Ηλεία

Καρπούζι-μαμούθ 30 κιλών στο Βαρθολομιό!

Ακούστε το άρθρο

Τριάντα κιλά ζύγιζε ένα καρπούζι-βαρέλα, βάρος ρεκόρ αφού οι βαρέλες σπάνια ξεπερνάνε τα 20-22 κιλά.

Το καρπούζι –μαμούθ βρέθηκε σε χωράφι παραγωγού στο Βαρθολομιό. Λίγη ώρα αργότερα μάθαμε πως ήταν υπερβολικά εύγευστο…

Συνήθως τα καρπούζια βαρέλες φθάνουν τα 18-20 κιλά, αλλά στο χωράφι του Βαγγέλη Γεωργιόπουλου και του πατέρα του Γιώργου, στο Βαρθολομιό, χθες βρέθηκε μια βαρέλα αλλιώτικη από τις άλλες: «Την ξεχωρίσαμε αμέσως από το μέγεθος, τη ζυγίσαμε και το βάρος της άγγιξε τα τριάντα κιλά! Ασυνήθιστο βάρος για βαρέλα! Καλό σημάδι…» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο Βαγγέλης Γεωργιόπουλος και συνέχισε αναφερόμενος στην παραγωγή και την συγκομιδή της βαρέλας προϊόν που ταξιδεύει στο εξωτερικό: «Βρισκόμαστε αυτή την εποχή στα 80% της συγκομιδής καρπουζιού. Καλλιεργώ με τον πατέρα μου 100 στρέμματα και τώρα ξεκινήσαμε τη συγκομιδή της βαρέλας.

Και φέτος είχαμε άριστη ποιότητα λόγω των καιρικών συνθηκών και ικανοποιητικές αποδόσεις. Υπολογίζω να φθάσουμε τους 700 τόνους. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά. Δύσκολη οικονομικά καλλιεργητική χρονιά. Οι εξαγωγές ήταν σχετικά μειωμένες λόγω της χαμηλής ζήτησης που οφείλεται κυρίως στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις καταναλωτικές αγορές.

Στη ντόπια αγορά η ζήτηση είναι υποτονική. Θέλω ακόμα να πω ότι είναι αυξημένο το κόστος στις φορτώσεις και τις μεταφορές λόγω της πανδημίας».

Σε ότι αφορά την αύξηση κόστους στην καλλιέργεια ο Βαγγέλης Γεωργιόπουλος δηλώνει: «Δυστυχώς δεν υπάρχει κέδρος για τον παραγωγό. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Κάθε χρόνο το κόστος καλλιέργειας αυξάνει. Φέτος είχαμε μια αύξηση σε ποσοστό πάνω από 20% σε σχέση με πέρσι. Επίσης έχουμε αύξηση των ανταγωνιστών, όπως είναι οι Τυνήσιοι, οι Μαροκινοί, οι Τούρκοι, που αυξάνουν την παραγωγή τους και τις εξαγωγές προς τις αγορές της ΕΕ. Εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα καρπούζια τους που τα πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές»

Όλη η επικαιρότητα