Αρθρογραφία

Ι. Αλεξόπουλος: «Το επιχειρείν εστί φιλοσοφείν»

Ακούστε το άρθρο

Η Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρηματικότητα 2019-2020, που παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καταγράφει σαφή βελτίωση του πλαισίου της νέας επιχειρηματικότητας κατά τον χρόνο πριν την έλευση της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης

Πιο συγκεκριμένα το 2019 το 8,2% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας, (περίπου 536 χιλ. άτομα), βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, έναντι του  6,4%, ποσοστό που είχε καταγραφεί το 2018, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται ότι η αύξηση της επιχειρηματικότητας τροφοδοτείται και από νέους επιχειρηματίες καθώς από το σύνολο των ευρημάτων, διαφαίνεται πως κατά το 2019 η άμβλυνση των αβεβαιοτήτων και η αναπτυξιακή δυναμική της περυσινής χρονιάς, ενίσχυσαν τη νέα επιχειρηματικότητα, πριν βέβαια από την έλευση της πανδημικής κρίσης, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα της οικονομίας.

Ειδικότερα, η καθημερινότητα άλλαξε δραματικά με πληθώρα επιπτώσεων σε κάθε πτυχή και εγχείρημα ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις, ως ζωντανά κύτταρα όχι μόνο της οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, δέχτηκαν ένα τεράστιο πλήγμα με αποτέλεσμα αμφότεροι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, να αγωνιούν εντόνως, αφού η πτώση τζίρου και η έλλειψη ρευστότητας, είναι γεγονός. Το υπάρχον κλίμα δεν άφησε ανεπηρέαστους τους νέους, που στην προσπάθεια τους να καταρτιστούν επαγγελματικά, σκέφτηκαν ως λύση το «επιχειρείν» αλλά γρήγορα εγκατέλειψαν την ιδέα τους, εξαιτίας του κορονοϊού. Με αφορμή αυτό, κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί πως «Το επιχειρείν εστί φιλοσοφείν» και να αναφερθούν οι βασικές αρχές αυτής της φιλοσοφίας και όλοι εκείνοι οι πυλώνες στους οποίους, πρέπει να στηρίζεται, προκειμένου να υλοποιηθεί και εν μέσω πανδημίας και από φιλοσοφία να μετουσιωθεί σε επιτυχία.

Αρχικά είναι ανάγκη να καταστεί σαφές, πως σε τέτοιες περιόδους αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν και σημειώνουν τις ελάχιστες απώλειες, είναι εκείνες που έχουν υπεύθυνες και προνοητικές ηγεσίες, πιστές στο όραμα και στο εγχείρημα, κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας. Ηγεσίες που προάγουν την εταιρική υπευθυνότητα, ως ένα σημαντικό μέσο για την καθιέρωση νέων προτύπων και αρχών στην ελληνική κοινωνία. Ηγεσίες που καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το νομικό πλαίσιο και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνεργάτες τους και που αντιλαμβάνονται την επιχείρηση ως ένα ανοικτό σύστημα σε απόλυτη επαφή και αρμονία με τους συμμέτοχους, την αγορά, την κοινωνία, το κράτος και τους ίδιους τους πελάτες.

Και αυτό γιατί και οι ίδιοι οι πελάτες, βιώνουν μία περίοδο αβεβαιότητας και ως εκ τούτου τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να διατηρηθεί η σχέση τους με τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους και η επικοινωνία μαζί τους να εξακολουθήσει να υφίσταται ακατάπαυστη. Το διαδίκτυο και τα social media, με το μικρότερο κόστος προσφέρουν όλα τα εργαλεία που χρειάζεται μια νέα επιχείρηση, για να υπάρχει το επικοινωνιακό παιχνίδι μεταξύ επιχειρηματία και πελάτη (Communication Strategy). Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου ότι το Online shopping κέρδιζε συνεχώς έδαφος και πριν την λαίλαπα του κορονοϊού, τόσο οι ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες, όσο και οι νέοι, θα πρέπει να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να «e-θωρακιστούν». Βέβαια σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο νέος επιχειρηματίας οφείλει γενικότερα να αφουγκράζεται τον παλμό, τις ανάγκες και τις αλλαγές του καταναλωτή.

Συνεπώς επιβάλλεται να εξετάζει ποιες υπηρεσίες ή προϊόντα ευνοούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή και να αξιολογήσει την πιθανότητα να προσφέρει κάποια αντίστοιχη λύση τώρα ή στο μέλλον στον καταναλωτή, αφουγκραζόμενος τα θέλω  του. Επιπλέον, καθώς οι ανάγκες και οι τάσεις αλλάζουν, πρέπει να υιοθετηθεί και να διατηρεί νέες πρακτικές εάν διαπιστωθεί ότι ωφελούν και αποτελούν επιχειρηματική ευκαιρία. Είναι γεγονός άλλωστε, ότι η πανδημία δημιουργεί νέες ευκαιρίες οι οποίες αν συνδυαστούν με καινοτόμες ιδέες, πρόκειται να εξασφαλίσουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας σε ένα νέο εγχείρημα.

Επιπλέον κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από τον τομέα που δραστηριοποιείται χρειάζεται συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις καινοτομίες πάνω στο αντικείμενό του για να είναι ανταγωνιστικός. Η ακριβής αξιολόγηση και εκχώρηση των πόρων για διατήρηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε συμμόρφωση προς τους περιορισμούς κάθε σχετικής πολιτικής, αποτελούν τον πυλώνα της σταθεροποίησης σε κάθε νέα επιχείρηση ενώ η ολιστική  κατανόηση συνθηκών υπερτοπικής αγοράς για προτεραιοποίηση αγορών, για δημιουργία, ανάκαμψη ή και ανανέωση των υπηρεσιών της επιχείρησης παίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους του επιχειρείν.

Καταλήγοντας, η επιχειρηματικότητα χρειάζεται αφοσίωση και σχέδιο και η σημασία ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου (business plan), αναμφισβήτητα είναι κομβική, για να αξιολογηθεί η επιτυχία του εγχειρήματος, ο τρόπος  προσέλκυσης χρηματοδότη ή επενδυτή και η προβολή ενός καινοτόμου και  ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που θα έχει απήχηση στην αγορά. Πρωτίστως όμως, οι νέοι πρέπει να επενδύσουν χρόνο, πραγματικό πάθος, ενέργεια και πίστη στην ιδέα τους, πριν αναζητήσουν χρηματοδότηση από τρίτους.

Ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συνδέθηκε με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά το κραχ του ’29, είχε πει ότι: “Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος”.

Start-up σημαίνει δράση και όχι αδράνεια και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πρεσβεύει μια νεοφυής επιχείρηση.

Αλεξοπουλος Ιωαννης ,Νέος Αγρότης  ,
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ν.Ηλειας

Όλη η επικαιρότητα