Ηλεία

Κατάκολο: Με μεγάλη συμμετοχή και ασφάλεια η αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών

Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες ήταν οι εθελοντές αιμοδότες που συμμετείχαν στην χθεσινή αιμοδοσία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κατακόλου που έγινε στο πρώην κοινοτικό γραφείο.

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Κατακόλου, τήρησε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, δηλαδή αποστάσεις, αλλά και την χρήση μάσκας από όλους τους αιμοδότες και συγκέντρωσε αρκετές μονάδες αίματος και συγκεκριμένα 28, που θα φανούν σωτήριες στους ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως αίμα για να διατηρηθούν στην ζωή.

Για αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία ο πρόεδρος του συλλόγου εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, πατ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς».

«Η συμμετοχή είναι μεγάλη και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, λόγω της πανδημίας, έχουμε ικανοποιητική προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών και κυρίως νέων αιμοδοτών. Αυτό σημαίνει ότι σιγά – σιγά τα νέα παιδιά ευαισθητοποιούνται πάνω στο θέμα της εθελοντικής προσφοράς. Αυτό δίνει και σε μας δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι ο σύλλογός μας πέρα από τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες, που κάνει κάθε χρόνο, όταν υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο μας για αίμα, στέλνει εθελοντές αιμοδότες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς που έχουν μεγάλη ανάγκη για αίμα. Θέλω να κάνω και μία έκκληση, σε όλους τους νέους μας, μικρούς και μεγάλους, σε αυτούς που μπορούν να δώσουν αίμα, να διώξουν τον αδικαιολόγητο φόβο, ενώ οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να γίνουν συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες. Διότι αν συμβεί αυτό και επάρκεια αίματος στο νοσοκομείο μας θα υπάρχει και λιγότερο θα κινδυνεύουν οι ασθενείς».

Σε ερώτηση μας αν υπάρχει αυτή τη περίοδο φόβος των πολιτών στο να δώσουν αίμα, λόγω των υγειονομικών συνθηκών με την εξάπλωση του κορωνοιό ο πατ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η εξάπλωση του ιού έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στο να μην έρχεται ο κόσμος να δώσει αίμα. Παρ’ όλα αυτά εμείς τους παροτρύνουμε, τους λέμε ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά σίγουρα από κει και πέρα υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται».

Έλσα Ζαχαριαδάκη: «Να έρχεται να προσφέρει το αίμα του ο κόσμος»

Από την πλευρά της η ιατρός  και Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας, κα Έλσα Ζαχαριαδάκη, επισήμανε και αυτή ότι η συμμετοχή στην αιμοδοσία του Κατακόλου ήταν αρκετά μεγάλη και ότι θα πρέπει ο κόσμος να ξεπεράσει το φόβο του και να έρχεται να δώσει αίμα, προκειμένου να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.

«Στην αιμοδοσία του Κατακόλου υπάρχει πολύ καλή συμμετοχή, ο κόσμος όπως και πριν την πανδημία έτσι και σήμερα έρχεται να δώσει αίμα. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι αιμοδότες και βοηθάνε το έργο και της αιμοδοσίας και του νοσοκομείου, και κυρίως τους ασθενείς που ζούνε από το δικό τους αίμα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ, γιατί πραγματικά προσέρχονται χωρίς να φοβούνται, γιατί ξέρουν ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσουν ζωές».

Αν τώρα υπάρχει φόβος στους πολίτες να επισκέπτονται το νοσοκομείο Πύργου και να δίνουν αίμα, λόγω και του κορωνοιού, η κα Ζαχαριαδάκη τόνισε σχετικά.

«Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι σταθερή η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχαμε τους πολλούς αιμοδότες για να μπορούμε τώρα να κρίνουμε. Όπως ήμασταν πριν από τον ιό, δύσκολα, έτσι συνεχίζουμε και τώρα. Με μικρές αυξομειώσεις. Πάντως καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι στην αιμοδοσία μας τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Το περισσότερο προσωπικό μας έχει εμβολιαστεί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κάνω συνεχώς Rapid test και δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος να έρθει στην αιμοδοσία και να δώσει αίμα λόγω κορωνοιού. Πρέπει να το επισημάνω αυτό, για να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο αν έρθει στο τμήμα αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Πύργου και δώσει αίμα. Έχουμε άλλωστε και ξεχωριστή είσοδο από την μεριά που είναι το εκκλησάκι. Μπορούν να χτυπήσουν το κουδούνι και να μπουν μέσα χωρίς να έρθουν σε επαφή με το υπόλοιπο νοσοκομείο. Μπαίνουν κατευθείαν στο χώρο της αιμοδοσίας, οπότε είμαστε ασφαλείς και προσφέρουμε φυσικά και το πολύτιμο αίμα προς τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται».

Όλη η επικαιρότητα