Categories: Κόσμος

Ισραήλ: Έποικοι κάνουν έξωση σε Παλαιστίνιους – Βίαιες συγκρούσεις και διεθνής ανησυχία (βίντεο)

Share

Βίαιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς Ισραηλινοί έποικοι καταλαμβάνουν τα σπίτια Παλαιστινίων στις κατεχόμενες περιοχές – ανάμεσά τους η συνοικία Σέιχ Τζάρα – και τους κάνουν έξωση.

Στις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία από την Παρασκευή έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

Νωρις το πρωί σήμερα – στην ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ με την ευκαιρία της επετείου της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 – ξέσπασαν και πάλι άγρια επεισόδια έξω από το τζαμί αλ-Ακσά, ενώ η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με την ισραηλινή αστυνομία με πέτρες, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα.

«Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Οι διαδηλώσεις είναι οι πιο βίαιες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ μετά τις συγκρούσεις που είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό 125 ανθρώπων στα τέλη Απριλίου, – ακόμη και από αυτά του καλοκαιριού του 2017 που συνδέονταν με την τοποθέτηση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ.

«Νόμος και τάξη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότi δεν θα επιτρέψει τις βίαιες συγκρούσεις.

«Θα επιβάλλουμε τον νόμο και την τάξη με σθεναρότητα και αποφασιστικότητα, τόνισε ο Νετανιάχου, υπερασπιζόμενος παράλληλα την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

«Λέω επίσης στους φίλους μας: η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Όπως κάθε χώρα χτίζει στην πρωτεύουσά της, έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Εντονη ανησυχία» από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία)

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους» για τη βία στην Ιερουσαλήμ ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την ένταση στην Ιερουσαλήμ σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε ότι «ανησυχεί βαθιά» και κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις βάσει των υποχρεώσεών του» όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κουαρτέτο «σημειώνει την έντονη ανησυχία του για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές (…) και εκφράζει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον».

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών», συνέχισε το κείμενο.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε «τις σοβαρές του ανησυχίες» για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων των πιθανών εξώσεων Παλαιστινίων, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν –τέσσερις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες– εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» και καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters