Ποδόσφαιρο

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης ο Νεϊμάρ

Ακούστε το άρθρο

Δράστης ακόμη ενός επεισοδίου ρατσιστικής συμπεριφοράς ήταν ο Ισπανός αμυντικός της Μαρσέιγ, Αλβάρο Γκονσάλες, ο οποίος κατά την διάρκεια του εκτός έδρας ντέρμπι με την Παρί Σεν Ζερμέν, αντιμετώπισε τον Νεϊμάρ ως «μαϊμού».

Η αντίδραση του Βραζιλιάνου άσου ήταν άμεση, καθώς καταδίκασε αυτήν την ρατσιστική πράξη «ζωντανά» κατά την διάρκεια του αγώνα και μετά στο Twitter. Μία ενέργεια, την οποία αρνήθηκε ο Γκονσάλες.

Σύμφωνα με μεμονωμένες εικόνες που μεταδόθηκαν από το κανάλι Téléfoot, ο Νεϊμάρ παραπονέθηκε λίγο μετά την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα στον διαιτητή, επαναλαμβάνοντας στα ισπανικά την φράση «οχι στον ρατσισμό», υποδεικνύοντας ως δράστη τον Ισπανό αμυντικό της Μαρσέιγ.

Στο τέλος του αγώνα, που έληξε με νίκη 1-0 των Μασσαλών, ο διάσημος Βραζιλιάνος ήταν ένας από τους πέντε παίκτες που αποβλήθηκαν από τον διαιτητή, επειδή σε έναν έντονο διαπληκτισμό που κράτησε περίπου τρία λεπτά ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, χτύπησε τον Γκονσάλες στο κεφάλι.

Κατά την διάρκεια αυτής της διένεξης αποβλήθηκαν τρεις παίκτες της Παρί ΣΖ και δύο της Μαρσέιγ. «Κοίτα τον ρατσιστή! Γι ‘αυτό τον χτύπησα!», είπε ο Νεϊμάρ απευθυνόμενος στον τέταρτο διαιτητή και μπροστά από μια κάμερα, φεύγοντας από τον αγωνιστικό χώρο. «Για το μόνο που λυπάμαι, είναι ότι δεν χτύπησα αυτόν τον μα…α στο πρόσωπο», έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter ο Νεϊμάρ και συμπλήρωσε σε μεταγενέστερο tweet: «Είναι εύκολο για το VAR να δείξει την επιθετικότητα μου.

Τώρα θα ήθελα να εμφανίζεται η εικόνα του ρατσιστή που με αποκάλεσε «MONO HIJO DE PUTA» (σ.σ. μαϊμού υιέ σκύλας στα ισπανικά). Αυτό θα ήθελα πολύ να δω! Αν κάνω CARRETILHA (σ.σ. ένα είδος ντρίμπλας που θεωρείται ταπεινωτικό από τους επικριτές του», με τιμωρείτε. Για ένα χαστούκι, εγώ αποβλήθηκα. Και αυτοί; Λοιπόν τι;». «Για ποιόν ρατσισμό;» απάντησε ο Γκονσάλες σύμφωνα με τον Téléfoot.

Λίγο αργότερα, η πιο πρόσφατη φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Instagram συγκέντρωσε προσβλητικά ή απειλητικά μηνύματα, αλλά και δεκάδες χιλιάδες φορές την θετική ανταπόκριση του κοινού. Μία ώρα μετά το τελευταίο tweet του Νεϊμάρ, ο Ισπανός αμυντικός δημοσίευσε επίσης ένα μήνυμα στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο: «Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό. Καθαρή καριέρα και με πολλούς συντρόφους κάθε ημέρα. Μερικές φορές πρέπει να μάθετε να χάνετε και να το αναγνωρίσετε στο γήπεδο. Go OM. Gracias familia (σ.σ. ευχαριστώ οικογένεια»).

Ο 30χρονος Ισπανός άσος, ο οποίος παίζει για δεύτερη χρονιά στην Μαρσέιγ, συνόδευσε αυτό το κείμενο με μια φωτογραφία, που τον δείχνει μπροστά σε ένα μικρό αεροπλάνο, περιτριγυρισμένο από εννέα συμπαίκτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της ομάδας, Στιβ Μανταντά, του Ντμίτρι Παγέ, του Τζορνταν Αμαβι και του Μπουνα Σαρ. Πρόκειται για εννέα ποδοσφαιριστές που δεν κατάγονται από την Ευρώπη, προφανώς θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει ρατσιστικές τάσεις.

Αλλά αυτό το tweet προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νεϊμάρ, επίσης στο Twitter: «Δεν είστε ο άνθρωπος για να αποδεχτείτε το λάθος σας, η απώλεια είναι μέρος του αθλητισμού. Αλλά η προσβολή και η επαναφορά του ρατσισμού στη ζωή μας, όχι, δεν με βρίσκει σύμφωνο. ΔΕΝ ΣΕ ΣΕΒΟΜΑΙ! ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ! ΕΙΣΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ».

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο προπονητής της Παρί ΣΖ, Τόμας Τούχελ, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου: «Ο Νεϊμάρ μου είπε ότι ήταν ρατσιστική προσβολή, αλλά δεν το άκουσα στο γήπεδο», ενώ ο τεχνικός διευθυντής των πρωταθλητών Γαλλίας, Λεονάρντο, πρόσθεσε: «Υπάρχουν εικόνες της τηλεόρασης, τα πράγματα θα κριθούν». Οσον αφορά στον προπονητή της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας Μπόας, επεσήμανε: «Ο Νεϊμάρ ήταν λίγο τσαντισμένος, ελπίζω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Ελπίζω ότι δεν θα επισκιάσει την νίκη μας. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα Clasico. Ελπίζω ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα».

Πηγή: ΑΠΕ

Όλη η επικαιρότητα