Θ. Βασιλόπουλος: Μείωση κόστους καλλιέργειας και κατάκτηση νέων αγορών

Share

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΉ ΤΟΜΕΑ

Μείωση κόστους καλλιέργειας και κατάκτηση νέων αγορών- Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος για τον αγροδιατροφικό τομέα στην εφημερίδα “Eπί γης”

Η μείωση του κόστους καλλιέργειας μέσω της δημιουργίας υποδομών που θα παρέχει στους αγρότες φθηνότερη ενέργεια και η κατάκτηση νέων αγορών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην προσπάθεια που καταβάλλει για την υλοποίηση μίας εξωστρεφούς πολιτικής σε έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας…

Αυτό επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα και τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί προκειμένου να καταστεί προσοδοφόρος για τους αγρότες των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας).

Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της αναζήτησης και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Δυτική Ελλάδα σε νέες αγορές, θα φέρει ρευστότητα στην αγορά που θα έχει ως αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να βαδίσει στα μονοπάτια της επιβίωσης. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα και στους άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας να αναπτυχθούν βασιζόμενοι στα χρήματα που θα διατεθούν στην αγορά από το αγροτικό εισόδημα.

Στα πλαίσια αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων καθώς επίσης και της αγροδιατροφικής αλυσίδας με τις τοπικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν ανά περιοχή, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων αγορών, όπως υποστηρίζει ο κ. Βασιλόπουλος.

Με ποιους τρόπους και δράσεις στηρίζει η Περιφέρεια τις επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα…

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή της. Ξεκινώντας από την τελευταία χρονικά κίνησή μας εξασφαλίσαμε ποσό 1.770.141,53 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις αγορές της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Οι συγκεκριμένες αγορές αποτελούν στοίχημα για το κρασί ποιότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας και Αχαΐας καθώς σημειώνουν ραγδαία αύξηση κατανάλωσης οίνου και συνεχώς αυξανόμενη προτίμηση σε προϊόντα από μη παραδοσιακές αγορές. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προγράμματος στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ με την χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα ακολουθήσει ένα ακόμα πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε επίσης με επιτυχία τις προβλεπόμενες δράσεις του ευρωπαϊκού έργου BALKANET όπου δόθηκε η ευκαιρία σε επιχειρήσεις αλλά ιδιαίτερα σε νέους επιχειρηματίες – αγρότες να συμμετέχουν σε δράσεις που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, θεματικό εργαστήριο, φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων και επισκέψεις πεδίου σε καινοτόμες επιχειρήσεις της περιοχής.

Συζητάμε για την ποιότητα των προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας ωστόσο διαπιστώνουμε δυσκολίες στο να διεισδύσει η παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της περιοχή μας σε αγορές…

Υπάρχουν τοπικά προϊόντα διαφορετικών ταχυτήτων (αξίας διατροφικής ή οικονομικής),τα οποία χρειαζόμαστε. Άλλα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, άλλα για την premium αγορά και άλλα γιατί χρειάζεται να τα παραγάγουμε. Επομένως, η λύση δε είναι να κυνηγάμε την ουρά μας αλλά να δούμε που πονάει. Να δούμε τι δεν μπορούμε να πουλήσουμε ή τι πρέπει de facto να έχουμε. Η λύση είναι να «διαβάσουμε» το διεθνές περιβάλλον και να μπούμε γρήγορα εκεί, που θα αργήσουν οι άλλοι. Να δούμε ποιες είναι οι καταναλωτικές συνήθειες, που διαμορφώνονται, για να πάμε στις κατάλληλες συνδεδεμένες ενισχύσεις ή να δημιουργήσουμε νέες ανάγκες με παραδοσιακά προϊόντα, που εγκαταλείφθηκαν αλλά σήμερα μπορούν να ανασκευαστούν. Κι επιτέλους να παραδεχτούμε ότι έχουν γίνει ολέθρια λάθη, κατά το παρελθόν σε μία σειρά από προϊόντα, που είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία, η εκ νέου παραγωγή τους δίνοντας κίνητρα για αναδιάρθρωση καλλιεργειών όπως η κορινθιακή σταφίδα με νέες θέσεις αγροτικής εργασίας…

Υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία επαγγελματιών αγροτών…

Η Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί τον πρωταρχικό πυλώνα για την προαγωγή των επαγγελματικών γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα καθώς και για τη διαρκή μετάδοση των επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και δεδομένων για την εφαρμογή σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων. Είμαστε στην διάθεση της διοίκησης του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ να συνεργαστούμε για την φιλοξενία Επαγγελματικής Σχολής στην Περιφέρειά μας, είτε αφορά την κτηνοτροφία είτε την φυτική παραγωγή έχουμε την υποδομή να δημιουργηθεί κάτι νέο στην περιοχή μας…

Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι που θέτετε για την χρονιά που διανύουμε;

Θέλουμε για να αναπτύξουμε τον πρωτογενή μας τομέα και να διασφαλίσουμε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον στους αγρότες μας.
H απάντηση είναι: Υποδομές. Βασικός στόχος για τη νέα χρονιά είναι η σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Σημαντικό στοιχείο της νέας χρονιάς θα είναι το νέο οργανόγραμμα με την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής που θα παρέχουν ευελιξία στην υλοποίηση των διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων ενώ δημιουργούμε ξανά Διεύθυνση Υδάτων με έδρα τον Πύργο με στελεχωμένα τμήματα. Ο συνδυασμός ανθρώπινος παράγοντας με τις αγροτικές υποδομές θα είναι καταλύτης για νέα ώθηση στον αγροτικό μας τομέα…

“Επί γης”, η νέα αγροτική εφημερίδα από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.