Κόσμος

Καναδάς: Κάηκαν ακόμη δύο καθολικές εκκλησίες σε εδάφη αυτοχθόνων

Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μετά την μακάβρια ανακάλυψη ανώνυμων τάφων

Ακόμη δύο καθολικές εκκλησίες πυρπολήθηκαν σε εδάφη αυτοχθόνων στον Καναδά, με τέσσερις περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί μετά την μακάβρια ανακάλυψη ανώνυμων ταφών κοντά σε πρώην οικοτροφεία για παιδιά αυτοχθόνων που διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία στη Βρετανική Κολομβία.

Το Σάββατο, τα χαράματα η εκκλησία της Αγίας Άννας και η εκκλησία Τσοπάκα, οι οποίες βρίσκονται αμφότερες σε εδάφη αυτοχθόνων στη Βρετανική Κολομβία, πυρπολήθηκαν μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

«Οι δύο εκκλησίες καταστράφηκαν», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο λοχίας Τζέισον Μπέιντα της έφιππης καναδικής αστυνομίας.

Οι πυρκαγιές αυτές σημειώνονται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης περισσότερων από 750 ανώνυμων τάφων στο χώρο ενός παλιού οικοτροφείου, το οποίο διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία στο Μαριεβάλ (δυτικός Καναδάς).

Τον περασμένο μήνα, η ταυτοποίηση των λειψάνων 215 παιδιών κοντά σε ένα άλλο ίδρυμα του ίδιου τύπου είχε ήδη πληγώσει και αγανακτήσει τη χώρα, καθώς έγινε φανερός ο γολγοθάς που πέρασαν επί δεκαετίες τα παιδιά των αυτοχθόνων σε σχολικά ιδρύματα τα οποία διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία.

Οι αρχές θεωρούν πως οι χθεσινές πυρκαγιές «είναι ύποπτες και επιδιώκουν να διαπιστώσουν αν έχουν σχέση με τις πυρκαγιές εκκλησιών που σημειώθηκαν στις 21 Ιουνίου στο Πέντικτον και το Όλιβερ», δήλωσε ο λοχίας Μπέιντα.

Οι έρευνες για τις πυρκαγιές του Ιουνίου συνεχίζονται.

Οι ανακαλύψεις τάφων επανέφεραν στο προσκήνιο το τραύμα που βίωσαν περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων της Αμερικής, μιγάδων και Ινουίτ, που αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και εντάχθηκαν δια της βίας μέχρι και τα χρόνια του 1990 σε 139 απ’ αυτά τα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα.

Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά υπέστησαν κακομεταχειρίσεις ή σεξουαλική κακοποίηση και περισσότερα από 4.000 βρήκαν εκεί το θάνατο, σύμφωνα με μία ερευνητική επιτροπή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αληθινή «πολιτιστική γενοκτονία» εκ μέρους του Καναδά.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, κάλεσε τον πάπα να πράξει το ίδιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ποινικής έρευνας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επέμεινε δια μακρών στα «τρομερά λάθη» του Καναδά, ο οποίος διεξήγε επί αιώνες μια αμφιλεγόμενη πολιτική καταναγκαστικής αφομοίωσης των Πρώτων Εθνών της χώρας.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα