Ηλεία Συνεντεύξεις

Θοδωρής Κονδύλης: Υπάρχει ιστορικό με τσουνάμι στην δυτική Πελοπόννησο

Ακούστε το άρθρο

 Οι ανθρώπινες ενέργειες  οδηγούν τα φυσικά φαινόμενα σε καταστροφικά 

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Είναι εν ενεργεία μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο
τελικό στάδιο της διπλωματικής εργασίας και καλώς εχόντων των πραγμάτων
τον Ιούνιο θα είναι πτυχιούχος διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Έχει αποκτήσει επιμορφωτικό τίτλο στην πρόγνωση καιρού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το ίδιο Πανεπιστήμιο και πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε αστικά περιβάλλοντα.

Ο λόγος για το Θοδωρή Κονδύλη που μας ενημερώνει για τον καιρό και τα ακραία φαινόμενα έγκυρα και έγκαιρα.

Ένα ανήσυχο πνεύμα διαρκώς στην αναζήτηση και την επέκταση των γνώσεών του, όπως μου έδωσε να καταλάβω μέσα από τη συζήτησή μας. Άλλωστε η μετεωρολογία ήταν επιλογή του την οποία αγαπά και υποστηρίζει τόσο πολύ γι αυτό και την εξελίσσει με ιδιαίτερη θα έλεγα θέρμη.

 

 

”12 από τους 15 πολιτισμούς αναπτύχθηκαν σε περιοχές με πλούσια υδρομετεωρολογική και γεωδυναμική δραστηριότητα” 

 

Πώς προέκυψε η μετεωρολογία στη ζωή σου ; 
Από μικρό παιδί παρατηρούσα τον καιρό, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα

ερεθίσματα που είχα από τον  πατέρας μου, που μου πέρασε το «μικρόβιο», καθώς παρακολουθούσε το δελτίο καιρού ως κυνηγός. Με εντυπωσίαζαν οι καταιγίδες, αναρωτιόμουν τι ήταν αυτό που προκαλεί τους κεραυνούς. Επίσης, όπως όλα τα παιδιά, λάτρευα το χιόνι. Κάτι εντελώς σπάνιο στην περιοχή μας και θυμάμαι πολλές φορές όταν αναγγέλλονταν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε πεδινές περιοχές τα μάτια ήταν πάντα στον ουρανό την ημέρα της πρόβλεψης και στην λάμπα της ΔΕΗ το βράδυ. Ξέρω γελάτε, αλλά η λάμπα είναι η καλύτερη παρατήρηση για το χιόνι !

Μίλησέ μας για τις τωρινές σπουδές σου

Είμαι χαρούμενος που είμαι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με κορυφαίους καθηγητές όπως ο κ.Λέκκας, ο κ.Διακάκης, ο κ.Καρτάλης, ο κ. Νάστος κ.ά.. Γίνεται σπουδαία δουλειά, μελετάμε μεγάλες φυσικές διεργασίες με καταστροφική έκβαση σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά, δεν ξεχνώ το πρώτο μου πτυχίο ως Μηχανικός Πληροφορικής από το ΤΕΙ Λάρισας, που μου έδωσε τα εφόδια για τα πρώτα βήματα.

Καλός καιρός είναι μόνο η λιακάδα ;
Όλοι οι καιροί έχουν την χάρη τους. Καλός καιρός μπορεί να είναι η βροχή μετά από ένα διάστημα ανομβρίας. Θα μου πείτε και μια σφοδρή καταιγίδα που θα προκαλέσει πλημμύρα και θα οδηγηθούμε σε καταστροφές; Δεν φταίει η φύση γι’αυτό. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αυτή που δίνει καταστροφική έκβαση. Στη σύγχρονη εποχή τα φυσικά φαινόμενα, καταλήξαμε να τα θεωρούμαι καταστροφικά. Η πλημμύρα για παράδειγμα δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα κακού καιρού, εμείς την έχουμε αναγάγει σε καταστροφή γιατί έχει αναπτύξει δραστηριότητα ο άνθρωπος σε πλημμυρικά πεδία. Ή την ανομβρία, γιατί διαχειριζόμαστε λάθος το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό. Οι 12 από τους 15 πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν πάνω στη Γη, είναι σε περιοχές με πλούσια υδρομετεωρολογική και γεωδυναμική δραστηριότητα, όπως και η Ελληνική. Η Γη είναι ένα ζωντανό σύστημα, αν παύσουν να υπάρχουν, ο πλανήτης μας θα είναι νεκρός και θα εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής. Συνεπώς οι φυσικές διεργασίες αποτελούν ζωή και κάθε τι που θεωρούμε εμείς κακό, θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά και να προσαρμοστούμε με τις αλλαγές.

Μελέτη του 2011 αναφέρει ότι τις επόμενες δεκαετίες παραθαλάσσιες περιοχές της Ηλείας θα εξαφανιστούν με τις παγκόσμιες αλλαγές που θα συμβούν στη στάθμη της θάλασσας.
Η επιστήμη μελετά τις φυσικές διεργασίες, ώστε να προσαρμοζόμαστε  στις νέες συνθήκες. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και προετοιμασία για τα επόμενα 50 με 80 χρόνια. Η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περίπου 21-24 εκατοστά από το 1880, με περίπου το ένα τρίτο από αυτό να έρχεται μόλις τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες. Με την ευκαιρία της ερώτησης θέλω να επισημάνω ότι είμαστε ευάλωτοι και σε άλλους κινδύνους όπως ένας κυκλώνας ή ένα τσουνάμι. Με τον κυκλώνα Ιανό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποφύγαμε τα χειρότερα λόγω της βορειότερης πορείας του, κάτι που δεν ισχύει για την Κεφαλονιά και την Καρδίτσα όπου χτυπήθηκαν.Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα. Υπάρχει ιστορικό με τσουνάμι στην δυτική Πελοπόννησο, ωστόσο δεν έχει αναπτυχθεί εμπειρία διότι συμβαίνει με χρόνο επαναφοράς άνω του αιώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα.

Πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην εξέλιξη της μετεωρολογίας ;
Τεράστια πρόοδος μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η μεγάλη εξέλιξη των υπολογιστών έχει επιτύχει πολύ πιο ακριβή επεξεργασία δεδομένων με τέλεση πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών και έχουν αναπτυχθεί προγνωστικά αριθμητικά μοντέλα με προγνώσεις μεγάλης αξιοπιστίας.

Πώς βλέπεις να εξελίσσονται οι καιρικές συνθήκες την επόμενη πενταετία στην περιοχή μας ; 
Παρατηρούμε πιο ισχυρά φαινόμενα όπως ο κυκλώνας Ιανός που έδωσε ισχυρές βροχοπτώσεις αφήνοντας  από 100 έως 200 χιλιοστά βροχής, πρωτόγνωρο φαινόμενο για την χώρα μας. Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε μεσογειακός κυκλώνας δυναμικής τυφώνα κατηγορίας 2. Τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να τα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στην περιοχή και ως δυτική Ελλάδα είμαστε από τις πρώτες σε επικινδυνότητα. Αυτό που με ανησυχεί είναι η επανάληψη πυρκαγιών όπως αυτές του  2007, εξαιτίας συχνότερων περιόδων ανομβρίας, βροχοπτώσεων και καυσώνων, που θα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα μη διαχειρίσιμα δάση μας.

Ποια η γνώμη σου για τα μερομήνια ;
Είμαι φίλος της παράδοσης, παρατηρώ τα σημάδια της φύσης αλλά πάντα όταν αυτά αποδεικνύονται επιστημονικά. Θα στεναχωρήσω πολλούς, αλλά σήμερα η επιστήμη είναι αμείλικτη όσο αφορά τα μερομήνια. Ας τα κρατήσουμε απλά για την παράδοση.

Για τον καιρό θεωρείς ότι πρέπει να μας ενημερώνουν επιστήμονες
μετεωρολόγοι ή και άτομα που διαθέτουν μόνο εμφάνιση, όπως τα μοντέλα ;

Η μετεωρολογία είναι ένας χώρος συνυφασμένος με την εικόνα. Νομίζω η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι αυτά που ξεχωρίζουν στο πρόσωπο που παρουσιάζει τον καιρό. Ο καιρός είναι κάτι σοβαρό, δεν είναι για μόντελινγκ. Ο κάθε πολίτης προγραμματίζει την καθημερινότητά του, πολλά επαγγέλματα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και πρέπει να ενημερώνεται από τον κατάλληλο.

Επόμενοι στόχοι σου ; 
Αγαπώ την επιστήμη. Μ’αρέσει η διαρκής εξέλιξη και απόκτηση γνώσεων και
πάντα το επιδιώκω. Είμαι εχθρός με τον βάλτο και την μετριότητα. Προσπαθώ
για το καλύτερο, αποφεύγω τον μέσο όρο, προσπαθώ να κάνω άριστα αυτό
που εξελίσσει, ώστε κάθε φορά ο πήχης να ανεβαίνει ξανά και ξανά!

Όλη η επικαιρότητα