WEB tv Ηλεία

Καλίδονα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης 83χρονης (Video)

Ακούστε το άρθρο

Ανθρωπιά και συγκίνηση που γίνεται παράδειγμα σε όλους μας!

Η γυναίκα ήταν κλεισμένη στο σπίτι και ζούσε χωρίς ρεύμα με τον γιο της να είναι στο νοσοκομείο… – «Ήταν εργατική και φιλότιμη αγρότισσα και θέλουμε να ζει αξιοπρεπώς» λένε με σεβασμό οι γείτονες της…

Στην όμορφη Καλίδονα με την ιστορία και τον πολιτισμό της, οι κάτοικοι με περισσή ευαισθητοποίηση απέδειξαν την αλληλεγγύη τους και ξεδίπλωσαν τα συναισθήματα αγάπης και σεβασμού για το συνάνθρωπό τους.

Το ενδιαφέρον τους για τη συγχωριανή τους που αναγκαζόταν να ζει κάτω από εξαιρετικώς δύσκολες συνθήκες, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση αυτές τις κρύες μέρες, μόνη της καθώς ο γιος της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, δεν υπήρξε απλώς μεγάλο και συγκινητικό… Ενεργοποίησε και τις αρμόδιες αρχές, καθώς χθες κοντά στην ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκαν κοινωνική λειτουργός και η αστυνομία, που μαζί με όλους τους γείτονές της προσπάθησαν να τη βοηθήσουν.

Οι κάτοικοι της Καλίδονας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια και αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρωπιάς. Και μιλούν με υπερηφάνεια και με σεβασμό γι’ αυτή τη γυναίκα, που μπορεί σήμερα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, υπήρξε όμως μία Καλιδονίτισα που από μικρή πάλεψε στη ζωή της και αποτελούσε σημείο αναφοράς για την προκοπή και την εργατικότητά της.

Οι φωνές που άκουγαν κατά διαστήματα από το σπίτι ήταν αυτές που τους έκαναν να παρέμβουν προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση στην κατάσταση. Όπως επεσήμαναν, η ηλικιωμένη γυναίκα ζει το τελευταίο διάστημα με το γιό της. Ωστόσο, κάποια προβλήματα υγείας και μια πτώση από σημαντικό ύψος ήταν αυτά που τον οδήγησαν στο νοσοκομείο όπου παραμένει μέχρι και σήμερα, με τη μητέρα του να βρίσκεται μόνη της στο σπίτι.

Κλειδωμένη

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η κατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας ήταν καλή, δίχως οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα αλλά με τάσεις φυγής. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα που κρίθηκε αναγκαία η είσοδός του στο νοσοκομείο, η ηλικιωμένη είναι κλειδωμένη στο σπίτι προκειμένου να μη φύγει και ένας αλλοδαπός άνδρας φροντίζει να της πηγαίνει τροφή σε καθημερινή βάση.

Η παρέμβαση

Η ενημέρωση που έγινε, κινητοποίησε άμεσα όλο το μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν καταθέσεις και με αρκετά στοιχεία στα χέρια τους ενημέρωσαν την εισαγγελία που με απόφασή της έστειλε χθες κοινωνική λειτουργό του δήμου με τη συνοδεία αστυνομικών. Κατά την παρουσία τους στο σημείο, βρήκαν τον αλλοδαπό άνδρα που τη φρόντιζε και τους άνοιξε την πόρτα για να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία ζούσε η ηλικιωμένη γυναίκα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα που αντίκρισαν ήταν άσχημη και δεν τηρούνταν οι κανόνες σωστής διαβίωσης.

Καθαρισμός σπιτιού και βοήθεια

Επιπλέον, στο χώρο βρέθηκαν και συνεργεία του δήμου προκειμένου να τον καθαρίσουν, ενώ και η «Βοήθεια στο Σπίτι» θα της προσφέρει φαγητό και ότι άλλες υπηρεσίες χρειάζεται για το επόμενο διάστημα, μέχρι να βγει ο γιος της από το νοσοκομείο, πιθανόν το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μόλις αυτό θα συμβεί θα κληθεί από τις αρχές να δώσει περαιτέρω στοιχεία στην έρευνα που γίνεται για τις συνθήκες διαβίωσης της μητέρας του.

Φιλιώ Νιάρχου-Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα»:

«Δε διανοούμαι πως άντεξε…»

«Είναι λυπηρή η κατάσταση. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα που δεν είναι ωραίο να ακούμε το 2021. Έχουμε προσφερθεί και παλαιότερα να στέλνουμε πράγματα. Πριν λίγο καιρό που είχα συναντηθεί με το γιο, είχε πει ότι δεν μπορούσε να την κρατήσει άλλο και πως είχε ειδοποιήσει τον πρόεδρο να φτιαχτούν τα χαρτιά για να επιστρέψει σε ίδρυμα, καθώς η γυναίκα είχε τάσεις φυγής. Τώρα είναι κλεισμένη μέσα και ο γιος στο νοσοκομείο. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως άντεξε χωρίς ρεύμα και θέρμανση τις κρύες μέρες. Πολλές γυναίκες ήθελαν να τη βοηθήσουν αλλά δεν μπορούσαν. Όμως, δεν μπορεί καθένας να κάνει ότι θέλει. Εύχομαι να είναι καλό και για τον ίδιο που αναδείξατε το ζήτημα. Διότι αν όπως λένε οι πληροφορίες έχει σοβαρό πρόβλημα, τι θα κάνει; Πρέπει να επέμβει το κράτος. Ζητάμε προστασία για τη γυναίκα, αλλά και το γιό σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για να φτιαχτεί η κοινωνία σωστά».

Κατερίνα Γιαννίκου-Κάτοικος

«Να ζήσει με αξιοπρέπεια…»

«Μπορεί να έχει γιο, αλλά το τελευταίο διάστημα αυτός κάτι έπαθε. Είναι στο νοσοκομείο μία εβδομάδα. Για αυτή τη γυναικούλα έχει κάποιος τα κλειδιά. Της δίναμε λίγο φαγητό καθώς δεν μπορεί να μπει κανείς. Είναι χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Δεν ξέρει κανένας την κατάστασή της. Δεν ξέρουμε πότε θα βγει ο γιος, ούτε πόσο θα τραβήξει η κατάσταση. Πρέπει κάτι να γίνει. Είναι μια γυναίκα μόνη μέρα-νύχτα, χωρίς τα απαραίτητα. Οι πόρτες είναι κλειδωμένες λόγω τάσεων φυγής. Έχει κάτι σαν άνοια. Έχω καιρό να τη δω. Η γυναίκα θέλει βοήθεια, αλλά ποιος μπορεί να πάει; Δεν άφηνε κανέναν το παιδί. Καλό και χρυσό, εργατικός, αλλά δεν άφηνε κανέναν κοντά της. Το καλύτερο θα ήταν να μπει σε ίδρυμα και να ζήσει με αξιοπρέπεια το υπόλοιπο της ζωής της. Της αξίζει, γιατί έχει δουλέψει από μικρή στην αγροτιά και είχε αποκτήσει περιουσία. Να βοηθήσει ο Θεός να βγει γρήγορα ο γιος, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να της προσφέρει παραπάνω. Φαγητό της δίνουμε αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται φροντίδα. Καθαριότητα, ξεκούραση και ζεστασιά είναι όσα χρειάζεται περισσότερο».

Τούλα Παλαιολόγου-Κάτοικος

«Απαράδεκτη εικόνα…»

«Ο κύριος που σήκωσε το γιο και μπήκε στο σπίτι, ανέφερε πως η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Την είδα στο παράθυρο τώρα και η εικόνα της έδειχνε καλή. Το τι γίνεται όμως μέσα στο σπίτι κι αν παίρνει τα φάρμακά της, δεν τα γνωρίζω. Μέχρι τώρα την τάιζε η κ. Περράκη, ενώ σήμερα ήρθε και μία αλλοδαπή για αυτό. Ένα σκυλί που ζούσε σε ένα σπιτάκι έχει σταματήσει να γαυγίζει δύο μέρες τώρα. Δεν γνωρίζουμε αν ζει. Τις μέρες που είχαμε το κρύο, δεν είχε και θέρμανση. Θέλουμε η γυναίκα να έχει μία αξιοπρεπή ζωή και αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσει η κοινωνική υπηρεσία και να κατοχυρώσει ότι οι συνθήκες διαβίωσης της θα είναι αυτές που πρέπει».

Ελένη Περράκη-Κάτοικος

«Να βλέπει το πρόβατο!…»

«Πιστεύω ότι παθολογικά προβλήματα δεν έχει. Το μόνο που έχει είναι τάσεις φυγής. Και για να μην του φεύγει, ο γιος θεώρησε καλό να την κλείσει στο σπίτι. Και επειδή πάντα ζητούσε πρόβατα, της έφερε κάποια ζώα για να μη φεύγει. Στεναχωριόμαστε, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε. Είτε να μπούμε μέσα και να καθαρίσουμε αυτήν και το σπίτι, είτε να πάει κάπου για να έχει μία αξιοπρεπή ζωή για όσα χρόνια έχει ακόμα να ζήσει. Και το παιδί θέλει βοήθεια, μιας και δεν έχει τίποτα».

Άμεση ανταπόκριση από τις αστυνομικές αρχές, που συνόδευσαν την κοινωνική λειτουργό προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης της ηλικιωμένης γυναίκας.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων κινητοποίησε τις αρχές, με κοινωνική λειτουργό του δήμου και υπό τη συνοδεία αστυνομίας να φθάνει στο σπίτι της ηλικιωμένης προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσής της.

Ένα από τα ζώα της ηλικιωμένης γυναίκας που της κρατούν συντροφιά και μειώνουν τις τάσεις φυγής που είχε.

Κατά την είσοδο της κοινωνικής λειτουργού και της αστυνομίας εντός του σπιτιού.

Με αλυσίδα και λουκέτο έχει σφραγίσει την μπροστινή πόρτα ο γιός της ηλικιωμένης, προκειμένου να μην του φύγει.

Όλη η επικαιρότητα