Ηλεία

Θύμιος Κοτζιάς: Ομόφωνα αθώος για ρύπανση περιβάλλοντος ο πρ. δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα αθώος και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση κηρύχθηκε χθες από το Τριμελές Πλημ/κείο Ηλείας ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς που κατηγορείτο για απόπειρα ρύπανσης περιβάλλοντος με πρόκληση κινδύνου σοβαρής ή ευρείας ρύπανσης, σοβαρής υποβάθμισης και σοβαρής οικολογικής και περιβαλλοντικής διατάραξης.

Η υπόθεση αφορούσε το συμβάν της 1ης Απριλίου 2014, όταν, μετά από καταγγελία ιδιώτη, ο Δήμαρχος συνελήφθη από αστυνομικούς της ΑΔ Ηλείας να εποπτεύει δυο απορριμματοφόρα του Δήμου και ένα σκαπτικό μηχάνημα τύπου JCB, τη στιγμή που οι χειριστές τους ετοιμάζονταν να αποθέσουν και να ενταφιάσουν απορρίμματα σε παραποτάμια έκταση κοντά στον Αλφειό.

Η υπόθεση αυτή είχε αποσπάσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Ηλείας αλλά και όλων των θεσμικών παραγόντων, κυρίως των αυτοδιοικητικών λόγω του αδιεξόδου, στο οποίο βρισκόταν την εποχή εκείνη η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στον νομό.

Μετά τη σύλληψη του Δημάρχου, αυτός είχε οδηγηθεί στον ανακριτή Πύργου, ο οποίος του απάγγελε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του του επέβαλε υψηλή εγγύηση ύψους 50.000€, ενώ ταυτόχρονα κατασχέθηκαν τα δυο απορριμματοφόρα και το σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου.

Στη συνέχεια όμως και μετά από υπομνήματα που κατέθεσε ο συνήγορός του Θοδωρής Αντωνόπουλος, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα  και το τελικό αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή αίσια έκβαση της υπόθεσης.

Η απαλλακτική απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 33 του νέου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο, στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων, που δημιουργεί στο δημόσιο πρόσωπο ανυπέρβλητο δίλλημα, πρέπει να προτιμάται η εκπλήρωση εκείνου του καθήκοντος που εξυπηρετεί ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή το δικαστήριο δέχθηκε ότι την εποχή εκείνη προείχε η δημόσια υγεία των κατοίκων της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της που είχαν συρρεύσει λόγω της επικείμενης τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά και της σύμπτωσης του Πάσχα των καθολικών την ίδια χρονική περίοδο.

Ομόφωνα αθώος επίσης κηρύχθηκε ο Θύμιος Κοτζιάς, αλλά και ο τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας Γεώργιος Γεωργακόπουλος που κατηγορούντο με βάση άλλη δικογραφία, για παραβάσεις του δασικού κώδικα αλλά και για παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων στην ίδια χρονική περίοδο σε άλλες τοποθεσίες. Μετά την απαλλακτική απόφαση οι κατηγορούμενοι και ο συνήγορός τους προέβησαν στην «Π» στις παρακάτω δηλώσεις:

Θύμιος Κοτζιάς«Είχα να διαλέξω ανάμεσα στο συμφέρον των συμπολιτών μου, στο συμφέρον της παγκόσμιας πόλης, που με είχε τιμήσει για Δήμαρχο και στην προσωπική μου ταλαιπωρία. Επέλεξα το δεύτερο με γνώμονα τη συνείδησή μου και την αίσθησή μου για το καθήκον μου. Αισθάνομαι πλήρως δικαιωμένος».

Γεώργιος Γεωργακόπουλος«Μαζί με τους συναδέλφους μου αυτοδιοικητικούς και τους συνεργάτες μου δώσαμε μεγάλους αγώνες σε δύσκολες εποχές, τότε που ο εφιάλτης των σκουπιδιών αποτελούσε την καθημερινότητα και έθετε σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την Αρχαία Ολυμπία αλλά και όλη την Ηλεία. Με σκοπό να υλοποιηθεί τελικά η νόμιμη και ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων όλου του νομού.

Αφιερώνω τη σημερινή μου  δικαίωση στον πρωτεργάτη και εμπνευστή της «Τριανταφυλιάς» αείμνηστο αγωνιστή Τάκη Αντωνόπουλο»

Συνήγορος υπεράσπισης Θοδωρής Αντωνόπουλος«Η σημερινή απόφαση, με την εύστοχη και νομικά πλήρως τεκμηριωμένη εφαρμογή του άρθρου 33 του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί πραγματικό σταθμό για την απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης, αφού προτάσσει την επιλογή της εκπλήρωσης του υπέρτερου καθήκοντος θέτοντας  σε δεύτερη μοίρα το καθήκον που πηγάζει από στείρες και μη εφαρμόσιμες τυπικές νομικές διατάξεις. Μοιράζομαι τη δικαίωση των εντολέων μου , γιατί από την αρχή υποστήριξα τις θέσεις τους».

Να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση διατάχθηκε η οριστική απόδοση των απορριμματοφόρων και του σκαπτικού μηχανήματος στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία άλλωστε κατείχε ως μεσεγγυούχος μέχρι σήμερα, καθώς και η απόδοση της εγγύησης των 50.000€ στον πρώην Δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά.

Όλη η επικαιρότητα