Υγεία

Καρκίνος: Οι προληπτικές κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

Ακούστε το άρθρο

Ενώ ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του καρκίνου, όπως η γενετική, ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αισθητά τον κίνδυνο, τα οποία μάλιστα είναι πιο σημαντικά από όσο συνειδητοποιούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η πρόληψη μετρά (και) στον καρκίνο

«Η πλειονότητα των καρκίνων μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής», επισημαίνει ο δρ. Therese Bevers, διευθυντής του Cancer Prevention Center. Παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή σας, η φυσική σας κατάσταση αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την πρόληψη του κινδύνου.

Σύμφωνα με το American Cancer Society (ACS) περισσότερες από τέσσερις στις 10 περιπτώσεις καρκίνου συνδέονται με παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορείτε να αλλάξετε.

Μην καπνίζετε

Περίπου το 80% των καρκίνων του πνεύμονα, η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες, προκαλείται από το κάπνισμα, αλλά το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο άλλων καρκίνων όπως καρκίνους του στόματος και του λαιμού, των νεφρών, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του παχέος εντέρου, αλλά και στο πάγκρεας.

Εάν καπνίζετε ήδη, οι ειδικοί συνιστούν να το κόψετε άμεσα και να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να σταματήσετε.

Φορέστε όντως αντηλιακό

Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου. Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορεί να βλάψει το δέρμα σας σε μόλις 15 λεπτά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστά να φοράτε αντηλιακό προτού βγείτε έξω, ακόμα και τις ημέρες που τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο και να το ανανεώνετε ανά δύο ώρες.

Περιορίστε το.. μπέικον

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και ο οργανισμός καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταλήγουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι ότι τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως καρκινογόνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.  Αυτό δεν σημαίνει ότι λίγο μπέικον θα σας πειράξει, ωστόσο είναι σημαντικό να περιορίσετε τις ποσότητες μεταποιημένων κρεάτων που καταναλώνετε.

Ουράνιο τόξο στο πιάτο σας

Δεν υπάρχει καμία δίαιτα που θεωρείται αντικαρκινική, αλλά το να τρώτε ένα καλό μείγμα θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο η διατροφή σας θα ήταν καλό να περιλαμβάνει:

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Τροφές χαμηλών θερμίδων που σας βοηθούν να φτάσετε και να παραμείνετε σε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Μια πολύχρωμη ποικιλία λαχανικών, ειδικά σκούρα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά.
  • Φασόλια και μπιζέλια πλούσια σε ίνες.
  • Μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων.
  • Ολόκληροι κόκκοι και καστανό ρύζι.

via

Όλη η επικαιρότητα