Σπίτι & Διακόσμηση

Κάντε το σπίτι σας πιο cozy

Ακούστε το άρθρο

Το να επιστρέφετε σε ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι µετά από µια κουραστική ηµέρα είναι ένα από τα πιο ωραία συναισθήµατα.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε µια µικρή περιουσία σε ανακαίνιση για να πετύχετε το αισθητικό αποτέλεσµα που βλέπετε στους εσωτερικούς χώρους στο Pinterest.

Μερικές µικρές κινήσεις είναι αρκετές για να µετατρέψουν το σπίτι σας σε ένα ζεστό καταφύγιο.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τις 10 παρακάτω συμβουλές και δεν θα θέλετε να βγείτε από το σπίτι σας.

#1 Ξεφορτωθείτε καθετί περιττό

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ενας χώρος δεν μπορεί να είναι χαλαρωτικός αν είναι φορτωμένος με πράγματα τα οποία αποσπούν το μάτι. Ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι ένα απολύτως μίνιμαλ αποτέλεσμα, αλλά το να απομακρύνετε ό,τι δεν χρειάζεστε και να αφήσετε τις επιφάνειες πιο καθαρές. Διαλέξτε τα αντικείμενα που θέλετε να φαίνονται και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα. Ετσι, όχι μόνο ο χώρος σας θα δείχνει πιο ανάλαφρος αλλά και πιο περιποιημένος. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα εστιάσετε την προσοχή στα σωστά σημεία.

#2 Επιλέξτε τον σωστό φωτισμό

Οταν νυχτώνει από τις 6 το απόγευμα, περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας στο σπίτι με τεχνητό φωτισμό. Και ενώ το ψυχρό φως είναι ιδανικό για τους χώρους εργασίας, δεν έχει καμία θέση στο καθιστικό ή στην κρεβατοκάμαρά σας. Προτιμήστε λάμπες με θερμό φωτισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα στον χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι experts της εσωτερικής διακόσμησης, οι Σκανδιναβοί, δίνουν μεγάλη σημασία στον φωτισμό. Ενα από τα αγαπημένα τους tips είναι να χρησιμοποιούν επιτραπέζια φωτιστικά και φωτιστικά δαπέδου αντί για φωτιστικά ταβανιού.

#3 Προσθέστε προσωπικές πινελιές

Ενας χώρος είναι πιο ζεστός και φιλόξενος όταν φαίνεται ότι κάποιος ζει εκεί. Κρεμάστε φωτογραφίες από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές σας σε χαριτωμένα καδράκια, ώστε να δημιουργήσετε μια οικεία αίσθηση και να φτιάχνει η διάθεσή σας κάθε φορά που τις κοιτάτε.

#4 Παίξτε με τα μαξιλάρια

Ο πιο εύκολος τρόπος να αναβαθμίσετε τον καναπέ και το κρεβάτι σας είναι προσθέτοντας μαξιλάρια σε διαφορετικές υφές. Φυσικά, μπορείτε απλά να αλλάξετε μαξιλαροθήκες στα μαξιλάρια που ήδη έχετε, επιλέγοντας κάποιες με χνουδωτή υφή.

#5 Ανανεώστε τον καναπέ σας με ένα ριχτάρι

Αν έχετε βαρεθεί τον καναπέ σας αλλά δεν σκοπεύετε να αγοράσετε άλλον, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα εντυπωσιακό ριχτάρι, το οποίο θα κάνει τον καναπέ σας σαν καινούργιο και θα του χαρίσει μια «χουχουλιάρικη» αίσθηση.

#6 Μην ξεχνάτε τα κεριά

Στο σαλόνι, στο μπάνιο, στο υπνοδωμάτιο. Προσθέστε αρωματικά κεριά που θα δημιουργήσουν στη στιγμή μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα τόσο με το γλυκό φως τους όσο και με το άρωμά τους. Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν τζάκι, μια υπέροχη ιδέα είναι να το διακοσμήσετε με έναν δίσκο στον οποίο έχετε τοποθετήσει κεριά. Ετσι, ακόμη και όταν δεν το χρησιμοποιείτε θα χαρίζει μια αίσθηση ζεστασιάς στον χώρο. Προσέξτε όμως μην… παραχαλαρώσετε και κοιμηθείτε με αναμμένα κεριά.

#7 Στρώστε τα χαλιά

Οχι μόνο κρατούν τα πόδια σας ζεστά, αλλά παράλληλα δίνουν μια αίσθηση πολυτελούς ζεστασιάς στον χώρο σας. Κάθε σπίτι δείχνει τελείως διαφορετικό όταν έχει στρωμένα χαλιά. Μάλιστα, μαζί με τα χαλιά που έχετε ήδη μπορείτε να συνδυάσετε ένα μικρό fluffy χαλάκι που θα χαρίσει έξτρα cozy vibes στον χώρο.

Πριν τα στρώσετε

Προτού στρώσετε το σπίτι σας με χαλιά για τη χειμερινή σεζόν, χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία.

  • Ξετυλίξτε τα και βγάλτε τα αντισκορικά.
  • Απλώστε τα στα κάγκελα της βεράντας ή του μπαλκονιού και αφήστε τα να αεριστούν καλά και να λιαστούν, αν έχει καλό καιρό.
  • Καθαρίστε το δάπεδο που θα τα στρώσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε υγρά καθαρισμού που γυαλίζουν το πάτωμα, γιατί θα γλιστρούν τα χαλιά.
  • Σκουπίστε τα προσεκτικά ώστε να «ζωντανέψει» το πέλος τους και στη συνέχεια στρώστε τα.

Πώς θα τα στρώσετε

Προτιμήστε χαλιά μικρών διαστάσεων, όχι μόνο επειδή μεγαλώνουν οπτικά τον χώρο σας, αλλά και επειδή η αξία τους αναδεικνύεται καλύτερα. Εχετε κατά νου ότι στο σαλόνι το χαλί δεν πρέπει να περνάει κάτω από τους καναπέδες και αν βρίσκεται στην τραπεζαρία οι διαστάσεις του πρέπει να είναι τέτοιες ώστε οι καρέκλες, ακόμη και αν συρθούν για να σηκωθείτε, να πατάνε στο χαλί. Στο υπνοδωμάτιο το ζητούμενο είναι το χαλί να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου του κρεβατιού, έτσι ώστε όταν ξυπνάτε να μην πατάτε κατευθείαν στο πάτωμα.

#8 Δώστε προσοχή στις κουρτίνες

Οι κουρτίνες δεν επιτελούν μόνο έναν πρακτικό σκοπό, κρύβοντας το φως του ήλιου. Στην πραγματικότητα, μια κουρτίνα που δείχνει πολυτελής (χωρίς απαραίτητα να είναι) αναβαθμίζει αυτόματα τον χώρο σας.

Τι να προσέξετε

Οταν δεν τοποθετούνται σωστά οι κουρτίνες μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα του χώρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέξετε τα παρακάτω σημεία:

Μετρήστε με απόλυτη ακρίβεια το μήκος και το ύψος των παραθύρων σας, προτού αγοράσετε κουρτίνες. Τοποθετήστε το κουρτινόξυλο όσο πιο ψηλά γίνεται ώστε ο χώρος σας να φαίνεται πιο ψηλοτάβανος. Προσέξτε το μήκος της κουρτίνας έτσι ώστε να μην είναι κοντή αλλά και να μην κυλιέται στο πάτωμα. Για να καταλάβετε το πλάτος της κουρτίνας σας, μετρήστε το πλάτος του παραθύρου και πολλαπλασιάστε το επί 2 ή 3 φορές, ανάλογα με το πόσες σούρες θέλετε. Οσο και αν βαριέστε το σιδέρωμα, μην το παραλείψετε όσον αφορά τις κουρτίνες, καθώς οι τσαλακωμένες κουρτίνες θα υπονομεύσουν την αισθητική όλου του δωματίου.

#9 Δώστε χρώμα στον χώρο με λουλούδια

Απομακρύνετε τα ψεύτικα και τα αποξηραμένα λουλούδια και γεμίστε το βάζο με φρέσκα λουλούδια που θα δίνουν χρώμα στον χώρο σας και θα τον κάνουν να φαίνεται πιο επιμελημένος.

#10 Φέρτε τον ουρανό στο σπίτι σας

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια δεν περιορίζονται στις εορταστικές διακοσμήσεις. Γεμίστε ένα βάζο με αυτά στο σαλόνι σας ή στολίστε τα πάνω στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας. Ο χώρος σας θα μοιάζει σαν παραμυθένιος.

via

Όλη η επικαιρότητα