Olympia Forum

Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Olympia Forum Ι: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία»

Ακούστε το άρθρο

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Olympia Forum, επισήμανε την ανάγκη ανάκαμψης ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της χώρας μας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως τόνισε είναι επιτακτική η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που ήδη επιδιώκει η κυβέρνηση. Ακόμη, εξήρε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως είπε, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία , προς Πράσινη και Ψηφιακή κατεύθυνση.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια είναι μοναδική. Πρέπει να ανακάμψουμε από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία και τα τραύματα που επιφέρει η ύφεση αυτή και ταυτόχρονα να καλύψουμε το τεράστιο κενό που δημιούργησε η δεκαετής ελληνική κρίση και οι λανθασμένες πολιτικές ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει δηλαδή να ανακάμψουμε και να αναπτυχθούμε ταυτόχρονα. Από οικονομικής πλευράς, το πρόβλημα που κληρονομήσαμε έχει να κάνει με την υπερφορολόγηση της παραγωγικής δραστηριότητας και το πολύ υψηλό κόστος που έχει η εργασία προ παντός, καθώς και η εκτεταμένη γραφειοκρατία που «πνίγει» την Επιχειρηματικότητα και όλα αυτά συνδέονται και με την παραμονή στην Ελλάδα ενός σημαντικού «κομματιού» της Οικονομίας στο «μαύρο» κομμάτι, στην «μαύρη» εργασία.

Η αλλαγή μοντέλου που επιδιώκουμε έχει ως κύριο στόχο τη στροφή σε μια πιο εξωστρεφή οικονομία που να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Αυτή η μετάβαση δεν είναι μόνο μια οικονομική αλλαγή, αλλάζει θεμελιωδώς και τεχνολογίες και νοοτροπίες και θεσμούς και το πιο σημαντικό συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη.

Η αλλαγή αυτή του οικονομικού μοντέλου, διατρέχει όλο το πρόγραμμα της Κυβέρνησης και καθίσταται ακόμα πιο επείγουσα αφού οι ανάγκες κοινωνίας και οικονομίας είναι αναγκαστικά μεγαλύτερες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης  αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, προς Πράσινη και Ψηφιακή κατεύθυνση. Το μοντέλο του Ταμείου είναι τελείως διαφορετικό από το ΕΣΠΑ και τα άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Έχει χρονικό ορίζοντα 5 χρόνια και αν περάσουν τα 5 χρόνια χωρίς να έχεις ολοκληρώσει τους στόχους, το κομμάτι που αφορά αυτά που δεν έχεις ολοκληρώσει, χάνεται οριστικά.

Σε αντίθεση με το ΕΣΠΑ που έχει μεγάλη ευελιξία. Στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουμε κυριολεκτικά ούτε μια μέρα για χάσιμο. Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί επί της ουσίας στο σύνολό του στον μισό χρόνο από το ΕΣΠΑ.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Olympia Forum Ι: Δείτε LIVE την πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Όλη η επικαιρότητα