Συνεντεύξεις

Ιωάννα Θεοδωροπούλου: από τη Νομική Επιστήμη, στο Δ.Σ της Vepharm Α.Ε

Ακούστε το άρθρο

Η εμπειρία είναι σημαντική αλλά και η νιότη έχει ορμή και διάθεση για δημιουργία.

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Η Ιωάννα Θεοδωροπούλου αναμφισβήτητα είναι μια όμορφη γυναίκα που δεν περνάει απαρατήρητη, ένα προικισμένο άτομο με δυναμισμό και υψηλό επίπεδο γνώσεων που ανήκει πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Vepharm ΑΕ που εξυπηρετεί τις ανάγκες των φαρμακείων της Ηλείας και των γειτονικών νομών με ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων και παράλληλα συνεργάζεται με εταιρείες μεταφορών για τα φαρμακεία που βρίσκονται σε μακρινές περιοχές.

Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε τη Νομική Επιστήμη, έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Ναυτικό Δίκαιο και οι υποθέσεις που αναλάμβανε αφορούσαν το εταιρικό και εμπορικό δίκαιο, τη σύσταση και οργάνωση ναυτιλιακών εταιρειών, το περιβαλλοντικό δίκαιο κ.ά. Πρόσφατα ανέλαβε ρόλο στο Δ.Σ της εταιρείας και εμείς τη συναντήσαμε σε ένα από τα ταξίδια αστραπή που συνηθίζει να κάνει και μιλήσαμε για τον covid19, γιατί δημιουργούνται  ελλείψεις φαρμάκων, για τη σχέση της με την Ηλεία και πολλά ακόμη.

Σε τί κατάσταση βρίσκεται ο τομέας των φαρμακαποθηκών στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας;

Ο κύκλος εργασιών  των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία COVID -19.Ωστόσο, o κλάδος κατόρθωσε να επιβιώσει παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, έχοντας στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τον ασθενή.  Από την αρχή δεσμευτήκαμε ότι θα παρέχουμε τα rapidtests δωρεάν στα φαρμακεία, καλύπτοντας την συλλογή, αποθήκευση και διανομή τους.

Κατά καιρούς παρατηρούνται ελλείψεις σε αρκετά φάρμακα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ο μέσος όρος των δύο φθηνότερων τιμών στην Ευρωζώνη. Συνεπώς, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν κατατάξει την Ελλάδα σε μια περιοχή χαμηλού κέρδους με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα σε χώρες όπου το ποσοστό κέρδους είναι υψηλότερο. To γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη περιοδική ζήτηση που παρατηρείται για ορισμένα φάρμακα επιτείνει το παραπάνω φαινόμενο.

Από τα μηνύματα που παίρνετε θεωρείτε ότι εκτός από το εμβόλιο για τον SarsCov 2, θα βρεθούν και άλλα φάρμακα ;

Η μεγάλη ελπίδα είναι το Ισραηλινό φάρμακο για τον COVID-19 το οποίο έχει παραχθεί και είναι σε φάση κλινικών δοκιμών ευελπιστώντας στην άμεση κυκλοφορία του έως το 2022.  Χαιρετίστηκε από τους επιστήμονες ως “τεράστια ανακάλυψη” και η ουσία EXO _CD24 που προτάθηκε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς που χορηγήθηκε σε διάστημα 3 – 5 ημερών.  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές. Παράλληλα, υπάρχοντα φάρμακα, κατάλληλα για άλλες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, δίνουν ελπίδα μέσω της επιτυχούς εφαρμογής τους σε ασθενείς με κορωνοϊό.

 

Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν προοπτικές για την εξέλιξη του κλάδου στην ψηφιακή οικονομία;

Ο τομέας των φαρμακαποθηκών λειτουργώντας με χαμηλά ποσοστά κέρδους προκρίνει την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν λάθη καθώς την αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους των καθημερινών εργασιών. Η Vepharm A.E. αποτελεί τη μοναδική φαρμακαποθήκη στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία “Voice”σε όλα τα στάδια της παραλαβής, αποθήκευσης και εκτέλεσης της παραγγελίας μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την ταχύτητα στην εκτέλεσή της κατά 30% και εκμηδενίζοντας τα λάθη.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη Vepharm  ;

Ήταν μια απόφαση που δεν έλαβα “ελαφρά τη καρδία” και μου έχει δημιουργήσει ανάμικτα συναισθήματα. Από έφηβη, η βαθιά μου επιθυμία ήταν να γίνω δικηγόρος. Αφοσιώθηκα λοιπόν στο στόχο μου και πέτυχα με άριστα την εισαγωγή μου στη Νομική Σχολή Αθηνών, με βαθμό εισαγωγής 19.446. Κατόπιν,έκανα μεταπτυχιακό (LL.M.) στην Αγγλία με ειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο, στο UniversityofSouthampton, ένα Πανεπιστήμιο με παράδοση στον τομέα αυτό. Εν συνεχεία, για επτά έτη εργάστηκα, με πολλή αγάπη, στο αντικείμενο της επιστήμης μου. Αυτά τα χρόνια, με έμαθαν να λειτουργώ πειθαρχημένα στα πλαίσια ενός δομημένου περιβάλλοντος. Όμως σε μια κομβική φάση της ζωής μου, ένιωσα πλέον έτοιμη και ώριμη να σταθώ δίπλα στον πατέρα μου, στο επιτυχημένο επιχειρηματικό του εγχείρημα, την εταιρεία VepharmΑ.Ε. με την επιθυμία να σταθώ άξια συμπαραστάτης του στην εκπλήρωση του οράματός του και με διάθεση να την αναπτύξω περαιτέρω παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα.

Είστε πολύ νέα και ο χώρος που κινήστε απαιτητικός. Πώς το βιώνετε αυτό ;

Πάντα έβαζα υψηλούς στόχους και κινούμουν σε απαιτητικά περιβάλλοντα τόσο στο πλαίσιο των σπουδών μου όσο και επαγγελματικά, όπου η ενασχόλησή μου με τον τομέα της ναυτιλίας απαιτούσε από εμένα πειθαρχία και αλληλεπίδραση με πλοιοκτήτες καθώς και σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών. Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει,οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις και οι νομικές μου γνώσεις σε συνδυασμό με τα ικανά στελέχη της εταιρείας μας, μου παρέχουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση για το επόμενο βήμα και κυρίως για την εξέλιξη της Vepharm, εντός και εκτός Πελοποννήσου .

Ας μην ξεχνάμε ότι η εμπειρία είναι σημαντική αλλά και η νιότη έχει ορμή και διάθεση για δημιουργία.

Τί σχέση έχετε με την Ηλεία ;

Έχω αποφοιτήσει από το 1οΛύκειο Πύργου και η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στην Ηλεία και την Αρκαδία. Η μητέρα μου είναι Διευθύντρια Παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, ο πατέρας μου διατελεί Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της VepharmΑ.Ε., φαρμακοποιός, με φαρμακείο στην Ανδρίτσαινα  και ο αδερφός μου είναι φαρμακοποιός και διατηρεί φαρμακείο στην Δημητσάνα. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε μια οικογένεια που την Ηλεία την έχουμε στην καρδιά μας, γι’ αυτό άλλωστε οι δραστηριότητές μας  έχουν έδρα το νομό  προσφέροντας θέσεις εργασίες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα