Κόσμος

Ισραήλ: Γράφτηκε ιστορία! Προσγειώθηκε για πρώτη φορά αεροπλάνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ακούστε το άρθρο

Ιστορία γράφτηκε στο Τελ Αβίβ, καθώς για πρώτη φορά προσγειώθηκε στο έδαφος του Ισραήλ πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πτήση της Eithad από το Αμπού Ντάμπι νωρίς το πρωί της Δευτέρας (19.10.2020) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, δήλωσε η Λιζ Ντβιρ εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών. Το αεροσκάφος αναμένεται να μεταφέρει στελέχη της ισραηλινής τουριστικής βιομηχανίας στα Εμιράτα για διήμερη επίσκεψη, διευκρίνισε η ίδια.

Η πρώτη πτήση από αεροπορική εταιρεία το Κόλπου

«Σήμερα γράφουμε ιστορία. Η Eithad έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία του Κόλπου που πραγματοποίησε επιβατική πτήση προς το Ισραήλ. Και αυτή δεν είναι παρά η αρχή», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία στον λογαριασμό της στο Τwitter.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν την Κυριακή να συνδέονται με 28 πτήσεις εβδομαδιαίως, σύμφωνα με την Ντβιρ, η οποία δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις αυτές.

Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ και έγιναν τα δύο πρώτα κράτη του Κόλπου που το έπραξαν, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

Οι Παλαιστίνιοι επέκριναν τις συμφωνίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες «προδοσία».

«Μια πρώτη απ’ ευθείας, εμπορική πτήση» έφτασε στο Αμπού Ντάμπι από το Τελ Αβίβ στα τέλη Αυγούστου μεταφέροντας επίσημη ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Εξάλλου ένα πρώτο ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο Μπαχρέιν στις 23 Σεπτεμβρίου, αφού πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ δεν έχει επισήμως διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όμως πρόσφατα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου του για πτήσεις «από και προς όλες τις χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα