Ηλεία

Κάτοικοι στις Ορεινές Κοινότητες του δήμου Πύργου: «Αν πιάσει φωτιά καήκαμε!»

Ακούστε το άρθρο

«Δασικοί δρόμοι – ζώνες πυρόσβεσης και αποκοπής των πυρκαγιών, έχουν κλείσει και ο κίνδυνος να καούν ολοσχερώς οι κοινότητές μας και οι περιουσίες μας είναι τεράστιος» λένε.

Με τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιάς ζουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων του δήμου Πύργου (πρ. δήμου Ωλένης).

«Αν η φωτιά δεν ελεγχθεί και πάρει έκταση μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για περιβαλλοντική καταστροφή, να απειλήσει τα σπίτια μας, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ακόμα και ζωές», τονίζουν χαρακτηριστικά…

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου δεκαέξι συνολικά πρόεδροι της περιοχής απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος που αποτελούσε… σήμα SOS, για την τραγική –όπως την χαρακτηρίζουν- κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την πυροπροστασία.

«Η καταβολή ενός ποσού για τη φετινή χρονιά τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από το έως τώρα ποσό για την άμεση κάλυψη των αναγκών μας, καθώς οι Δασικοί δρόμοι, που είναι και ζώνες πυρόσβεσης και αποκοπής των πυρκαγιών, έχουν κλείσει και ο κίνδυνος να καούν ολοσχερώς οι κοινότητές μας και οι περιουσίες μας είναι τεράστιος», αναφέρονταν –μεταξύ άλλων- στην επιστολή που υπέγραφαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Γουμέρου, Πεύκης, Αγίας Άννας, Μουζακίου, Κλινδιά, Καρυάς, Ώλενας, Κουτσοχέρας, Καράτουλα, Χειμαδιού, Σοπίου, Μαγούλας, Λαντζοΐου, Λάνθι, Χαριάς και Αρβανίτη.

«Το επίπεδο πυροπροστασίας στην περιοχή μας είναι τραγικό»

Μιλώντας στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γουμέρου, Αριστείδης Γαβριλόπουλος, τόνισε πως «Το επίπεδο πυροπροστασίας στην περιοχή μας είναι τραγικό. Οι αγροτικοί δρόμοι και οι αντιπυρικές ζώνες έχουν κλείσει από τα πεύκα που έχουν αναγεννηθεί πλήρως από τις πυρκαγιές του 2007.

Μεγάλος όγκος κλαδιών πέφτουν στους δρόμους οι οποίοι είναι διαβρωμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό και ουσιαστικά είναι αδιάβατοι για τα πυροσβεστικά οχήματα όπως και για τα τρακτέρ!

Αν πιάσει μία φωτιά θα καούμε πολύ χειρότερα από ότι το 2007 και θέλω να πιστεύω πως δεν θα θρηνήσουμε θύματα και πάλι και δεν θα χαθούν περιουσίες και σπίτια.

Η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών γίνεται από το Δασαρχείο Πύργου αλλά τα ποσά που προσφέρονται γι’ αυτό το έργο είναι πάρα πολύ μικρά. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ούτε το 1/7 από τα 100 χιλιόμετρα μήκος. Τα ποσά που δίνονται δεν επαρκούν για κάτι περισσότερο. Το Δασαρχείο κάνει ότι μπορεί και παραπάνω. Όμως για να γίνει καλή δουλειά και να ανοίξουν οι δρόμοι απαιτούνται πολύ περισσότερα. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει κάτι μετά τις φωτιές του 2007.

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, κάνουν παράπονα, φοβούνται ότι θα καούν οι ίδιοι, οι περιουσίες τους, τα ζωντανά τους. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα και χρηματοδότηση για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης. Πρέπει κάτι να γίνει για να μπορούν να έχουν πρόσβαση κατ’ αρχήν τα πυροσβεστικά οχήματα και κατόπιν οι κάτοικοι για τις εργασίες τους και φυσικά για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στα μέσα του περασμένου μήνα συγκεντρωθήκαμε όλοι οι πρόεδροι του πρώην Δήμου Ωλένης και στείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους βουλευτές του νομού Ηλείας προκειμένου και αυτοί να πιέσουν όσο μπορούν μήπως γίνει κάτι τελικά. Αν πιάσει φωτιά καήκαμε! Από το Υπουργείο δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, μόνο ένας βουλευτής έστειλε έγγραφο στο υπουργείο.

Απευθύνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους, να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να ανοίξουν οι ζώνες για να μην καούν άνθρωποι και να μην ψάχνουμε μετά να βρούμε ποιος φταίει όπως συνέβη και αλλού. Η πρόληψη κοστίζει λιγότερο από την καταστολή και την κατάσβεση. Ας κάνουν τώρα κάτι για να μην τρέχουμε όπως το 2007»…

«Ο φόβος είναι μεγάλος»…

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μουζακίου, Θανάσης Μπούρης, ανέφερε πως «Από ότι γνωρίζω εγώ αλλά και από τους προηγούμενους προέδρους οι δρόμοι και οι αντιπυρικές ζώνες έχουν να καθαριστούν μετά τις πυρκαγιές του 2007. Τα δάση έχουν αναπτυχθεί πολύ από τότε και οι δρόμοι που υπάρχουν και χρησιμεύουν και σαν αντιπυρική ζώνη έχουν γίνει δύσβατοι.

Στείλαμε υπόμνημα στο υπουργείο κι απάντηση δεν έχουμε πάρει. Οφείλω όμως να πω ότι υπάρχει μεγάλος φόβος από την πλευρά των κατοίκων για τις ζωές τους, για τα σπίτια τους, τα ζώα και τις καλλιέργειές τους. Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει.

Ζούμε σε ένα τόπο που έχει πληγωθεί βαριά από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 κι αυτή δεν είναι η κατάλληλη συμπεριφορά. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στον τομέα της πρόληψης. Ο δήμος δυστυχώς δεν είναι επανδρωμένος με μηχανήματα για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ενώ και τα διαμερίσματα είναι πάρα πολλά. Οι κάτοικοι έχουν ζήσει τις πυρκαγιές του 2007 και ο φόβος είναι μεγάλος».

«Διαμαρτύρονται καθημερινά»…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καράτουλα, Θοδωρής Κλειδέρης, δήλωσε ότι «Μετά τις πυρκαγιές του 2007 δεν έγιναν ουσιαστικές επεμβάσεις στους δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες. Ήδη έχει μπει ο Ιούνιος, έχουμε αργήσει, πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.

Έχουμε ζητήσει και τη βοήθεια από το δήμο Πύργου αν και δεν διαθέτει μέσα για να βοηθήσει περισσότερο.

Διαθέτουμε περί τα 50 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας που δεν είναι σε καλή κατάσταση και σε αυτά τα σημεία που χαρακτηρίζονται ως αντιπυρικές ζώνες δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, δεν θα μπορεί να την κόψει κάποιος παρά μόνο από αέρος. Οι κάτοικοι και οι αγρότες διαμαρτύρονται καθημερινά διότι δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους».

«Προσπαθώ για μονάδα πυρόσβεσης εδώ και πέντε χρόνια»…

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ωλένης, Λύσσανδος Παπαδόπουλος, τονίζει πως «Στις αρχές της Άνοιξης με τους κατοίκους του χωριού μας που αποτελούν την εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας κατασβήσαμε μια πυρκαγιά καταφέρνοντας να μην φύγει η φωτιά και να κάψει ένα εξαιρετικό δάσος, αποφεύγοντας μια μεγάλη καταστροφή.

Το πιο σημαντικό θέμα είναι η πρόληψη, μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστά η δουλειά και να μην υπάρξουν θύματα ή άλλες τραγικές συνέπειες από την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

Στο πιο ψηλό σημείο του χωριού μας διαθέτουμε δύο δεξαμενές, η μία είναι για την ύδρευση και η άλλη είναι κενή. Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθώ να κάνω μονάδα πυρόσβεσης την άδεια δεξαμενή και δεν έχουν επιληφθεί ακόμα οι αρμόδιοι!

Πρόκειται για ένα σημείο μέσα στο δάσος όπου πολλές φορές εκδηλώνεται πυρκαγιά.

Χρειάζονται περίπου 600 μέτρα λάστιχο για να φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχει άπλετος χώρος, προκειμένου να εφοδιαστούν άμεσα με ποσότητες νερού τα πυροσβεστικά οχήματα και να μπορούν να κάνουν άνετα τη δουλειά τους. Φτάνει να πω ότι με την υπάρχουσα δεξαμενή ένα πυροσβεστικό του ενός τόνου χρειάζεται μία ώρα για να καλύψει την ποσότητα…

Είμαστε ένα μεγάλο χωριό, μία μεγάλη περιοχή και ουσιαστικά είμαστε ανοχύρωτοι. Ακόμα περιμένουμε να γίνει η διάνοιξη των δρόμων με μηχανήματα ενώ είναι γνωστό ότι πρέπει να γίνεται πολύ νωρίτερα και όχι τώρα.

Απαιτείται ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών- εθελοντών οι οποίοι θα μπορούσαν με ένα ιδιαίτερο σεμινάριο να μάθουν πράγματα όσον αφορά την πρόληψη και πως πρέπει να ενεργούν όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά. Πρέπει το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν για να μη βιώσουμε τις τραγικές συνέπειες που έχουμε βιώσει στο παρελθόν από τις πυρκαγιές»…

«Η χρηματοδότηση επαρκεί για τη συντήρηση του 30% του δικτύου»…

Μιλώντας στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, τόνισε πως «Είναι γνωστό το αίτημα των προέδρων της περιοχής του πρώην δήμου Ωλένης αλλά και των κατοίκων για τη βελτίωση του οδικού και αγροτοδασικού δικτύου προκειμένου και αυτοί να κινούνται με ασφάλεια αλλά και εμείς στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών και της αντιμετώπισής τους από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Η υπηρεσία μας έχει συντάξει μελέτη συντήρησης που υποβλήθηκε στο υπουργείο για χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του συγκεκριμένου δικτύου. Οι πιστώσεις που πήραμε ως Υπηρεσία είναι 20.000 ευρώ από το Πράσινο ταμείο και 26.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Βλέποντας το μεγάλο πρόβλημα κατανείμαμε -με προσωπική μας ευθύνη- τις 20.000 ευρώ για τομ δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τις 26.000 ευρώ για τον δήμο Πύργου μοιράζοντας το μεγαλύτερο ποσό στη Δημοτική Ενότητα Ωλένης.

Είναι γεγονός πως το πρόβλημα δεν λύνεται κι έχουμε εξηγήσει στους προέδρους ότι τα χρήματα που πήραμε είναι λίγα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Θα ξεκινήσουμε τις δράσεις από την περιοχή της Ωλένης και σε συνεργασία με τους προέδρους θα αξιολογήσουμε ένα 30% -περίπου- του δικτύου για να βελτιώσουμε τη συντήρηση του καταστρώματος και τα πρανή.

Υπάρχει μία ελπίδα ότι το αίτημα των πρόεδρων θα γίνει δεκτό από το υπουργείο.

Όσον αφορά ένα νέο πρόγραμμα πυροπροστασίας που ανακοινώθηκε, επίσημο έγγραφο μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι πρέπει να πάμε στο επόμενο στάδιο που πρέπει να είναι η μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου αγροτικής οδοποιίας από Γ σε Β κατηγορία με τεχνικά έργα προκειμένου να είναι βατό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Να υπάρξει δηλαδή ανακατασκευή των δρόμων με τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση και όχι με χαλίκι όπως συμβαίνει τώρα. Έτσι μόνο δεν θα χρειάζεται συντήρηση κάθε χρόνο. Κάτι ανάλογο έχει γίνει στον δρόμο Κλάδεος – Καυκανιά σε μήκος 5 χλμ που είναι χρήσιμος και για εμάς και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και για την Αγροτική παραγωγή».

Υψηλό κόστος κατάσβεσης…

Σαφέστατα το θέμα της πυροπροστασίας έχει οικονομική διάσταση. Οι πρόεδροι διεκδικούν μεγαλύτερα κονδύλια για να υλοποιηθούν όλα όσα πρέπει προκειμένου είτε να μην ξεσπά καθόλου μια πυρκαγιά, είτε να αποτρέπεται η εξάπλωσή της σε μια αγροτοδασική έκταση…

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το κόστος πυρόσβεσης με εναέρια μέσα (Πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ελικόπτερα Ericson) που είναι αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 μια ώρα πτήσης ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair κυμαίνεται από 7 έως 10.000 ευρώ, ενώ τα PZL έχουν κόστος 2 έως 3.000 ευρώ, ενώ τα ελικόπτερα πλησιάζουν -και μερικές φορές ξεπερνούν- το κόστος των Canadair… στα παραπάνω δεν υπολογίζεται ούτε το κόστος ενοικίασης και συντήρησης των εναέριων μέσων που απαιτείται ετησίως καθώς και το κόστος των αποζημιώσεων που καταβάλλει σε πολλές περιπτώσεις το Κράτος για τις ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Στον νομό Ηλείας κάθε χρόνο καταγράφονται πολλές πυρκαγιές μεγάλο μέρος των οποίων απαιτούν πολύωρες πτήσεις εναέριων μέσων πυρόσβεσης κάτι που συνεπάγεται και αυξημένο κόστος…

Ίσως το συγκεκριμένο οικονομικό ισοζύγιο που προκύπτει να απαιτεί και αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές για το που πρέπει να πέσει το βάρος… στην πρόληψη ή την καταστολή των πυρκαγιών;

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κι ένα ανυπολόγιστο κόστος που αφορά στις επιπτώσεις των πυρκαγιών κι αυτό δεν είναι άλλο από το Περιβαλλοντικό…

Όλη η επικαιρότητα