εξέλιξη θετική που θα μπορέσει να οδηγήσει και σε ένα ευρύτερο άνοιγμα. Ακόμα αν κατέβει ο κόσμος το Πάσχα όπως ακούμε, αυτό θα βοηθήσει πολύ την αγορά μας και τα καταστήματά μας και φαντάζομαι να πάμε προς το καλύτερο έστω και με τα self test».

Χάρης Ρούτσης – κομμωτής

«Είναι κάτι πάρα πολύ καλό και για μας, αλλά και για τους πελάτες μας, για να υπάρχει μεταξύ μας μία ασφάλεια και μία εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι ως μετρό είναι πάρα πολύ καλό. Στην κίνηση υπάρχει σίγουρα μία μικρή πτώση, αλλά ο κόσμος θέλει να βγει, θέλει να αρχίσει να νιώθει όμορφα. Με ασφάλεια και με μέτρα, όλα πιστεύω ότι θα πάνε μία χαρά».

Γιάννης Διονυσόπουλος – πρόεδρος κομμωτών Πύργου

«Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει πραγματικά, είναι πάρα πολύ καλό για την προστασία και την δική μας, αλλά και των πελατών μας. Πιστεύω ότι με αυτό το μέτρο θα ανοίξει όλη η χώρα, για να έχουμε λίγο παραπάνω δουλειά. Η κίνηση είναι πραγματικά πεσμένη, περιμένουμε την Μεγάλη Εβδομάδα για να κατέβει και ο κόσμος και ξέρουμε ότι θα πρέπει να είναι όλοι εμβολιασμένοι ή να έχουνε κάνει το τεστ, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πραγματικά όπως τις προηγούμενες εποχές. Όπως γράφει και το ΦΕΚ, αν ο υπάλληλος μας δεν έχει κάνει το τεστ δεν πρέπει να τον δεχτούμε στην εργασία και δεν θα πληρωθεί κιόλας από το κράτος, για αυτό πρέπει όλοι να πάμε να κάνουμε το τεστ, για να μπορέσουμε και να εργαστούμε και να είμαστε και εμείς υγιείς».

Όλη η επικαιρότητα