Αρκαδία Αχαϊα Ηλεία

Ιδιαίτερα πετυχημένη η ημερίδα για τον ποταμό Ερύμανθο

Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστικές επισημάνσεις και προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη  κατατέθηκαν στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου στα Τριπόταμα , με θέμα  «Ερύμανθος: Δρόμοι Νερού, Δρόμοι Ανάπτυξης».

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Βιδιακίου Αρκαδίας –«το Σχολείο» παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εισηγήσεις για τις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης του ποταμού  και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, για τον σημαντικό ρόλο των ποταμών αλλά και της φύσης γενικότερα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, για το ιστορικό υπόβαθρο, την πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία, τον κοινωνικό ρόλο των ποταμών και τέλος την διαχείριση, αξιοποίηση, προστασία και αποκατάστασή τους.  Υπογραμμίστηκε δε ότι η διαχείριση των υδάτων των  ποταμών θα πρέπει να ακολουθεί έναν κεντρικό σχεδιασμό έτσι ώστε όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά και προς όφελος των πολιτών και τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των υδάτινων οικοσυστημάτων στη βιώσιμη  ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κολιόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία σημείωσε ότι βασικός άξονας για την ανάπτυξη της περιοχής  θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη του ποταμού Ερύμανθου.

«Μέσω της ημερίδας δίνονται τα  ερεθίσματα για την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής  , να προβληματιστούν, κυρίως όμως να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που κατατίθενται, για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής μέσα από στοχευμένες αναπτυξιακές  δράσεις συνυφασμένες  με  τον ποταμό Ερύμανθο».

Όλοι οι ομιλητές στράφηκαν σε εξαιρετικά σημαντικά θέματα, όπως τον ρόλο της φύσης και του ποταμού , τις προκλήσεις και το πλαίσιο διαχείρισης της πανίδας και χλωρίδας, και στα ειδικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δράσεων που θα συμβάλουν τα μέγιστα στην τοπική οικονομία αλλά και στην ανάδειξη της περιοχής.

«Αποτελεί βαθιά πεποίθησή  ότι δεν υπάρχει μια «μαγική λύση» η οποία θα βγάλει τις ορεινές περιοχές από τη χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση. Ούτε μπορούν να ζωντανέψουν οι κοινωνίες των βουνών με τις ίδιες συνταγές που εφαρμόστηκαν, γενικά, στη χώρα.

Χρειάζεται στοχευμένο πλάνο που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής αλλά και του ποταμού Ερύμανθου με γνώμονα πάντα τον σεβασμό προς την φύση και το περιβάλλον».

Την ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Σωτήρης Παπαηλίου  ενώ παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλίου, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας , πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής  καθώς και εκρπόσωποι συλλόγων και φορέων.

Όλη η επικαιρότητα