Ελλάδα

Ιστορική βιβλιοθήκη της Ζακύνθου – Παραδόθηκε στο κοινό το αναγνωστήριο, ανακαινίστηκαν χώροι της

Ακούστε το άρθρο

Ένα μικρό «θαύμα», που προκαλεί τον θαυμασμό και την ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας συντελείται τους τελευταίους μήνες στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.

Τις τελευταίες ημέρες παραδόθηκε στο κοινό, μετά την αποκατάσταση του, το περίφημο αναγνωστήριο που ήταν κλειστό από το 2006, μετά από ζημιές που προκάλεσε ένας σεισμός, ενώ παράλληλα ανακαινίστηκαν ορισμένοι από τους χώρους που στεγάζεται η πιο παλιά βιβλιοθήκη της χώρας.

Μέσα σε λίγους μήνες αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και αποδόθηκε επίσης στο κοινό η αίθουσα μουσειακών εκθεμάτων «Ντίνου Κονόμου» που κι αυτή είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη στο χώρο αυτό στεγάζεται έκθεση αρχειακού και έντυπου υλικού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Παράλληλα με ενέργειες της αρμοδίας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και μετά από αίτημα του Εφορευτικού Συμβουλίου, η Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου ενισχύθηκε με προσωπικό και αποκατέστησε την εύρυθμη λειτουργία της μετά από πολλά χρόνια.

Τους χώρους της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου επισκέφθηκε και εξέφρασε την ικανοποίησή της, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Δώρα Μακρή κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη «μητέρα Ελλάδα».

«Ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης μας είναι μακρύς και δύσβατος αλλά θα τον διανύσουμε με την συμπαράσταση της πολιτείας, των πνευματικών ιδρυμάτων και της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός.

«Οι προκλήσεις που έρχονται από το παρελθόν είναι πολλές και μεγάλες. Απογραφή έχει να γίνει από τον… περασμένο αιώνα. Απεντόμωση και εξυγίανση των παλαιών εκδόσεων έχει να γίνει εδώ πολλά χρόνια και τέλος η ψηφιοποίηση του ιστορικού υλικού της Βιβλιοθήκης μας, είναι εντελώς ανύπαρκτη. Για όλα αυτά εργαζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη την γραφειοκρατία του δημόσιου λογιστικού και τις περιορισμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού μας.

Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών το εκτελούμε με τη βοήθεια εθελοντών. Όμως για τα μεγάλα έργα που χρειάζονται στην Βιβλιοθήκη απαιτούνται και μεγάλες προσπάθειες. Απευθυνθήκαμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που διαθέτει Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και υπογράψαμε τριετές μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει την διεκδίκηση προγραμμάτων που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της Βιβλιοθήκης μας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τα υπουργεία, η περιφέρεια ή ο δήμος να προβούν σε προκηρύξεις ανάλογου περιεχομένου, μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Βιβλιοθήκη μας για διαφόρους λόγους έμεινε πολύ πίσω στις εξελίξεις και τώρα προσπαθούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος».

Καθημερινά επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη εκπρόσωποι των αρχών και τοπικών φορέων και απλοί πολίτες που εκφράζουν την ικανοποίησή του για την μεταμόρφωση του χώρου. Μετά από πολλά χρόνια τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου επισκέπτονται οργανωμένα μαθητές σχολείων.

«Πρόσφατα γνωμοδοτήσαμε θετικά στο αίτημα τεσσάρων εκπαιδευτικών να αποσπαστούν και να εργαστούν στη Βιβλιοθήκη μας και αυτό εφόσον εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας θα μας επιτρέψει να φτάσουμε πιο γρήγορα στους στόχους μας», κατέληξε ο πρόεδρος τη Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου έχει τις ρίζες της στις αρχές του 17ου αιώνα με δωρεές βιβλίων από τον λόγιο Θωμά Φλαγγίνη που ζούσε τότε στη Βενετία και διατηρεί μια λαμπρά διαδρομή ανά τους αιώνες, με συγκέντρωση σπάνιων εκδόσεων και μουσειακών αντικειμένων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα