Ηλεία

Ισίδωρος Κούβελος στην Πατρίς: «Η Ακαδημία γλίτωσε λόγω της ανακαίνισης και της άψογης πυροπροστασίας (vid)

Στις 17 Οκτωβρίου τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων, με αφορμή την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας των χειμερινών αγώνων «Πεκίνο 2022»
Ακούστε το άρθρο

Του Κώστα Κριετσιώτη

Στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία βρέθηκε χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ».

Ο κύριος Κούβελος ευχαρίστησε από κοντά το προσωπικό της Ακαδημίας για την μεγάλη μάχη που έδωσαν πριν από λίγα 24ωρα, όταν η φωτιά πλησίασε απειλητικά την Αρχαία Ολυμπία, ενώ απένειμε τα εύσημα στην Πυροσβεστική και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην πυρασφάλεια του χώρου.

«Ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά από καρδιάς, όλους αυτούς που με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και αγάπη για το χώρο βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο χώρος της Ακαδημίας είναι κλειστός λόγω της ανακαίνισης που πραγματοποιείται, όμως, όπως ανέφερε ο κύριος Κούβελος: «Πλέον, προετοιμαζόμαστε για τις 17 Οκτωβρίου και την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας των Χειμερινών Αγώνων ΠΕ- ΚΙΝΟ 2022, ημερομηνία όπου θα αποτελέσει και τα εγκαίνια της ΔΟΑ στην νέα της μορφή».

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗ Δ.Ο.Α.

Όπως, επεσήμανε, οι πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο, στο να μην κινδυνεύει η ΔΟΑ. Συγκεκριμένα, οι αναβαθμισμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, βοήθησαν στο να λειτουργήσει άψογα η πυροπροστασία του χώρου και κυρίως οι πίδακες εκτόξευσης νερού.

Αυτό απέβη σωτήριο, αφού τέθηκε υπό έλεγχο το πρώτο κύμα της φωτιάς, έως ότου αναλάβουν το συντονισμό και τον πλήρη έλεγχο του περιβάλλον- τος χώρου οι πυροσβεστικές δυνάμεις. «Ξαναβιώσαμε στιγμές της μεγάλης φωτιάς, του 2007», ήταν το σχόλιό του σχετικά με τις πρώτες δύσκολες ώρες που πέρασε η Αρχαία Ολυμπία, χρονικό σημείο κατά το οποίο η κατάσταση ήταν κρίσιμη, τόσο για τη ΔΟΑ, όσο για το Αρχαίο Στάδιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Σε σχέση με το συντονισμό της πρώτης νύχτας, χαρακτήρισεως έγκαιρα τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, με βασική την απόφαση για ταχύτατη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κάτι που εξασφάλισε και την οριστική απώθηση της φωτιάς.

Υπενθύμισε, δε, ότι στο χώρο της Ακαδημίας βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής, του τοπικού δασαρχείου και της πολιτικής προστασίας, διότι οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ αποτελούσαν το μοναδικό χώρο που είχε ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπιάς, αφού έχουν αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Όλη η επικαιρότητα