Αχαϊα

Ιστορική μέρα για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας που έλαβε νερό από το Φράγμα Πείρου- Παραπείρου

Ακούστε το άρθρο

Μέρα ιστορικής σημασίας η χθεσινή για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, καθώς ξεκίνησε η υδροδότηση των πρώτων οικισμών από το Φράγμα Πείρου- Παράπειρου.

Η βάνα γύρισε χθες το πρωί διοχετεύοντας νερό στα Λουσικά, ενώ ήδη υδρεύονται οι κοινότητες Σπαλιαρέϊκα, Ψηλή Ράχη, Χαϊκάλι-Κατσαϊτέϊκα και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες τα Αγιοβλασίτικα, ο Λεύκος, τα Στεναϊτικα και τα Καρνασέϊκα.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το νερό από το φράγμα θα συνδεθούν οι κοινότητες Μαζαράκι, Κόμη, Μιτόπολη, Αχαϊκό, Αλισσός, Κάτω Αλισσός, Άγιος Νικόλαος Κράλι, Άγιος Στέφανος και Άνω Σουδενέϊκα για να ακολουθήσουν η Κάτω Αχαΐα και τα Νιφορέϊκα.

Χθες επισκέφθηκε την Δυτική Αχαΐα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέα Φίλια, προκειμένου να παρευρεθεί στην πρώτη υδροδότηση οικισμών από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου.

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Λουσικών συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θανάση Πουλίδα, με τους οποίους συζήτησαν τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην Κάτω Αχαΐα, στο σημείο που γίνεται εκσκαφή για τη διασύνδεση του αγωγού που θα συνδέει το φράγμα με τον υδατόπυργο, έργο απαραίτητο για την υδροδότηση της Κάτω Αχαΐας.

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ…

«Είναι μια σημαντική μέρα για εμάς, καθώς είναι η αρχή του τέλους για μια μεγάλη εκκρεμότητα του παρελθόντος. Ξεκίνησε σταδιακά η υδροδότηση των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Είμαστε έτοιμοι όμως και για το επόμενο βήμα, ώστε σύντομα να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του συμπληρωματικού δηλαδή δικτύου μεταφοράς για την υδροδότηση των υπολοίπων πεδινών και παραλιακών οικισμών της Β.Δ. Αχαΐας και να δούμε ένα εμβληματικό έργο να ολοκληρώνεται στο σύνολό του» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, καθώς με απόφασή του κ. Φαρμάκη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για το έργο «Ύδρευση Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο – Δίκτυα Υδροδότησης υπολοίπων οικισμών Αχαΐας», το οποίο θα καλύψει περιοχές που δεν υδροδοτούνται από την α’ φάση.

ΣΠ. ΜΥΛΩΝΑΣ: ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς ανέφερε πως «κάθε κοινότητα που συνδέεται με τα νερά του φράγματος είναι ένα χτύπημα στα φαινόμενα της λειψυδρίας που μας μαστίζουν κάθε καλοκαίρι. Κάθε κοινότητα που συνδέεται με τα νερά του φράγματος είναι το κλείσιμο μιας γεώτρησης και ο επακόλουθος εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων. Κάθε κοινότητα που συνδέεται με τα νερά του φράγματος είναι μια μείωση στις δαπάνες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στις γεωτρήσεις» και συνέχισε: «το σχέδιο ύδρευσης του Δήμου μας από τα νερά του φράγματος Πείρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να έχουν όλα τα νοικοκυριά του Δήμου μας νερό άφθονο σε ποσότητα και άριστης ποιότητας. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου για τη συνεργασία που έχουμε και σε αυτό το ζήτημα με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Εργαζόμαστε από κοινού και ο στόχος, που είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών, είναι επίσης κοινός», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

Nα σημειωθεί πως μέχρι το Πάσχα αναμένεται να υδροδοτηθούν και οι πρώτοι οικισμοί του Δήμου Ερυμάνθου.

Πηγή: gnomip

Όλη η επικαιρότητα