Categories: Κόσμος

Ιράκ: Επίθεση με οπλισμένα drone στο αεροδρόμιο Ερμπίλ

Share

Μια επίθεση με «οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στόχευσε το βράδυ του Σαββάτου το Διεθνές Αεροδρόμιο Ερμπίλ, κοντά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών αυτής της πόλης στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική μονάδα του Ιρακινού Κουρδιστάν, διαβεβαιώνοντας ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα.

Το αεροδρόμιο, όπου βρίσκεται μια αεροπορική βάση που στεγάζει στρατεύματα του διεθνούς αντι-τζιχαντιστικού συνασπισμού, «δεν υπέστη καμία ζημιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του αεροδρομίου, Αχμέντ Χοσιάρ.

«Δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε με δύο οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ερμπίλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι άκουσε δύο ισχυρές εκρήξεις και αντίκρισε μαύρο καπνό στον ουρανό, και σειρήνες να ηχούν από το προξενείο των ΗΠΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι άκουσαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις στην περιοχή.

Η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, ανέφερε αρχικά ότι τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρόσβαση στους χώρους του αεροδρομίου έχει αποκλειστεί από ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας.

Αυτού του είδους οι επιθέσεις, με στόχο συγκεκριμένα αμερικανικά στρατεύματα και συμφέροντα στο Ιράκ, επαναλαμβάνονται τακτικά μέσα στους τελευταίους μήνες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αυτών των επιθέσεων, αλλά οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι για αυτές ευθύνονται φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Η χρήση νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον διεθνή συνασπισμό, καθώς αυτά τα αεριωθούμενα μπορούν να μην αναχαιτίζονται από τις συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί για την προστασία του στρατιωτικού και διπλωματικού προσωπικού του

Τον Ιούλιο, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφη εξαπολύθηκε ενάντια στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ερμπίλ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα άλλη επίθεση με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε στόχο το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου και εκεί έχουν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες.

Ορκισμένοι εχθροί, Ιράν και ΗΠΑ, έχουν και οι δύο παρουσία ή συμμαχίες στο Ιράκ, όπου η Ουάσινγκτον διατηρεί δύναμη περίπου 2.500 στρατιωτών.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση έγινε την ημέρα που οι ΗΠΑ τίμησαν την 20η επέτειο της 11η Σεπτεμβρίου 2001, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων των τζιχαντιστών που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ