Ελλάδα

Ισχυροί μετασεισμοί στην Κρήτη – Σε σκηνές διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι

Δύσκολο βράδυ πέρασε ο κόσμος στην Κρήτη.
Ακούστε το άρθρο

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε ο κόσμος στην Κρήτη μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καθώς διανυκτέρευσαν σε σκηνές, την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζονταν και όπως εκτιμούν οι ειδικοί το φαινόμενο θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα.

Ο απολογισμός από τον σεισμό είναι τραγικός. Ένας 62χρονος έχασε τη ζωή του έξω από Αρκαλοχώρι, ενώ 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι ζημιές είναι εκτεταμμένες σε σπίτια, κτήρια και υποδομές.

Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Τις εργασίες επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους τοποθετήθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Την ίδια ώρα, ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Ξεκινά η αυτοψία

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, σήμερα, Τρίτη, αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι περισσότερα από 1.200. Σημειώνεται ότι ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, επικοινώνησε με τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τους ενημέρωσε για την άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων, σε πρώτη φάση, σε ξενοδοχεία της περιοχής, για τις ανάγκες των πληγέντων από τον σεισμό.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου στήθηκαν οι σκηνές που στέγασαν το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στον αύλειο χώρο της σχολικής μονάδας και από εκεί αναμένεται να συντονίζονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

ekriti.gr

Παπαδόπουλος: Για τουλάχιστον ένα μήνα θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί

Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη και τι έπεται να ακολουθήσει μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Mega.

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Λέκκας: Μετασεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ όπως είπε αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτήρια μπροστά τους.

Αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ, με διαταγή του Αρχηγού της αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχει λάβει από την πρώτη στιγμή αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της.

«Για τον σκοπό αυτό, η διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων».

Μήνυμα 112 στους κατοίκους Ηρακλείου

Χθες οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα από το 112 που τους καλεί να μην εισέρχονται σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά.

«Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: https://civilprotection.gr/el/seismoi» ανέφερε το μήνυμα.

Στο «χορό» των Ρίχτερ – Κοντά στους 100 οι μετασεισμοί

Έντονη ανησυχία επικρατεί και για τους μετασεισμούς που συνεχίζονται. Σχεδόν 100 έχουν σημειωθεί από χτες στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί εντάσεως 4,4 ρίχτερ αμφότεροι, στις 23.10 και στις 00.37 μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.

Στις 02.13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 ρίχτερ στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13.5 χλμ

13 λεπτά αργότερα, ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, στο θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ ΝΔ της Άρβης, με 3,2 ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ, για να επανέλθει μόλις 3 λεπτά αργότερα με 3,5 ρίχτερ στα 15,9 χλμ εστιακό βάθος.

2,6 ρίχτερ σημειώθηκε 02.44 τα ξημερώματα σε εστιακό βάθος 5 χλμ, 1,9 ρίχτερ στα 17 χλμ ΒΔ της Άρβης στις 03.16, 2 λεπτά αργότερα 2.5 ρίχτερ στην υποθαλάσσιο χώρο στα 26 χλμ Ν της Άρβης, 2,4 ρίχτερ στις 03.49 και 2,9 ρίχτερ στις 03.54.

Στις 06.03 το πρωί σημειώθηκε δόνηση 3 ρίχτερ σε απόσταση 25 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, σε εστιακό βάθος 5 χλμ.

ΙΝΤΙΜΕ

Στις 07:48 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Ηράκλειο. Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε εστιακό βάθος 13,9 χλμ. και επίκεντρο 22 χλμ ν/να του Ηρακλείου Κρήτης.

Και η ακολουθία συνεχίζεται.

 Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, cnn.gr,  MEGA

Όλη η επικαιρότητα