Καιρός

Καιρός: Θα έχει ψυχρή εισβολή ο Νοέμβριος; Η εξέλιξη ανά εβδομάδα…

Ακούστε το άρθρο

Καιρός: Η ανάλυση ανά εβδομάδα με βάση τα μακροπρόθεσμα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, δείχνει επικράτηση ψυχρότερου ρεύματος στην ανατολική Ευρώπη

Μπορεί ο Νοέμβριος να είναι ο τελευταίος φθινοπωρινός μήνας, είναι όμως ταυτόχρονα -παραδοσιακά- ο πιο σημαντικός θεμέλιος λίθος στην πορεία προς το χειμώνα.

Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στην εξέλιξη του καιρού του Νοεμβρίου ανά εβδομάδα για το πώς μπορεί να καταγραφεί η πορεία αυτή προς το χειμώνα για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Θα ακολουθήσουμε μια εβδομαδιαία προσέγγιση, χωρίζοντας τον μήνα σε εβδομαδιαίες περιόδους και εξετάζοντας τα μοτίβα πίεσης και τις αντίστοιχες κατανομές φαινομένων και πτώσης θερμοκρασίας.

Δεδομένου ότι αυτή η περίοδος έχει διάρκεια άνω των 30 ημερών, θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα πρόβλεψης μέσω ensembles. Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη αποτελείται από διάφορους μεμονωμένους υπολογισμούς.

Η τελική πρόβλεψη είναι ένας μέσος όρος όλων των υπολογισμών, δείχνοντας την επικρατούσα παράμετρο και την κύρια τάση.

Η μηνιαία πρόβλεψη δεν προορίζεται για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας σε μια πόλη στη Γερμανία ή την Ελλάδα στις 12:30 μ.μ., για παράδειγμα. Αυτό ισχύει και μπορεί να αποτυπωθεί μόνο για δύο μέρες νωρίτερα.

Η μηνιαία πρόβλεψη είναι μόνο μακροπρόθεσμη και αφορά στα μοτίβα καιρού μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο (ΗΠΑ – Ευρώπη) και πώς μπορεί να επηρεάσει τον καιρό σε ηπειρωτική κλίμακα.

Ας δούμε, λοιπόν, σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν οι αναλυτές προγνώστες καιρού του Severe Weather Europe, πώς καταγράφεται η εξέλιξη της καιρικής τάσης για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων του Νοεμβρίου:

Ευρώπη: Νοέμβριος – Εβδομάδα 1

Οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας στον εβδομαδιαίο μέσο όρο δείχνουν τον ψυχρότερο αέρα στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο πέρασμα του κρύου μέτωπου. Αλλά το πέρασμα θα είναι αρκετά γρήγορο και ο θερμότερος αέρας θα επεκταθεί γρήγορα μαζί με την επικράτηση υψηλότερης πίεσης. Αυτό το κρύο μέτωπο θα είναι η κύρια δυναμική της πρώτης εβδομάδας και θα επηρεάσει τις Βρετανικές Νήσους, τη Δυτική Ευρώπη, την Κεντρική Ευρώπη, αλλά θα χάσει την ισχύ του καθώς προχωράει προς την Ανατολική Ευρώπη.

Ευρώπη: Νοέμβριος – Εβδομάδα 2

Η διαμόρφωση της υψηλής πίεσης που βλέπουμε στην πρώτη εβδομάδα, είναι αρκετά απλή για την Ευρώπη. Η χαμηλότερη πίεση στον Ατλαντικό και η υψηλότερη πίεση στην Ευρώπη μπορεί να σημαίνει μόνο ήπιες καιρικές συνθήκες τον Νοέμβριο για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Υπάρχει όμως ένα σημάδι προειδοποίησης. Καθώς η υψηλότερη πίεση βρίσκεται κινούμενη πάνω από τη βόρεια Ευρώπη, οι ψυχρότερες αέριες μάζες είναι πιθανό να πέσουν στην ανατολική πλευρά του μπλοκ των υψηλών πιέσεων. Εκεί μπορούμε να βρούμε ροή βορείου ρεύματος, λόγω της δεξιόστροφης περιστροφής του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα πιθανό ξηρότερο κρύο μέτωπο να επεκταθεί πάνω από την Ανατολική Ευρώπη, ενδεχομένως να φτάσει σε τμήματα της Ανατολικής / Κεντρικής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου.

Ευρώπη: Νοέμβριος – Εβδομάδα 3

Με υψηλές πιέσεις στη Βόρεια Ευρώπη και χαμηλότερες στο Βόρειο Ατλαντικό, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχιστεί η ψυχρότερη μεταφορά αερίως μαζών στην Ανατολική Ευρώπη και σε τμήματα της Ανατολικής / Κεντρικής Ευρώπης. Καθώς η υψηλότερη πίεση πάνω από τη Σκανδιναβία είναι υπεύθυνη για τον ψυχρότερο αέρα πάνω από τα ανατολικά, η χαμηλότερη πίεση στο Βόρειο Ατλαντικό σχετίζεται συνήθως με ήπιες συνθήκες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, όπως επίσης μπορείτε να δείτε στην πιο πάνω εικόνα της 3ης εβδομάδας για την πρόβλεψη θερμοκρασίας.

Ευρώπη: Νοέμβριος – Εβδομάδα 4

Παρόλο που δεν παρατηρείται περιοχή χαμηλής πίεσης στη βόρεια Ευρώπη, η υψηλότερη πίεση στη Δυτική Ευρώπη θα καθορίσει τις εξελίξεις. Μια περιοχή υψηλής πίεσης περιστρέφεται δεξιόστροφα, που σημαίνει ότι θα προωθούσε τη βόρεια ροή πάνω από την Ευρώπη. Η πρόβλεψη θερμοκρασίας δείχνει πιο κρύες από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ένα τέτοιο μοτίβο θα έφερνε κάπως χειμερινές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη εάν η ζώνη κρύου αέρα από το βορρά θα ήταν πιο ισχυρή σε αυτό το σημείο.

via

Όλη η επικαιρότητα