Αποδράσεις Ηλεία

Κάτω Σαμικό: Με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης και τη δική του… Ακρόπολη!

Ακούστε το άρθρο

Το Κάτω Σαμικό είναι παραθαλάσσιο χωριό και κοινότητα της Δημοτικής ενότητας Σκιλλούντος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με περίπου 400 μόνιμους κατοίκους (μαζί με τα μικρά χωριά Κλειδί και Φραγκοκκλησιά). Απέχει μόλις 2 χλμ. από το Ιόνιο Πέλαγος, διαθέτοντας μια απέραντη παραλία που το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και όχι μόνο…

Από το Κάτω Σαμικό περνούν, η Εθνική Οδός 9 (Ε55, Πάτρα – Πύργος -Κυπαρισσία) και ο σιδηρόδρομος από τον Πύργο προς την Καλαμάτα. Το Κάτω Σαμικό ήταν από τις περιοχές που υπέστησαν ζημιά από τις πυρκαγιές του 2007. Τα ερείπια της ακρόπολης – αρχαίας πόλης του Σαμικού βρίσκονται μέσα στα σύνορα της δημοτικής μονάδας. Ο επισκέπτης που θα αποφασίσει να βρεθεί στο σημείο (υπάρχει προσβάσιμος δρόμος) θα αποζημιωθεί από όσα αντικρίσει και θα εντυπωσιαστεί από τη θαυμάσια θέα προς το Ιόνιο αλλά και τις εκτάσεις της λίμνης Αγουλινίτσας…

Κωνσταντίνος Κουής (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κάτω Σαμικού)

«Υπάρχουν προβλήματα με τους δρόμους και τις κατολισθήσεις τώρα το χειμώνα, με τον φωτισμό και την ύδρευση τα πάμε καλύτερα, τα προϊόντα μας μένουν αδιάθετα. Οι ελιές κάτι έκαναν, τα πορτοκάλια είναι στο μηδέν, το αραποσίτι και το βαμβάκι είναι πολύ χαμηλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς που νοικιάζουμε χωράφι είναι η λίμνη της Αγουλινίτσας που μας αναγκάζουν κάθε χρόνο ν` αλλάζουμε εκτάσεις. Πρέπει να δίνονται για 5-10 χρόνια. Τώρα είναι πλημμυρισμένη κι όταν βρέχει θα συνεχίσει να συμβαίνει και το Κράτος θέλει να κάνει δημοπρασίες. Που θα καλλιεργήσουμε όταν είναι πλημμυρισμένο;…

Μεγάλο πρόβλημα είναι και η μη δυνατότητα να αναπτυχθεί το παραλιακό μας μέτωπο. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ας οριοθετήσει το Κράτος μια ζώνη μικρή έστω, 3-5 στρέμματα να υπάρχουν δυο μαγαζιά χειμώνα – καλοκαίρι. Έσοδα και θέσεις εργασίας θα είναι…

Φτιάξαμε κι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στην παραλία που θα είναι για όλους φιλοξενώντας τουρνουά και να το επεκτείνουμε σαν αθλητικό κέντρο.

Το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο μας έκλεισαν με 8 παιδιά στο Δημοτικό –που πάνε στο Καλλίκωμο με ταξί- και κανένα στο νηπιαγωγείο.

Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον αφού δεν βλέπω ενδιαφέρον ούτε από ιδιώτες».

Βασίλης Κωνσταντούρος (Αγρότης)

«Καλλιεργώ ελιές και αραποσίτι στη λίμνη (Αγουλινίτσα). Η λίμνη πήγαινε καλά τα πρώτα χρόνια που ήταν παρθένα. Τώρα απλά ρίχνουμε λιπάσματα που είναι ακριβά όπως και τα πετρέλαια και δεν μας μένει τίποτα στη τσέπη. Τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν φτάσει στα ύψη και ρόλο σε αυτό έχει παίξει το ευρώ.

Αν και είμαστε παραθαλάσσιο χωριό με πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει πάρει κάποιες αποφάσεις που θα βοηθούσαν. Η παραλία μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο με την δημιουργία υποδομών που θα πρόσφεραν θέσεις εργασίας. Δεν θα κινδύνευαν το Περιβάλλον και οι θαλάσσιες χελώνες αν γινόταν αυτό. Μας μπαίνει η υποψία ότι όλη η παραλία έχει πουληθεί και το Κράτος δεν μπορεί να την αξιοποιήσει. Αν είχε γίνει και ένας καινούργιος δρόμος από την Αρχαία Ολυμπία έως την παραλία μας να μπορούν να έρθουν κατ` ευθείαν οι τουρίστες.

Οι νέοι που δεν βλέπουν δυνατότητες οικονομικές στο χωριό μας φεύγουν ακόμα και για το εξωτερικό όπως η κόρη μου. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: τα χωριά ερημώνουν, κάποτε στο Δημοτικό σχολείο είμαστε 80 παιδιά και τώρα είναι κλειστό».

Θεόδωρος Καλογερόπουλος (Αγρότης)

«Κατά κύριο λόγο καλλιεργώ ελιές, αμπέλια και καλαμπόκι στη λίμνη (Αγουλινίτσας). Από τις ελιές έμεινα ικανοποιημένος, είχαμε καλή παραγωγή θα βγάλουμε τα προς το ζην. Η ελιά αντέχει παρ` ότι υπάρχει ο φόβος της Ξιλέλα, υπάρχει το γλοιοσπόριο… αν όμως φροντίζεις τα δέντρα θα σε αποζημιώσουν. Πρόβλημα είναι το κόστος καλλιέργειας με τις τιμές των λιπασμάτων, το πετρέλαιο… με την τιμή στα 2,5 ευρώ μένει ένα κέρδος ικανοποιητικό φέτος γιατί τα προηγούμενα χρόνια μπήκαμε μέσα.

Τώρα με την πανδημία είμαστε σπίτι-δουλειά-σπίτι. Το καλοκαίρι πηγαίναμε και μέχρι την παραλία. Είμαι αισιόδοξος πάντως ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα… και θα είμαι και ο πρώτος στο χωριό που θα κάνω εμβόλιο».

Θεόδωρος Κλέκουρας (Αγρότης – ελαιοκαλλιεργητής)

«Η ελιά φέτος είχε καλή παραγωγή με πολύ καλής ποιότητας καρπό παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρόβλημα ήταν η χαμηλή τιμή. Πορτοκάλια και μανταρίνια έμειναν στα δέντρα.

Η ζωή μας με τον κορωνοιό είναι πολύ ήπια. Πριν υπήρχε ζωή, έβγαινε ο κόσμος στα καφενεία τώρα τίποτα. Το καλοκαίρι είναι πάντα καλύτερα. Η περιοχή μας με την πανέμορφη παραλία που διαθέτει μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο».

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού ταυτίζεται ενδεχομένως με αρχαία πόλη που έλαβε διαδοχικά τις ονομασίες Μάκιστος, Αρήνη και τέλος Σαμία ή Σαμικόν ή Σάμος. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση, καθώς κυριαρχεί στην εύφορη πεδιάδα του Σαμικού και δεσπόζει στο δρόμο που ένωνε κατά την αρχαιότητα την Πισάτιδα με την Τριφυλία και τη δυτική Μεσσηνία. Περιλαμβάνει προϊστορική ακρόπολη που καταλαμβάνει το βραχώδη λόφο Κλειδί, καθώς και κλασική ακρόπολη που εκτείνεται στα ανατολικά.

Τα τείχη χρονολογούνται στον 4ο αι. π.Χ. και σώζονται σε μεγάλη έκταση. Τμήμα της κάτω πόλης θα πρέπει να εκτεινόταν στα βορειοδυτικά της ακρόπολης, στην περιοχή της λίμνης Αγουλινίτσας που έχει σήμερα αποξηρανθεί.

Από κινητά ευρήματα συμπεραίνεται πως η κλασική ακρόπολη είχε περίοδο ζωής από τον 4ο αι. π.Χ. έως τη ρωμαϊκή εποχή. Κατά την εποχή του Στράβωνα σωζόταν από την πόλη που είχε παρακμάσει μόνον ο οχυρωματικός περίβολος που έφερε το όνομα Σαμικόν.

Όλη η επικαιρότητα