Ελλάδα

Κέρκυρα: Συγκρούσεις αστυνομικών με κατοίκους που αντιδρούν στην εκμετάλλευση του ΧΥΤΑ της περιοχής

Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος ο «κλεφτοπόλεμος» που έχουν εξαπολύσει κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, οι οποίοι το τελευταίο τρίμηνο συγκρούονται με τους αστυνομικούς που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να προφυλάξουν το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων και τις εργασίες που γίνονται στο χώρο.

Αφορμή των χθεσινών επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, στάθηκε ένα φορτηγό που μετέφερε υγρή πίσσα για έργα ασφαλτόστρωσης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Κάτοικοι της περιοχής πιστεύοντας ότι το φορτηγό μετέφερε σύμμεικτα απορρίμματα, του προκάλεσαν φθορές και το ακινητοποίησαν, ενώ το βράδυ υπήρξε απόπειρα εμπρησμού του οχήματος. 

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα, με ομάδα περίπου εκατό ατόμων, να ρίχνει μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που ανταπάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Ο περιφερειακός δρόμος, στα Μεσοράχια, έξω από το ΧΥΤΑ Λευκίμμης μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» ενώ μικρές εστίες φωτιάς περικύκλωσαν τον ΧΥΤΑ. Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς, παρά τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων έγιναν πέντε προσαγωγές, ενώ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος της περιοχής Νίκος Γκούσης, «τη χθεσινή κινητοποίηση δεν την προκάλεσε ο σύλλογος Αλεύχιμον, αλλά δημιουργήθηκε λόγω της αγανάκτησης που επικρατεί στην περιοχή για τη στάση του Δημάρχου Κέρκυρας και τη μη απομάκρυνση των ΜΑΤ».

Από την πλευρά ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η όλη κατάσταση δεν οδηγείται πουθενά και πρέπει να σταματήσει. «Σε κανέναν πόλεμο δεν υπάρχει νικητής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός των τρίμηνων συγκρούσεις πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων, είναι πολλές προσαγωγές και αρκετές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ στις 27 Αυγούστου είχε σημειωθεί και ο τραυματισμός ενός 32χρονου, που φέρεται ότι επλήγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που έσκασε στο χέρι του και του ακρωτηρίασε τον καρπό, ενώ τον τραυμάτισε και στο πρόσωπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα