Ηλεία

«Κατάφωρη αδικία το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων ειδικά για τους μαθητές της Γ’ λυκείου»

Τι αναφέρει ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου Καράτουλα.
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του νομού, με αφορμή το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου.

Αυτή τη φορά ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Καράτουλα απέστειλε ανοιχτή επιστολή γι’ αυτό το θέμα όπου αναφέρει σχετικά: «Με αγανάκτηση και οργή μάθαμε ότι για το νέο σχολικό έτος 2021-2022 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν ενέκρινε την λειτουργία ενός τμήματος στην Β΄ λυκείου και δύο τμημάτων στην Γ΄ λυκείου. Απόφαση που αν τελικά υλοποιηθεί τότε θα επιφέρει βλαπτικές επιπτώσεις πρώτα – πρώτα στους μαθητές και στις οικογένειές τους, αφού θα αναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο στον Πύργο, αλλά και στο σύνολο του Γυμνασίου – Λυκείου Καράτουλα, αφού αποδυναμώνεται, απαξιώνεται ως σχολικό συγκρότημα. Μάλιστα η απόφαση αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην από τώρα αλλαγή προσανατολισμού πολλών γονέων, ως προς την εκπαίδευση των παιδιών τους τις επόμενες σχολικές χρονιές. Με απλά λόγια, πολλοί θα είναι οι γονείς που θα πάρουν τα παιδιά τους για άλλο σχολείο, προκειμένου να μην βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις σε ένα – δύο χρόνια. Το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων είναι κατάφωρη αδικία ειδικά για τους μαθητές της Γ’ λυκείου.

Το καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος την χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι τελείως αναποτελεσματικός και αντιεκπαιδευτικός παράγοντας για τον μαθητή. Πέραν του νέου σχολείου που θα πρέπει να προσαρμοστεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη η νέα απόσταση που θα πρέπει να διανύσει καθημερινά ο μαθητής. Μια απόσταση που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα είναι από το Καράτουλα στον Πύργο, αλλά από το Κλινδιά, το Γούμερο κτλ στον Πύργο. Είμαστε λοιπόν κάθετα αντίθετοι με αυτή την απόφαση και καλούμε τους βουλευτές του νομού να παρέμβουν για να προλάβουμε το εκπαιδευτικό έγκλημα που πάει να υλοποιήσει το υπουργείο.

Θα πρέπει δε όλοι οι εκπρόσωποι της πολιτείας, να λάβουν υπόψη τους, ότι στην προκειμένη περίπτωση και όσο αναφορά το Γυμνάσιο -Λύκειο Καράτουλα, η πολιτεία χρηματοδότησε και μόλις πέρσι παρέδωσε ένα κτιριακό κόσμημα προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, το οποίο όχι μόνο δεν το ενισχύει ως δομή εκπαίδευσης και δεν το καθιστά ως έργο χρήσιμο προς στην κοινωνία, έργο που να νοιώσει ο κάθε μαθητής, ο κάθε γονέας, ο κάθε πολίτης ότι τα λεφτά του λαού έπιασαν τόπο, αλλά απεναντίας το απαξιώνει και για τώρα και για το μέλλον.

Το καταντά, το ίδιο το υπουργείο, σε σχολειό ανάγκης, σε σχολείο ημιαυτόνομο, σε σχολείο αντίστοιχης υπηρεσίας με την λειτουργία Κέντρου Υγείας που βρίσκεται πλησίον νοσοκομείου. Εμείς όμως που επιλέξαμε να ζούμε εδώ, και ως γονείς και ως πολίτες δεν θέλουμε τέτοιο ρόλο για το Γυμνάσιο Λύκειο Καράτουλα ούτε φυσικά θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να παίζονται κλωτσοσκούφι από το ίδιο το υπουργείο. Σήμερα θα πάτε να κάνετε μάθημα εδώ και αύριο εκεί. Θέλουμε ένα σχολείο αυτόνομο και αυτοδύναμο.

Άλλωστε τα αποτελέσματα και οι επιδώσεις των μαθητών τα προηγούμενα χρόνια, χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες αφού από το 2008 και μέχρι πέρσι τα μαθήματα γινόντουσαν σε λυόμενες αίθουσες, είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τις δυνατότητές του και για τις επιτυχίες του. Για τους παραπάνω σαφής και τεκμηριωμένους λόγους απευθυνόμαστε προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε υπεύθυνο, ζητώντας την απρόσκοπτη λειτουργία, μαζί με τα τρία λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, του Λυκείου Καράτουλα».

«Μην διαταράσσετε την ηρεμία των παιδιών μας»

Οσύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Βουνάργου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, την υφυπουργό κα Μακρή και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, την οποία κοινοποίησε και προς τους βουλευτές του νομού Ηλείας, με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για την μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού στο Ημερήσιο ΓΕΛ Βουνάργου.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας αναγράφεται συγκεκριμένα:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Σε συνέχεια της ως Άνω σχετικής απόφασης της υφυπουργού παιδείας, με μεγάλη μας έκπληξη και προβληματισμό ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας «επέλεξε» για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο Βουνάργου ν. Ηλείας, να εγκρίνει «κατά παρέκκλιση» τη λειτουργία αποκλειστικά και μόνο της ομάδας μαθημάτων προσανατολισμού των «Ανθρωπιστικών Σπουδών» για 11 μαθητές του σχολείου μας, αφήνοντας εκτός λειτουργίας τις άλλες δύο (2) ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, των «Θετικών σπουδών και σπουδών Υγείας» και των σπουδών «Οικονομίας και Πληροφορικής» και για τους 15 υπόλοιπους μαθητές της Γ τάξης, που έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού.

Το ίδιο, αν όχι σοβαρότερο, πρόβλημα προκύπτει με την απόρριψη των ολιγομελών τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών (ένα τμήμα) και θετικών σπουδών (ένα τμήμα) της Β Λυκείου, καθώς στην περίπτωση αυτή ολόκληρη η Β Λυκείου θα πρέπει να μετεγγραφεί διακινδυνεύοντας την υπόσταση ολόκληρου του ΓΕΛ Βουνάργου και υποθηκεύοντας το μέλλον του.

Η απόφαση αυτή, αφενός μεν, λαμβάνεται μετά από μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία, τόσο ο νομός Ηλείας ευρύτερα, όσο και ειδικότερα η περιοχή μας (χωριά Κορυφή, Βροχίτσα, Φωναΐτικα κ.ά.) όπου διαμένουν οι μαθητές του σχολείου μας και τα οποία δοκιμάστηκαν κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του απερχόμενου καλοκαιριού, αφετέρου δε η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των γονέων, αλλά και των ίδιων των μαθητών του σχολείου μας, που στην πιο κρίσιμη φάση της μαθητικής του ζωής, εξαναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν σε σχολεία που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις καθημερινές μετακινήσεις τους και οι χαμένες ώρες στους δρόμους, είναι μόνο η αρχή στα προβλήματα τα οποία θα κληθούν τα παιδιά – αλλά και οι γονείς τους – να αντιμετωπίσουν σε μία χρονιά που η ηρεμία και η μη διατάραξη του προγράμματος και της καθημερινής ρουτίνας τους, είναι το βασικό ζητούμενο, λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή η ηρεμία και η προσήλωση στους στόχους τους, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν, αν μετά από πέντε χρόνια που φοιτούν στο ίδιο σχολείο, αναγκαστούν να αλλάξουν καθηγητές και συμμαθητές/φίλους.

Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον απαιτεί χρόνο, τον οποίον τα παιδιά λίγο πριν την πιο κρίσιμη για το εκπαιδευτικό τους μέλλον δοκιμασία, δεν διαθέτουν. Στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, έρχεται να προστεθεί και η ζημιά του κορωνοϊού που μαστίζει τη χώρα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις καθημερινές αναγκαστικές και μεγάλες χιλιομετρικές μετακινήσεις των μαθητών μας από τα χωριά τους προς τα σχολεία της πόλης του Πύργου, ο συνωστισμός σε πολυπληθέστερες τάξεις (αντί των ολιγομελών τμημάτων που όλοι οι ειδικοί συνιστούν), η ανάμειξη με μαθητές εκτός του κοινωνικού τους περιβάλλοντος (αντίθετα πάλι από τις συστάσεις των ειδικών), δείχνουν ότι η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με δεδομένα τα παραπάνω, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας για την έγκριση λειτουργίας των τεσσάρων ολιγομελών τμημάτων των δύο τάξεων του Γενικού Λυκείου Βουνάργου Ηλείας».

Όλη η επικαιρότητα