Παιδί

Καθαρίστε το σπίτι μαζί με τα παιδιά

Ακούστε το άρθρο

Το να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό, ειδικά όταν τα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε νηπιακή ηλικία, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.

Σε έναν κόσμο ιδανικά πλασμένο, το σπίτι θα ήταν διαρκώς τακτοποιημένο και τα παιδιά πιθανότατα να βοηθούσαν δίχως να το θεωρούν αγγαρεία. Ωστόσο, αυτή η υπέροχη εικόνα απέχει από την πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως, μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού κι έτσι να μαζέψετε μαζί τους εύκολα, γρήγορα και κυρίως διασκεδάζοντας.

*Ξεκινήστε με την καθαριότητα

Μπορείτε να ξεκινήσετε το συγύρισμα, ξεκινώντας από τους χώρους που πρέπει να καθαρίζονται τακτικά όπως το μπάνιο και η κουζίνα. Αναθέστε σε κάθε παιδί μια δουλειά που είναι κατάλληλη για την ηλικία του και ξεκινήστε να δουλεύετε ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο για να τελειώσετε πιο σύντομα. Για να κάνετε την διαδικασία πιο διασκεδαστική μην ξεχάσετε να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τραγουδούν, καθώς μαζεύουν.

*Μην ασχολείστε με τα ήδη καθαρά

Μην σπαταλάτε το πολύτιμο χρόνο σας με καθαρά πράγματα, ακόμα και αν φαίνονται ακατάστατα. Υπάρχει περίπτωση να μην έχετε μαζέψει τα απλωμένα στεγνά ρούχα μέσα στην ντουλάπα και αυτό είναι φυσιολογικό. Από την στιγμή που τα ρούχα είναι καθαρά, μπορούν να περιμένουν μέχρι να οργανώσετε άλλους χώρους που «προηγούνται». Αν τα παιδιά βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία, τότε μπορείτε να τα βάλετε να τα διπλώσουν όσο εσείς κάνετε κάτι πιο δύσκολο. Αφήστε τα να δοκιμάσουν, ακόμα και αν δεν τα καταφέρουν τέλεια. Με την πάροδο του χρόνου, θα τελειοποιήσουν την ικανότητα αυτή.

*Κρεμάστρα σε κάθε δωμάτιο

Ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειάς σας και τα δωμάτια, ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να βάλετε μια κρεμάστρα σε εμφανές σημείο σε κάθε δωμάτιο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να αφήσουν τα ρούχα τους. Το ίδιο βοηθητικό μπορεί να είναι και ένα καλάθι για τα άπλυτα, ακόμα και αν δεν είναι στο μπάνιο ή το δωμάτιο των παιδιών. Έτσι η ακαταστασία από τα αφημένα μπλουζάκια θα περιοριστεί και τα παιδιά θα μάθουν να αφήνουν τους χώρους τακτοποιημένους, όπως τους βρήκαν.

via

Όλη η επικαιρότητα